Презентація "Ми маленькі козачата"

Про матеріал
Презентація до виховної години. Мета: розширити знання дітей про козаків, їх життя, традиції та уподобання. Розвивати в учнів допитливість, формувати бажання дізнаватися про історичне минуле своєї Батьківщини. Виховувати повагу до людей, що боролися за свободу українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми маленькі козачата

Номер слайду 2

Давайте послухаємо пісню і спробуємо з’ясувати , хто її співає і про що мріє співак.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Запорозька Січ. .. Скільки подвигів, скільки велетнів - героїв народила вона: Богдан Хмельницький, Іван Сірко, та інші.

Номер слайду 5

Козацтво на Україні зародилось дуже давно. До лав козацтва вступали найсміливіші, наймужніші люди, адже на них чекали військові походи і битви.

Номер слайду 6

Коли козаки не воювали, вони займалися побутовими справами, саджали городи, доглядали, варили куліш, і танцювали гопака. Там де козаки жили, біля річки Дніпро, згодом назвали Запорізька Січ. Запорізька від виразу « За порогами», тобто за порогами Дніпра.

Номер слайду 7

Козаки – це були ті люди, які завжди боролися за справедливість, людську гідність, чесність. Вони були сміливими, дисциплінованими, гордими і вільними людьми.

Номер слайду 8

14 ЖОВТНя День Захисника України

Номер слайду 9

Що ж означає слово козак? Хто такий козак?Вважають, що слово «козак» походить від слова «коза». Козаки були спритні, як кози, вдягалися в козячі кожухи, говорили гучним голосом. А ще кажуть, що слово «козак» походить від слова «коса». Люди, які йшли у бій з татарами, були озброєні косами, серпами.

Номер слайду 10

Козацькі правила:1. Шануй маму і тата, завжди працюй завзято.2. Люби рідну країну, що зветься Україна.3. За волю, за віру, за честь України я буду невтомно стоять до загину!4. Нехай небезпека чатує навколо, та друзів своїх я не зраджу ніколи!5. Козак – чесна, смілива людина, Найдорожча йому – Батьківщина! 6. Козак - це той, хто за освіту, Хто прагне волі і блакиту!7. Козак – слабкому захисник, Цінити побратимство звик! 8. Козак – усім народам друг, І лицарський у нього дух! 9. Козак вкраїнську любить мову, Він завжди здержить своє слово!

Номер слайду 11

То ж присягніть, що правил цих ви незабудете, що справжніми синами, доньками свого народу будете!ПРИСЯГАЄМО!

Номер слайду 12

ПОСВЯТАДорогі дівчата, дорогі хлоп’ята!Прийняли сьогодні вас у козачата!Із цим святом славним вас усіх вітаємо,Натхнення, сил і мудрості бажаємо!Що ж в козачат ми Вас прийняли, а тепер нам треба перевірити наскільки ви сильні, розумні, швидкі, тому влаштуємо невеличке випробування.

Номер слайду 13

Ділимося на дві команди: Команда. Хлопців: Команда. Дівчат. КОЗАЧАТАКОЗАЧКИ

Номер слайду 14

КОНКУРСИ«Склади слово». Слово «козак» означає вільний, тому наступне завдання викласти з розсипаних літер слово «козак». Хто швидше та краще це зробить, той отримає 5 балів. 1

Номер слайду 15

Кінь для козака – вірний товариш. Тому наступне змагання «Ходьба на «конях». Сідаєте на коня (м’яч між ніг), йдіть до «сторожової вежі» і назад2 Чий козак швидше повернеться, та команда отримує 5 балів.

Номер слайду 16

Час перевірити, наскільки розумні наші козачата. Учасники, вам потрібно розгадати загадки.3

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Через воду він проводить,А сам з місця вік не сходить. (Міст)По полю ходить, жне, косить,Зерно молотить, хліба не просить. (Комбайн)Хоч не літак, а крилатий,Без крил не може працювати.(Вітряк)Знизу клин. Зверху млин. Тече вода, А їй не біда. (Парасолька)І червона, й соковита,Та гірка вона все літо. Припече мороз – вона. Стала добра й смачна. (Калина)Кавунчики дрібненькі,Смугасті та кисленькі,У колючки вбралисяІ кущиком назвалися. (Аґрус)

Номер слайду 18

МІСТ

Номер слайду 19

КОМБАЙН

Номер слайду 20

ВІТРЯК

Номер слайду 21

ПАРАСОЛЬКА

Номер слайду 22

КАЛИНА

Номер слайду 23

АҐРУС

Номер слайду 24

Наступний конкурс для перевірки ваших знань про козаків! {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хлопцям. Дівчатам 1. Що означає слово «козак»?А. Переселенець. Б. Бідняк. В. Вершник, вільна людина. Назви найвідоміший козацький танок. А. Гопак. Б. Краков’як. В. Хоровод.2. Що означає для козака слово «чайка»?А. Птиця. Б. Човен В. Літак. Про яку деталь козацького вбрання казали: «широкі, як Чорне море»?А. Джинси. Б. Шаровари. В. Шорти. Вікторина «Що Ти знаєш про козаків?»4

Номер слайду 25

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кому заборонявся вхід на територію Запорозької Січі?А. Заміжнім жінкам. Б. Молодим незаміжнім дівчатам. В. Усім жінкам. Першу козацьку фортецю збудували на острові…А. Зміїному. Б. Мала Хортиця. В. Велика Хортиця. Як називається народний співець, який оспівує подвиги козаків. А. Кобзар. Б. Співак. В. Козак. Назви найвідомішу козацьку страву, яку дуже полюбляли козаки. А. Манна каша. Б. Куліш. В. Гречка

Номер слайду 26

Наступний конкурс «Повзунець» (найбільша оцінка за конкурс 2 бали)Беруть участь усі козаки. За сигналом козак навприсядки, руки на колінах, проходить указану відстань, повертається до своїх товаришів і передає естафету наступному. Перемагає курінь, який швидше це зробить.5

Номер слайду 27

Наступний конкурс «Сильні й швидкі» (конкурс оцінюється 1 балом)— Хто швидше надує повітряну кульку? Для цього конкурсу запрошуємо по 1 учаснику від кожної команди.6

Номер слайду 28

Ой, які ж сміливі, спритні та винахідливі наші козачки! Молодці! Увага всім учасникам! Оголошуються результати!

Номер слайду 29

Дякую за увагу!До побачення!

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку