Презентація матеріал до уроку з захисту Вітчизни.

Про матеріал

Презентація до уроку по розділу основи цивільного захисту предмета "Захист Вітчизни" містить проблемний підхід та ситуацію моделюванння роботи в малих групах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІДГОТУВАВ: викладач захисту Вітчизни Дудник Віктор Валерійович Тернопіль 2013 МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ Тернопільської школи допризовної підготовки ВІдкритий урок з захисту Вітчизни в 10 класі

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: Дати поняття про принципи та заходи захисту населення від наслідків НС. Познайомити учнів із рятувальними та іншими невідкладними роботами. Виховна: Виховувати в учнів впевненість в ефективності заходів цивільного захисту, надійності засобів ЦЗ у районах виникнення надзвичайних ситуацій; почуття любові до рідної Вітчизни; формувати гармонійно розвинену особистість, продовжувати виховувати відповідальність, старанність, дисциплінованість при проведенні рятувальних та інших невідкладних робіт у районах виникнення надзвичайних ситуацій. Розвивальна Розвивати комунікативні здібності учнів, логічне мислення і розумову діяльність, вміння швидко переключати увагу, зосереджуватись на певній роботі. Розвивати логічне мислення учнів, кращі морально психологічні якості, основні мисленнєві операції (аналіз, синтез, узагальнення).

Номер слайду 3

Мета рятувальних та інших невідкладних робіт: рятування людей і надання медичної допомоги ураженим; локалізація аварій і усунення пошкоджень, які перешкоджають веденню рятувальних робіт; створення умов для наступного проведення відновлювальних робіт на об'єктах господарської діяльності.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Основними принципами, які забезпечують успішне виконання робіт по рятуванню уражених в районі ліквідації аварій, катастроф і стихійних лих Швидкість розгортання сил і засобів для проведення рятувальних робіт. Рятування уражених у найкоротші строки. Використання сил і засобів на головних (основних) ділянках території міста. Роботи в районі НС ведуться з ШИРОКИМ використанням засобів механізації і тільки ПРИ їх відсутності - вручну. Формування (підрозділи) ЦЗ використовуються в районі НС з урахуванням їх спеціалізації. Безперервність рятувальних робіт в районі НС забезпечується організацією їх, як правило, в дві та більше змін. Під час роботи в районі НС суворо дотримуються мір безпеки і перш за все при діях в небезпечних зонах та на заражених ділянках.

Номер слайду 6

Створюється постійно діюча надзвичайна оперативна група під керівництвом голови – начальника ЦЗ автономно-територіальної одиниці чи ОНГ. У надзвичайних ситуаціях вона працює під загальною координацією районної надзвичайної комісії.

Номер слайду 7

На оперативну групу покладенні такі завдання:   Приведення готовність підлеглих сил і засобів і керівництво їх діями надзвичайних умовах; Оцінка обстановки, масштабів подій; Вживання екстрених заходів по захисту населення від наслідків аварії.

Номер слайду 8

Ліквідація наслідків аварії поводиться в 4 етапи: 1 етап. Вживання екстрених заходів. 2 етап. Оперативне планування. 3 етап. РІНР. Рятувальні роботи. 4 етап. Ліквідація наслідків.

Номер слайду 9

1 етап. Вживання екстрених заходів: 1.  Оповіщення і збір начальників ОНГ. 2.  Попередня оцінка обстановки. 3.  Вживання екстрених заходів по захисту робітників, службовців, населення. 4.  Надання допомоги потерпілим. 5.  Локалізація аварії та організація розвідки. 6.  Організація комендантської служби і підтримка громадського порядку в районі аварії.

Номер слайду 10

2 етап. Оперативне планування: 1.  Розвідка. 2.  Уточнення обстановки. 3.  Прогнозування. 4.  Розрахунок сил і засобів. 5.  Оцінка збитку. 6.  Вироблення рішення. 7.  Планування робіт з ліквідації аварії.

Номер слайду 11

3 етап. РІНР. Рятувальні роботи: 1.  розшук потерпілих 2.  витягнення потерпілих 3.  евакуація людей 4.  надання першої медичної допомоги

Номер слайду 12

Інші невідкладні роботи: 1.  локалізація аварії 2.  гасіння пожеж 3.  зміцнення споруд 4. відновлення мереж 5.проведення санітарної обробки людей

Номер слайду 13

4 етап. Ліквідація наслідків 1.  Коротко строкове відновлення експлуатації об’єкта. 2.  Тимчасове відновлення для забезпечення роботи об’єкта. 3.  Капітальне відновлення з реконструкції споруд. 4. Відновлення нормальної життєдіяльності на території.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Підсумки: Все зрозуміло Були труднощі Багато незрозумілого

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Прочитати: § 32. Вивчити: стор. 274-276 підручника та опрацювати конспект уроку.

Номер слайду 17

ppt
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку