Презентація "Література рідного краю. А чи висічу я з граніту думи Тараса? ( образ Тараса Шевченка у творчості поетів Прилуччини)"

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури.

Тема «Література рідного краю. А чи висічу я з граніту думи Тараса?

( образ Тараса Шевченка у творчості поетів Прилуччини)». Матеріал допоможе розширити знання учнів про творчість поетів-земляків.

Перегляд файлу

А чи висічу я з граніту думи Тараса?

Слайд № 1. Тарас Шевченко – особистість для України унікальна не лише своєю творчість та громадською діяльністю, але й породженням цілої науки – «шевченкознавства». Тарас Шевченко став натхненником для багатьох поетів, письменників, художників, скульпторів. Мабуть, практично немає творчої людини, яка б хоч раз у житті, не зверталася до творчості Т. Шевченка, не присвятила йому хоч кілька рядочків вірша чи хоч один ескіз малюнка. Шевченкове життя і творчість не могли не відбитися й у творчості прилуцьких майстрів слова.

Слайд №2. Одним із тих, для кого життя і творчість Т. Шевченка стала основним мотивом власної літературної діяльності, є Микола Турківський.  Микола Петрович – один із плеяди талановитих людей Прилуччини, народився у селі Линовиця. Його знають як поета, письменника, художника-оформлювача, майстра різьби з каменя і дерева. Натхнення творчістю Тараса Шевченка для Миколи Турківського  не стало скороминучим, воно, мов золота нитка, пройшло через усе життя і діяльність поета. Про неабиякий вплив на творчість Миколи Петровича шевченківської діяльності свідчать цикли поезій, присвячених Кобзареві.

Слайд №3. Так, зокрема, повним зібранням поетичних рядків про Тараса Шевченка була книга-альбом «З Тарасовим іменем», яка вийшла у світ у 2004-му році. У  2014-му році, напередодні великої ювілейної дати – 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, вийшло доповнене перевидання книги-альбому під назвою « Тарас».

Слайд №4. Вірші розкривають багато стежок-доріг, які пройшов Т. Шевченко на Прилуччині – вони наче карата мандрівок, які здійснив Кобзар. У рідній Миколі  Турківському Линовиці зберігається камінь, на якому, за народними переказами, любив відпочивати Тарас Григорович, приїжджаючи на гостини до свого друга Якова де Бальмена.

Слайд № 5. Присяду тихо біля нього

І мрію чайкою пущу…

Ні, не втомився я з дороги,

Свою тут славу не мощу.

А хочу слів Тараса вчути

І гнівно-буряний, і щирий…

Де бачив кріпака розкутим,

Де на царя гострив сокиру.

І тишу вчути, що плекала

Натхнення літніх вечорів…

Тут слово з думою вінчалось,

Вогонь безсмертя тут горів.

 У книзі М. Турківського не лише поетичні, але й прозові твори, що пов’язані із життям Т. Шевченка. Ставлення до слова, життєві цінності, патріотизм передають такі рядки:

Слайд №6.  Я до тебе звертаюся, слово моє…

Коли хочеш іти межи люди,

Хай Тарасова щирість в тобі виграє,

І нехай простота його буде.

Ще – довіку, як вік, завжди правду люби,

А неправда хай згине в руїнах…

І візьми, моє слово, в Тараса собі

Ту жагучу любов до Вкраїни!

У передмові до книги  хранитель Прилуцького краєзнавчого музею Георгій Гайдай пише: «Для Миколи Турківського Великий Тарас протягом всього життєвого і творчого шляху був яскравою провідною зіркою. Він його обожнював і, може, підсвідомо намагався наслідувати в усьому».

Можливо, якісь творчі флюїди любові до творчості Т. Шевченка Микола Петрович вловив у линовицькому повітрі, пам’яті, яку бережуть сільські стежки.

Слайд №7. І в цьому селі «…незримо витає дух Великого сина України, якому судилося стати виразником дум і сподівань рідного народу, його співцем, його любов’ю і святинею», - пише Георгій Гайдай.

Слайд № 8. Захоплення особистістю Т. Шевченка передають не лише поетичні та прозові твори. Великий цикл скульптурних та живописних праць у М. Турківського присвячений Тарасові.

Слайд № 9-12. Поет ще школярем любив перемальовувати ілюстрації з «Кобзаря». Згодом, вступивши до художнього училища, він натхненно робив скульптурні етюди на шевченківську тематику – «В казематі», «Тарас-пастушок», «В Орській кріпості».

Слайд № 13-14. У більш зрілому віці створено серію малюнків «Світоч України» (1988-1989 рр.).

Слайд № 15

А чи висічу я із граніту очі Тараса –

Сум, задуманість, бурю?..

А чи висічу я із граніту думи Тараса –

Нагорьованість, мрійність, знедолю Вкраїни?

І спів, і гнів, і надії на щастя…

Висічу!

Бо матуся з дитинства водить

В невмирущий «Кобзар» на причастя.

Слайд № 16. М. Турківський – це наш сучасник, творчість якого пронизана шевченковими мотивами.

Слайд №17. Але серед прилучан є і, так би мовити, корифеї літератури, чия творчість неодноразово відзивалася голосом Кобзаря. Серед класиків Прилуччини – це Любов Забашта, яка народилася у 1918-му році у м. Прилуки. Л. Забашта – особистість неординарна для Прилуччини, це одна із сильних жінок України – сильних духом і поезією. Сказати в двох словах про життя Л. Забашти важко, адже вона була і членом Спілки письменників України, завідувала відділом поезії у славнозвісному журналі «Дніпро». Сьогодні у прилучан з ім’ям Любові Забашти , у першу чергу, виникають асоціації з Прилуцькою міською бібліотекою, чиє ім’я вона носить.

Прихильність до Великого Кобзаря України Любов Забашта виказує ще у юному віці. Про це свідчить поезія дівчини  «Кобзарю наш»:

Слайд №18. Батьку Тарасе, ще чередничкою в полі

Мудрий «Кобзар» я з пастушками одкрила,

Може, тоді я землю свою полюбила,

У серце взяла всі її радощі й болі.

Із цих рядочків у душі юнки народжується повага до Т. Шевченка, захоплення його особистістю, його патріотизмом. Це захоплення продовжується протягом усього життя. Ще не один вірш Любов Василівна присвячує Кобзареві.

Слайд № 19. Найбільш помітним літературним твором, присвяченим Тарасові Григоровичу, є поема «Тернова доля». А яка ж вона ще, ця доля, була у Т. Шевченка? Сюжет поеми розкриває останні роки життя великого поета. Словами героїні, Л. Забашта каже:

Для мене ви й нині, як раніш,

Моя любов єдина й остання.

І я напам’ять знаю кожен вірш,

Який ви залишили на Вкраїні,

І ті, що вийшли у вашім «Кобзарі»,

Здалека шлю квиління вам чаїні,

Молюся вам, немов своїй зорі.

Ще одним поетом, чия творчість була натхненням від Тараса Шевченка, є Микола Степаненко. Микола Іванович народився у селі Жовтневе на Прилуччині. За життя М. Степаненко працював і вчителем, і журналістом, очолив  літературно-мистецьку студію «Волинські литаври», займався видавничою справою.  У своїй збірочці «А на тому полотні» (2009 рік) Микола Степаненко  вміщує декілька віршів, які народилися під впливом шевченкової творчості. Епіграфами до віршів є слова Тараса.

Слайд № 20. Якщо брати письменників і поетів Прилуччини, то, мабуть, і немає такого, хто хоча б вірша не присвятив Т. Шевченкові. Вшановує великого поета й Микола Дробот – прилуцький поет-лікар:

Вийшов Удай в сиві береги –

Звідки потаємні сили?

Хто надав безмірної жаги

Ясночолого Тараса бризки вмили.

Монумент здійнявся від землі,

Люди йдуть до славного Пророка.

Раді сивочолі і малі – 

Зустрічі чекали стільки років.

Слайд № 21. Однозначно Т. Шевченко – поет великий для України, який викликав і викликає захоплення не тільки українців, але й закордонних читачів. Віриться, що ще будуть у нас такі просвітителі, чиї слова повторюватиме увесь світ!

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

А ЧИ ВИСІЧУ Я З ГРАНІТУ ДУМИ ТАРАСА?( ОБРАЗ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА У ТВОРЧОСТІ ПРИЛУЦЬКИХ ПОЕТІВ)

Номер слайду 2

Микола Петрович Турківський,український поет, прозаїк. Нам би всім ту любов, що в Тараса була в його серці до краю свого, до Вкраїни

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Присяду тихо біля ньогоІ мрію чайкою пущу… М. Турківський

Номер слайду 6

Я до тебе звертаюся, слово моє…Коли хочеш іти межи люди,Хай Тарасова щирість в тобі виграє,І нехай простота його буде. М. Турківський

Номер слайду 7

«…незримо витає дух Великого сина України, якому судилося стати виразником дум і сподівань рідного народу, його співцем, його любов’ю і святинею». Георгій Гайдай

Номер слайду 8

цикл скульптурних та живописних праць Миколи Турківського

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Любов Василівна Забашта ,поетеса, драматург, прозаїк

Номер слайду 18

Батьку Тарасе, ще чередничкою в поліМудрий «Кобзар» я з пастушками одкрила,Може, тоді я землю свою полюбила,У серце взяла всі її радощі й болі. Л. Забашта

Номер слайду 19

Для мене ви й нині, як раніш,Моя любов єдина й остання. Л. Забашта

Номер слайду 20

Вийшов Удай в сиві береги –Звідки потаємні сили?Хто надав безмірної жаги. Ясночолого Тараса бризки вмили. Монумент здійнявся від землі,Люди йдуть до славного Пророка. Раді сивочолі і малі – Зустрічі чекали стільки років. М. Дробот

Номер слайду 21

ТАРАС ШЕВЧЕНКО І ПРИЛУЧЧИНА

zip
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку