Презентація - "Лялька мотана - щаслива доля намотана"

Про матеріал

Майстер-клас допоможе вихователям оволодіти знаннями, вміннями та навичками щодо виробленння ляльки-мотанки, цікавою інформацією про ляльку мотанку. Наприклад , те що вузликова лялька зроблена з тканини. Назва походить від українського слова«мотати». Перші мотанки не мали рук, ніг і тулуба. Виразною була лише голова. Обличчя «пусте» або з хрестом, вишитим різнокольоровими нитками. Лялька-мотанка є прадавнім оберегом. Їй вже майже 5000 років, вона з'явилася з тих пір, як почали вирощувати льон. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині відматері до дочки. Обов'язкова умова - іграшка повинна бути хрестоподібної форми, щоб не нагадувала собою реальної людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лялька мотана -щаслива доля намотана Майстер - клас для вихователів. Підготувала вихователь. Глєбова О. С.

Номер слайду 2

“Мотанка” Вузликова лялька зроблена з тканини. Назва походить від українського слова«мотати». Перші мотанки не мали рук, ніг і тулуба. Виразною була лише голова. Обличчя «пусте» або з хрестом, вишитим різнокольоровими нитками.

Номер слайду 3

Лялька-мотанка є прадавнім оберегом. Їй вже майже 5000 років, вона з’явилася з тих пір, як почали вирощувати льон. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Обов'язкова умова - іграшка повинна бути хрестоподібної форми, щоб не нагадувала собою реальної людини.. .

Номер слайду 4

Голова називається “лялькою” Хрест на обличчі має символічне значення, адже це знак сонця, знак духовного єднання неба та землі, чоловічого та жіночого начала. Тому такі ляльки є оберегами для сім’ї, вони сприяють гармонії в родині, порозумінню між чоловіком та жінкою. Обличчя як такого у традиційної ляльки-оберегу немає. Ляльку остерігалися пов’язувати з конкретною людиною, якщо це не диктувалося спеціальними магічними обрядами, бо вважалося, якщо ляльці зробити обличчя, а особливо очі, в них може влетіти дух живої істоти.

Номер слайду 5

Для виготовлення ляльки-мотанки використовують тільки натуральні матеріали: бавовну, льон, дерево, бісер, збір трав тощо. Спосіб простий - перекручування й перев'язування тканини. Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.

Номер слайду 6

Лялька - немовля При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька - закрутка виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров'я.

Номер слайду 7

Баба - берегиня Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. У середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну для збереження домашнього тепла, отримання хорошої вовни овець та грошового достатку.

Номер слайду 8

Лялька - наречена Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту (переляку) і підтримувала їх. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого. 

Номер слайду 9

Мотанка - матуся Мотанка - матуся – одна з найдобріших і найулюбленіших майстринями ляльок. Вона символізує головне призначення жінки - дати життя новій людині, піклуватися, захищати та оберігати малюка все своє життя.

Номер слайду 10

Мотанка - обрядова Це ляльки до свят: Великодня голубка (вона червоного кольору), Вербниця (до Вербної неділі), на Івана Купала (лялька на один день, можна загадувати бажання й разом з віночками пускати в річку); весільні ляльки - наречений і наречена, з'єднані разом; помічниця по господарству - лялька з багатьма ручками, до яких прив'язано багато стрічок.

Номер слайду 11

Цікаво знати. Найважливіші деталі ляльки-оберегу, дотепер виготовляються без застосування голки. Раніше в Україні ляльку-мотанку робили і для того, щоб викликати або припинити дощ, змінити погоду, залагодити сварку в родині, забезпечити добру подружню пару дівчині чи хлопцеві. Серед українських традиційних ляльок унікальним особливим явищем є ляльки Київщини, Полтавщини і Черкащини. У серпні 2013 року пройшов фестиваль “Лялькова Україна” у Львові, який зібрав більше 60 відомих майстрів ляльки- мотанки.

Номер слайду 12

авторські мотанки в сучасному стилі

Номер слайду 13

Ідея проекту Найважливіший етап увиготовленні ляльки-мотанки-формування ідеї, задуму, образу. А вже під ідею підбирається матеріал і з'являється ім'я ляльки, тобто задум реалізовується. Умовно роботу над ляльками- мотанками можна розділити на два етапи: створення тіла ляльки і створення вбрання.

Номер слайду 14

Матеріали та інструменти: Для створення ляльки висотою 28-30 см  знадобляться матеріали:—натуральніа тканина (льон, бавовна, полотно ) 60×80 см;— міцні в’язальні нитки;— нитки муліне, або ірис 3 – 4 –х кольорів для намотування хреста; — ножиці;— гачок для в’язання;

Номер слайду 15

Крок 1: виготовлення голівки Складаємо шматок тканини у смужку. Орієнтовна ширина смужки –5-7см. Скручуємо смужку «рулетиком» . Замотуємо «рулетик» в білу тканинку та формуємо голову. Щільно огорнувши основу тканиною, робимо «шию» –обмотуємо ниткою по колу. Мотати треба обов’язково від себе – за рухом сонця. Лялька має бути без вузлів, тому закріплюємо нитку петлею.

Номер слайду 16

Крок 2: намотування хреста. Підбираємо нитки, щоб вони личили до обраних кольорів майбутнього одягу мотанки. Для хреста краще використовувати нитки ірис або муліне 3-х різних , поєднаних між собою кольорів. Значення кольорів: -чорний хрест робився в поєднанні з яскравими, соковитими кольорами одягу, і символізував вічність; - червоний хрест робили частіше з менш строкатим одягом- це традиційна символіка життя, енергії, сили, вогню, кохання ;-зелений – колір здоров’я та багатства;-жовтий – колір сонця, пшениці, землі, фізичного світу;-синій – колір творчості та саморозвитку;-фіолетовий – колір мудрості;-золотий – колір Божої любові.

Номер слайду 17

Вертикальна лінія Обводимо нитку навколо шиї ляльки та, притримуючи пальцем, ведемо її через обличчя вгору. Вертикальна лінія – це лінія духовного розвитку. Цією лінією вимотували три основні події у житті жінки: народження, весілля та смерть.

Номер слайду 18

Горизонтальна лінія Після вертикальної лінії переходимо до горизонтальної. Вона означає буденні клопоти. Закріплюємо нитку петлею. Нитками інших кольорів обводимо контури попередніх.

Номер слайду 19

Послідовність намотування хреста нитками різних кольорів

Номер слайду 20

Крок 3 : виготовлення тіла ляльки. Матеріали для виготовлення тіла ляльки: - голівка з намотаним хрестом,- скручений рулончик тканини на ручки,- скручений рулончик тканини на груди,- тканина для сорочки,- міцні нитки.

Номер слайду 21

Примотуємо нижню сорочку. Розпрямляємо шматочок тканини та кладемо на нього ляльку обличчям донизу. Примотуємо сорочку до шиї ляльки ниткою і фіксуємо нитку петлею. Підмотуємо рулончик тканини під нижню сорочку і навхрест примотуємо груди.

Номер слайду 22

Формуємо груди і талію. А тепер вивертаємо сорочку і фіксуємо нитку на талії петлею.

Номер слайду 23

Примотуємо ручки.

Номер слайду 24

Крок 4: одяг для ляльки. Одяг для ляльки в стилі народного костюма. Це вишиті сорочка і фартух, плахта або обмотка, хустина або віночок з стрічками

Номер слайду 25

Одягаємо ляльку в вишиту сорочку, плахту, запаску. Намистом прикрашаємо шию. На голову ляльки пов’язуємо хустку

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Омельченко Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Щипська Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
6849
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку