Презентація. Механічна енергія та її види

Про матеріал
Презентація з фізики створена для учнів 7 класу, за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів «Фізика. Астрономія. 7-12 класи». Цифровий ресурс розроблено відповідно до підручника: «Фізика: підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл.» (автори: В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгий, Ф.Я. Божинова. 2015р.). Може бути використано при опрацюванні розділу: «Механічна робота та енергія», під час вивчення теми: «Механічна енергія та її види. Закон збереження й перетворення енергії в механічних процесах та його практичне застосування» за новим державним стандартом. На слайдах представлено детальний план проведення уроку. Створено відповідну мотивацію навчальної діяльності учнів та поставлено цікаву проблему. В даному цифровому ресурсі розглядаються питання про фізичний зміст механічної енергії, введено одиниці вимірювання енергії, сформовано види механічної енергії, подано різнорівневі задачі з теми. Наведено приклади використання видів енергії в природі, техніці, побуті. В розділі «Хвилинка цікавої фізики» представлено цікаві факти пов’язані з альтернативними джерелами енергії. Для зручності перегляду презентації використовуються гіперпосилання на структуру уроку, також додано гру-презентацію пов’язану гіперпосиланнями. Крім стандартного домашнього завдання з підручника учням пропонується виконати домашнє завдання за варіантами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Механічна енергія та її види. Закон збереження й перетворення енергії в механічних процесах та його практичне застосування.

Номер слайду 2

Зміст 1. Мета уроку 2. Мотивація навчальної діяльності 3. Актуалізація опорних знань 4. Постановка проблеми 5. Формування знань 6. Формування вмінь 7. Підбиття підсумків уроку 8. Хвилинка цікавої фізики 9. Домашнє завдання 10. Список використаних джерел

Номер слайду 3

Мета уроку Навчальна: ввести поняття механічної енергії як фізичної величини, з’ясувати види енергії, сформувати поняття кінетичної та потенціальної енергії, сформувати закон збереження енергії. Розвивальна: розвивати просторове уявлення, увагу, акуратність. Виховна: виховувати дисципліну, звичку до систематичної розумової праці.

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Слово «енергія» ми чуємо досить часто, в телевізійних передачах, бачимо в заголовках газет тощо. Ним можна скористатися для характеристики людини, явищ природи, машин або механізмів. Сьогодні ми з’ясуємо, що таке енергія з точки зору фізики?

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань Фронтальне опитування учнів Що таке механічна робота? За яких умов виконується механічна робота? Коли робота додатна, коли від’ємна? Як обчислити роботу, якщо тіло рухається по траєкторії складної форми?

Номер слайду 6

Постановка проблеми Первісна людина здійснює механічну роботу над каменем – підіймає його. Мускульна сила людини здійснює механічну роботу і стан каменю поступово змінюється – він тепер перебуває на іншій висоті. Тепер камінь може, наприклад, упасти і розбити горіх, тобто виконати роботу. Стан людини також зміниться – вона відчуватиме втому. З’ясуємо, яка фізична величина характеризує зміну стану тіла?

Номер слайду 7

Формування знань Енергія – це фізична величина, яка характеризує здатність тіла виконувати роботу Види енергії потенціальна кінетична

Номер слайду 8

Потенціальна енергія Потенціальна енергія - це енергія, зумовлена взаємодією тіл або частин тіла Потенціальна енергія тіла піднятого на висоту h над Землею пружно деформованої пружини

Номер слайду 9

Кінетична енергія Кінетична енергія – це енергія, яка зумовлена рухом тіла і дорівнює половині добутку маси тіла на квадрат швидкості його руху

Номер слайду 10

Повна механічна енергія Суму кінетичної і потенціальної енергії тіла називають повною механічною енергією

Номер слайду 11

Формування вмінь Робота в групах з подальшими представленням результатів на дошці Кульку масою 260 г, кинули вертикально вгору зі швидкістю 20 м/с. Яку кінетичну енергію має кулька? Ліфт масою 2000 кг підіймають тросом, кожен метр якого має масу 2 кг, їз шахти завглибшки 100 м. Яка потенціальна енергія ліфта?

Номер слайду 12

Підбиття підсумків уроку Самостійне виконання тестових завдань за допомогою гри-презентації Натисни на мене!

Номер слайду 13

Хвилинка цікавої фізики Морські водорості, як джерело енергії Існує теорія, за якої пропонується використовувати прибережні водорості й фітопланктон для переробки на паливо. Один із способів переробки — сбродження вуглеводів водоростей у спирти й ферментація великої кількості водоростей без доступу повітря для виробництва метану. Також після переробки фітопланктону його можна використовувати як рідке паливо.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1. § 32 вивчити 2. І варіант: Скористайтесь додатковими джерелами інформації і знайдіть опис приладу дія якого ґрунтується на зміні потенціальної енергії. Результати оформіть у вигляді повідомлення. ІІ варіант: Придумайте дослід на підтвердження того, що пружно деформоване тіло має потенціальну енергію. Опишіть дослід в зошиті у вигляді плану.

Номер слайду 19

Список використаних джерел: Література: Фізика: підруч. для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ [В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгий, Ф.Я. Божинова та ін.]; за ред. В.Г. Бар’яхтар, С.О. Довгого. – Х.: Видавництво «Ранок», 2015. – 256с.: іл., фот. Фізика 7 кл.: підруч. для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ М.І. Шут, Т.М. Мартинюк, Л.Ю. Благодаренко – К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2014. – 256с.: 1л. Коршак Є.В., Фізика: Підручник для 8 кл. загальноосвітніх навчальних закладів./Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф. – Київ: Генеза, 2008 – 207с. Кирик Л.А. Усі уроки фізики. 8 клас./ Кирик Л.А. – Х.: Вид. група «Основа», 2008. – 352 с.

Номер слайду 20

Інтернет-ресурси: https://www.google.com.ua http://ukrefs.com.ua http://www.fizika.net.ua/ http://zalik.org.ua

Номер слайду 21

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 37.Кінетична енергія тіла. Повна механічна енергія
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
3614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку