Презентація "Літературна мапа: книги, які читають діти по всій Європі"

Про матеріал
Дану презентацію буде доцільно проводити в рамкам місячника шкільних бібліотек. . Мета заходу: сформувати читацьку компетентність учнів, , навчити дітей любити й поважати книгу. Розвивати у дітей інтерес до художньої книги, сприяти розвитку мовлення та формувати пізнавальний інтерес, викликати бажання учнів стати активними читачами бібліотеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературна мапа: книги, які читають діти по всій ЄвропіНайцікавіша у світі подорож!Підготувала бібліотекар. Боянської ЗОШ І – ІІІ ст. Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння. Шевченко Т. Г. Читаючи в перший раз гарну книгу, ми відчуваємо те ж почуття, як при знайомстві з новим другом. Знову прочитати вже читану книгу — значить знову побачити старого друга. Вольтер “Книжки складають скарбницю людського знання, нескінченний літопис праці, успіхів і невдач людського розуму; вони в усі часи були найбільшою силою, що рухає світом”. (Смайлс)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Гаррі Поттер та філософський камінь (Великобританія) Дж. К. Роулінг, «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»Книжки про Гаррі Поттреа — це бестселери, особливо гарними є видання, ілюстровані художником Джимом Кеєм, оскільки це не тільки захоплююча історія про хлопчика-мага, але й неперевершене візуальне оформлення.

Номер слайду 6

Пригоди Пеппі Довгапанчохи (Швеція)Астрід Ліндгрен, «Рідна мова»Частіше всього ми читаємо лише першу книжку Ліндгрен про Пеппі, але всім дуже хочеться дізнатися: що ж там далі? Чи повернеться тато Пеппі, чи поїде вона мандрувати, чи покине свої друзів з маленького містечка, чи стане ще сильнішою? Тепер всі-всі пригоди Пеппі — в одній книжці: гарні ілюстрації та дві версії обкладинки на вибір — для «літніх» та «зимових» подарунків.

Номер слайду 7

Пригоди Піноккіо (Італія)Карло Коллоді, «Рідна мова»Повчальна історія, яку варто прочитати не у звичному нам «адаптованому» вигляді книжки про Буратіно, а в оригінальній версії, адже вона має суттєві відмінності: кожен раз коли Піноккіо бреше у нього збілшується ніс і він обертається у хлопчика тільки тоді, коли допомагає іншим.

Номер слайду 8

Маленький принц (Франція)Антуан де Сент-Екзюпері, «Час майстрів»«Ось моя таємниця. Вона дуже проста: лише серце добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима». Або: «Адже дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам’ятає». Філософська казка про Пілота та Маленько принца з астероїда Б-612 надихає вже не одне покоління юних читачів. А ось ілюстрації знаменитої художниці Анни Сілівончик роблять цю безсмертну книжку чарівною.

Номер слайду 9

Нескінченна історія (Німеччина)Міхаель Енде, «Видавництво Старого Лева»Це одна з найбільш захоплюючих, добрих та розумних книжок у жанрі фентезі. Німецький автор Міхаель Енде опублікував книгу у 1979 році, з тих пір книжка переведена на багато мов світу, стала фільмом та мультиком. Роман розповідає про звичайного хлопчика Бастіана, до рук якого потрапляє чарівна книга «нескінченна історія», з якої він дізнається про країну Фантазію, яку поглинає страшне Ніщо. Герой сміливо вирушає на зустріч страшним та славним пригод.

Номер слайду 10

Гайді (Швейцарія)Йоганна Шпірі, «Навчальна книга – Богдан»Повість розповідає про дівчинку, яка зростає у швейцарських Альпах в хатинці дідуся, але потім вона змушена переїхати до міста Франкфурта, де живе з дівчинкою, прикутою до інвалідного візка, Кларою. Гайді дуже сумує за своїми горами, а коли дорослі нарешті відпускають обох дівчаток до дідуся, то Кларі стає так добре в Альпах, що вона залишає візка і починає ходити!

Номер слайду 11

Тореадори з Васюківки (Україна)Всеволод Нестайко, «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»Це не одна книга, а цілих три. павлуша та Ява з села Васюківка хочуть прославитися. Для цього вони уявляють себе тореадорами, намагаються впіймати іноземних шпигунів, підкорити Київ — у них справді багато ідей. останнє видання дещо відрізняється від оригінальної редакції: за порадою Івана Малковича, автор видалив деякі «ідеологічні нашарування», незрозумілі сучасним дітям та додав декілька нових сюжетів.

Номер слайду 12

Платеро і я (Іспанія)Хуан Рамон Хіменес, «Дискурсус»Хто такий Платеро? Це такий віслюк. Влітку 1905 року нобелівський лауреат Хіменес повернувся до свого рідного андалузького містечка після чотирирічного перебування у санаторіях Мадрида, де його лікували від емоційного виснаження. Автору буквально було ні з ким погомоніти про життя, про літературу. тільки віслюк все розумів. так і народилась ця книга ліричної прози.

Номер слайду 13

Академія пана Ляпки (Польща)Ян Бжехва, «Бібліотека шкільної класики»Виявляється, популярний польський письменник народився колись у Жмеринці. Він написав декілька чудових і добрих книжок для дітей, зокерма про чарівну академію, куди беруть тільки дітей з іменем на «А». Хлопчик на ім`я Адам потрапляє туди та зустрічає найкращого професора в світе, пана Ляпку.

Номер слайду 14

Артеміс Фаул та парадокс часу (Ірландія)Йон Колфер, «Ранок»Артеміс Фаул — хлопець-вундеркінд з Ірландії, який присвятив свій геніальний мозок кримінальним справам. Але чи до кримінальних справ вам, якщо мама — смертельно хворіє, їй лишилося кілька днів. Час працює не на вас, але ж з цим можна щось зробити? Так, можна, тому Артеміс вирушає у найнеймовірнішу у своєму житті подорож — подорож часом. Там, у минулому, йому доведеться віднайти протиотруту для матері та протистояти неочікуваному ворогу — самому собі, тільки молодшому.

Номер слайду 15

Оповідання про песика й кицю. Як вони разом господарювали та ще багато про що (Чехія) Йозеф Чапек, «Віват»Не плутайте Йозефа Чапека з його братом Карелом Чапеком, який був «дорослим» письменником. А ось Йозеф писав для дітей і навіть винайшов слово «робот». Головні герої Йозефа Чапека — милі песик та киця, які так чудово дружать і живуть разом, хоча не завжди домогосподарство у них ведеться традиційними методами.

Номер слайду 16

Гидке каченя (Данія)Ганс Христіан Андерсен, «Рідна мова»Андерсен — один з найвідоміших дитячих письменників, саме тому його іменем і названа престижна премія з дитячої літератури. «Гидке каченя» — маніфест надії та світла для всіх тих, хто вірить у перемогу краси, добра та справедливості.

Номер слайду 17

Країна Мумі-тролів (Фінляндія)Туве Янссон, «Видавництво Старого Лева»Мумі-тролі — це дійсно одні з найулюбленіших персонажів, книжки Туве Янссон — особливі, в них є щось глибоко «недитяче», вона вміє писати так, що діти дуже глибоко співпереживають героям, стають частиною їх маленької компанії, що живе у чарівнй долині.

pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку