Презентація. "Література рідного краю (Сумщина). О. Столбін. Повість "Терористка"

Про матеріал
Матеріал до уроку "Література рідного краю (Сумщина). О. Столбін. Повість "Терористка" має на меті ілюструвати життєвий та творчий шлях письменника рідного краю О. Столбіна; допоможе зробити ідейно-художній аналіз повісті; визначити проблеми, порушені у творі, містить схему та приклад сенкана.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю (Сумщина). О. Столбін. Повість «Терористка»Презентація до уроку. Підготувала учитель української мови та літератури Басівської загальноосвітньої школи Сумської районної ради Сумської області Столярова Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Олексій Столбін. Народився 3 листопада 1922 р. в с. Тьоткіному Глушківського р-ну Курської областіУ 1928 році батьки переїхали на Конотопщину. У 1941 році пішов на фронт. Має бойові нагороди. Закінчив Глухівський учительський інститут, Сумський педінститут. Був учителем, завучем, директором школи, заступником завідуючого Сумським облвно. Друкуватись почав з 1945 року. Член Спілки письменників України з 1974 року. Кілька років очолював СП Сумщини.

Номер слайду 3

“Терористка” – повість для дітей шкільного віку і всіх без винятку дорослих. Це повість про зворушливу, повну несподіваних і небезпечних пригод , дружбу сільського підлітка Гриця Кислиці з гонористою лошицею Домахою. Як ця дружба поступово переростає в обопільну любов – прекрасне почуття, яке облагороджує як людину, так і тварину.

Номер слайду 4

“Як гукнеш, так і відгукнеться”…Гриць нарешті прийняв від діда Арсена під розписку “справжню терористку” Домаху, Каштана, бочку, відро, батіг… І замашну дрючину. На випадок, коли пужална виявиться замало.

Номер слайду 5

“ТИГРА”…Гриць побачив рябу низькорослу кобилку Домаху з лошатком, допотопну бочку на двох колесах і уявив, як він, «вільний художник», курітиме нею, побрязкуючи притороченим відром, повз Маринчине обійстя… У вік атомної енергії, космічних польотів, суцільної механізації… Правда, лошатко симпатичне. Напрочуд струнке, каштанового кольору, із зірочкою в лобі і білими “шкарпетками” на передніх ногах. Навіть не віриться, що окоренкувата заїжджена Домаха могла народити такого красеня.”

Номер слайду 6

“Термос на колесах”- У тебе що, нова водовозка? – розглядали хлопці його модернізований агрегат. – Чи самопал власної конструкції?- Самопал, - відповів хтось за нього. – Хіба не видно? Використав закон термоізоляції, винахід Дьюара.

Номер слайду 7

Адже це кримінал!Ось і село. Тепер куди? Додому? Відпадає. Мати підніме такий гвалт. Син – конокрад. Батько теж по головці не погладить. І в школу не можна. Біля мосту через Вільшанку на нього чекала вкрай схвильована Маринка.

Номер слайду 8

СЕНКАН1. Іменник (тема).2. Два прикметники (яке воно?)3. Три дієслова (що воно робить?)4. Фраза-висновок з чотирьох слів.5. Іменник-синонім до теми, або ж слово асоціація до теми.

Номер слайду 9

Терористка. Норовлива, працьовита. Хвицає, возить, довіряєПодружила з водовозом Грицем. Домаха. ПРИКЛАД СЕНКАНА

Номер слайду 10

Літературний диктант (взаємоперевірка)1. Учитель.2. Домаха.3. Водовоз.4. Маринка.5. Трублаїні.6. … не батогом. 

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Написати відгук на повість О. Столбіна «Терористка».

pptx
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
1927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку