Презентація "Медіагігієна та пошук інформації"

Про матеріал
Дана презентація містить основні правила медіагігієни, корисні поради для здобувачів освіти старшого шкільного віку щодо правил пошуку інформації в мережі інтернет та безпечного користування нею. Може бути використана під час виховних годин з медіаграмотності, або на уроках інформатики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медіагігієна

Номер слайду 2

Як досягти гармонії у споживанні інформації? 96% людей оцінюють новини лише по заголовках. А фейкові новини поширюються у 6 разів швидше за справжні.

Номер слайду 3

5 основних правил інформаційної гігієни1. Уникайте повторюваної інформації.2. Знижуйте інформаційне навантаження.3. Вивчайте різні точки зору на одну проблему.4. Насторожуйтесь, коли починаються емоції.5. Шукайте, кому вигідно, щоб ви дізнались новину та повірили в неї.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Правила пошуку інформації в мережі ІНТЕРНЕТ

Номер слайду 6

Як ви гадаєте, для чого використовують Інтернет найчастіше?

Номер слайду 7

Для пошуку даних в мережі Інтернет використовують пошукові системи. 

Номер слайду 8

Зазвичай пошукова система дозволяє шукати за ключовими словами не тільки текст, але і зображення, відео, карти, новини і навіть книги. Для цього потрібно обрати потрібний об’єкт пошуку:

Номер слайду 9

Рекомендації щодо складання запитів до пошукової системи

Номер слайду 10

Копайте глибше

Номер слайду 11

Використовуйте модифікатори. Використовуйте лапки, якщо вам потрібна конкретна фраза або словосполучення, тоді пошукова система зрозуміє, що слова обов'язково мають бути поруч. Якщо вам потрібно знайти матеріал, що містить одні слова, але виключає інші, то використовуйте тире (або мінус). Це має ось такий вигляд: "Ньютон -яблуко". Впишіть у пошуковому рядку назву сайту, на якому ви хочете шукати. Щоб пошук здійснювався лише на конкретному сайті, використовуйте слово site (сайт). Зробити це можна так: якщо ви шукаєте новини про Академію Хана на сайті newtonew.com, то введіть у рядку: Академія Хана site : newtonew.com. Якщо вам потрібно знайти інформацію, що міститься у певному чисельному проміжку, то можна використовувати крапки, щоб вказати, який саме інтервал потрібно: на запит «Рішення 7 ААС 2018 .. 2019» пошукова система покаже статті зі згадуванням «Рішення 7 ААС» між 2018 і 2019 роками. Використовуйте пошукову систему з кодуванням країни, щоб отримати результати пошуку на національних сайтах. Наприклад, Google Кореї має такий вигляд: www.google.co.kr 

Номер слайду 12

Звертайте увагу на особливості домену сайту. Домен (Domain name) – унікальний буквено-цифровий набір символів, що визначає сайт в пошукових системах і для відвідувачів. Іншими словами, доменне ім’я – ім’я сайту в інтернеті.

Номер слайду 13

Доменна зона першого або верхнього рівня визначає приналежність до організації, країні або території.

Номер слайду 14

Національні доменні зони першого рівня:. UA – Україна;. US – США;. UK – Великобританія;. EU – Євросоюз

Номер слайду 15

За типом організацій:. COM – сайти комерційних компаній;. INFO – інформаційні, довідкові портали;. NET – сайти компаній, пов’язаних з мережею інтернет;. ORG – некомерційні організації;. EDU – освітні установи;. GOV – урядові організації.

Номер слайду 16

Не забувайте про Авторське право На всі матеріали, розміщені в мережі Інтернет, поширюється дія Закону України «Про авторське право і суміжні права»Авторське право – це право автора поширювати свої матеріали, отримувати за них винагороду, підписувати їх своїм іменем. Для того, щоб засвідчити своє авторство використовують знак Ó - копірайт. Якщо якісь матеріали з Інтернет позначені копірайтом, то вільно використовувати їх неможна. Потрібно запитати дозвіл у автора. Використовуючи будь-які інші матеріали, потрібно вказати посилання на джерело, з якого їх було взято.

Номер слайду 17

Будьте пильні та критичні!

pptx
Додано
2 січня 2022
Переглядів
1518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку