Презентація «Методичний прийом «Кроссенс»

Про матеріал
Презентація містить матеріал про те, що таке кроссенс, алгоритм складання кросенса; калейдоскоп ідей: кроссенс на різних етапах уроків хімії та біології. Кроссенс сприяє: розвиткові логічного, образного і асоціативного мислення, уяви; прояву нестандартного мислення і креативності; розвиває можливість самовираження учнів; сприяє упровадженню наскрізних змістовних ліній на уроках природничо-математичного циклу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 125 Харківської міської ради Харківської областіМетодичний прийом «Кроссенс» на уроках хімії та біологіїВчитель хімії та біології: Волошина О.І.

Номер слайду 2

Кроссенс -асоціативний ланцюг, замкнений в стандартне поле з дев’яти квадратиків. Зображення розташовують так, що кожна картинка має зв'язок із попередньою і наступною, а центральна поєднує за змістом зразу декілька картинок.«Кроссенкс»: крос (англ. cross) – перехрестя, сенс (англ. sens) - смисл, тож кроссенс – перехресття смислів. Кроссенс винайшли в 2002 році. Ідея  належить математику Сергію Федіну і доктору педагогічних наук Володимиру Бусленко. Кроссенс винайшли в 2002 році. Ідея  належить математику Сергію Федіну і доктору педагогічних наук Володимиру Бусленко. Кроссенс винайшли в 2002 році. Ідея  належить математику Сергію Федіну і доктору педагогічних наук Володимиру Бусленко.

Номер слайду 3

СТВОРЮЄМО КРОССЕНСДля полегшення процесу створення кроссенсу спочатку потрібно заповнити словами кожен квадрат, а потім замінити їх образами. Оскільки у цьому завданні велика роль суб’єктивного сприйняття образів і зображень, то можливі свої варіанти зв’язків, за умови, що учень обгрунтує свою версію.

Номер слайду 4

Алгоритм складання кросенса:1) визначити тематику, загальну ідею;2) пошук і підбір зображень, що ілюструють елементи;3) виділити 9 елементів - зображень, що мають відношення до ідеї, теми;4) знайти зв'язок між елементами, визначити послідовність;5) сконцентрувати сенс в одному елементі (5 - й квадрат);6) виділити відмінні риси, особливості кожного елемента.

Номер слайду 5

КАЛЕЙДОСКОП ІДЕЙ:  КРОССЕНС НА РІЗНИХ ЕТАПАХ УРОКУ1. Можна зашифрувати у кроссенс тему уроку чи епіграф до нього;2. За допомогою кроссенсу можна розглядати проблематику вивчаємої теми;3. Кросеннс може стати своєрідним планом-конспектом уроку, коли на кожному етапі уроку вчитель відкриває наступний квадрат;4. Кроссенс як узагальнення знань  про певне поняття;5. Під час вивчення і повторення основних понять;6. Для роботи на уроці над будь-яким із цих питань дайте можливість учням попрацювати в парах чи групах;7. Кроссенс можна запропонувати учням як творче домашнє завдання. 9. За допомогою кроссенсу можна презентувати тему.

Номер слайду 6

 Якщо ви дасте один і той самий кроссенс кожному учневі для розгадування - відповіді будуть відрізнятися. Якщо ви дасте завдання скласти кроссенс на одну й ту саму тему кількм групам учнів - роботи будуть відрізнятися. І це добре! Кроссенс може допомогти вам відкрити нестандартне, креативне, образне мислення у своїх учнів!Вчитель завдяки кроссенсу може встановитиміжпредметні зв’язки з іншими предметами. Крім того, це можливість краще зрозуміти та засвоїти основне під час вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Конрад Лоренц – австрійський учений – біолог, засновник етологіїК. Фріш, К. Лоренц та Н. Тінберген 1973 року отримали Нобелівську премію за відкриття в галузі етологіїСпостереження – цілеспрямоване сприйняття й реєстрація поведінки досліджуваного об’єкта. Картографічний метод – на карту наносять шляхи, якими мігрують тварини. Етологія – наука про поведінку тварин у природному середовищі існування. Експеримент – метод дослідження, у яке активно втручається дослідник. На малюнку – лабораторний експеримент. Моделювання – метод дослідження, в основі якого лежить імітація складних процесів. Етограми – «каталоги поведінки» різних видів тварин. Моніторинг – комплекс спостережень, збору, обробки, систематизації та аналізу інформації про стан навколишнього середовища, який дає оцінку, прогнозує зміни, розробляє рекомендації

Номер слайду 9

Тема: Вроджена і набута поведінка {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Подразливість — здатність живого організмусприймати змінизовнішнього тавнутрішнього середовища й відповідати на них. Таксиси —орієнтованірухи, спричинені певними стимулами. Рефлекси — відповідні реакції організму на діюзовнішнього середовища за участі центральноїнервової системи Повторення —принцип научіння, колитварина повторює певні дії за більш дорослоюабо досвідченою особиною Поведінка —пристосувальні дії організму у відповідьна дію зовнішнього абовнутрішньогосередовища Безумовні рефлекси — природжені, властивівсім представникам виду. Умовнірефлекси — набуті, виробляютьсяв результаті життєвого досвіду Принцип «пробі помилок» —принцип научіння, за якогоякщо тваринаотримує позитивний результат, то вона йогозапам’ятовує Імпринтинг —форма научіння, якабазується навродженій реакції, до якої додається індивідуальнийдосвід Інстинкт — сукупність природженихстереотипнихформ поведінкитварин, полягаєв забезпеченні виживання виду 

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Джерелом отримання алканів є нафта Тип гібридизації sp3 тетраедрічна будова, валентний кут 109 градусов 29 хвилин Використовуються алкани як паливо та для отримання багатьох органічних сполук Алканы с увеличением относительной атомной массы изменяют свои физические и химические свойства. Алкани, насичені вуглеводніАлкани горять в атмосфері кисню з утворенням вуглекислого газу та води Алкани мають не високу реакційну здатність, встуреагують при наявності світла Перебіг реакцій ланцюговий Продукт повного заміщення метану

Номер слайду 11

Способи розділення сумішей {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Просіювання. Відстоювання. Фільтрування. Хроматографія. Способи розділення сумішей. Дія магнітом. Центрифугування. Дистиляція. Випаровування

Номер слайду 12

Тема «Солі»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Солі це хімічні сполуки. Солі – кристалічні речовини. В морях розчинена велика кількість солей. Взимку дороги посипають сіллю, щоб розчинити сніг. СІЛЬСльози містять в своєму складі соліПричиною утворення каменів у нирках є соліСіль використовується в якості консерванту. Розчини деяких солей є добривом для рослин

Номер слайду 13

Для вчителя кроссенс - це  спосіб поглибити розуміння вже вивченого шкільного поняття (явища, теми); - це можливість показати неординарне практичне застосування знань і зв'язок вивченого з життям;-  це можливість встановити  міжпредметні зв’язки з іншими шкільними дисциплінами. 

Номер слайду 14

        Робота з кроссенсом відображає глибину розуміння учнями  вивченої теми. Разом із тим кроссенс сприяє розвиткові логічного, образного і асоціативного мислення, уяви; прояву нестандартного мислення і креативності; розвиває можливість самовираження.             Під час  розгадування кроссенса розвиваються комунікативні і регулятивні вміння; навички роботи з інформацією; підвищується допитливість і мотивація до вивчення  предмету. 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Висновки: Прийом «Кроссенс» відповідає наступним принципам: Науковість: має наукове підґрунтя; Ефективність: дає гарантовані результати вже з перших днів застосування; Гуманність: покращує якість освіти і полегшує процес навчання; Універсальність: можливість застосування різними викладачами на різних предметах;Креативність: направлений на розвиток неординарного творчого мислення. Зв'язок навчання з життям: Спияє впровадженню наскрізних змістовних ліній на уроках природничо-математичного циклу

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Майстер-класи
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
2225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку