Презентація " Молекули. Їх властивості."

Про матеріал
В презентації систематизовано матеріал з даної теми у зручній для учнів формі . Презентація доповнена цікавими матеріалами , які можна використовувати в побуті .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЛЕКУЛИ. РУХ МОЛЕКУЛ. ДИФУЗІЯПРИРОДОЗНАВСТВО 5 КЛАС

Номер слайду 2

ЗАПАМ’ЯТАЙ

Номер слайду 3

ФІЗИКАХІМІЯВЛАСТИВОСТІ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 4

ВЛАСТИВОСТІ МОЛЕКУЛМОЛЕКУЛИ ОДНІЄЇ РЕЧОВИНИ ОДНАКОВІ ЗА РОЗМІРАМИ , СКЛАДОМ І ВЛАСТИВОСТЯМИМІЖ МОЛЕКУЛАМИ ЗАВЖДИ Є ВІДСТАНІ , ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ АГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ Є НОСІЯМИ ВЛАСТИВОСТЕЙ РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ЗАВЖДИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У РУСІМОЛЕКУЛИ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФІЗИЧНИХ ЯВИЩ , АЛЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ХІМІЧНИХ ЯВИЩ

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ

Номер слайду 6

МОЛЕКУЛИ РУХАЮТЬСЯ В НЕПЕРЕДБАЧУВАНИХ НАПРЯМКАХ ПІСЛЯ ЗІТКНЕННЯ

Номер слайду 7

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ !ВІДСТАНІ МІЖ МОЛЕКУЛАМИ В РІЗНИХ АГРЕГАТНИХ СТАНАХ РІЗНІНАУКА ХІМІЯ ПОЯСНЮЄ ОСОБЛИВОСТІ АГРЕГАТНИХ СТАНІВ

Номер слайду 8

ТАК ВІДБУВАЄТЬСЯ ДИФУЗІЯ

Номер слайду 9

ЗВЕРНИ УВАГУ !

Номер слайду 10

Дифузія в твердих тілах. В твердих тілах дифузія відбувається дуже повільно, якщо взагалі відбувається. Адже для твердих тіл характерна наявність кристалічної решітки, а всі частинки розташовані впорядковано. Прикладом дифузії твердих тіл може бути золото і свинець. Розташовані на відстань 1 метра одна від одної, при кімнатній температурі 20 С, ці речовини будуть потроху проникати одну в одну, але це буде все йти дуже повільно, подібна дифузія стане помітною не раніше ніж через 4-5 років.

Номер слайду 11

Дифузія в рідких тілах. Швидкість протікання дифузії в рідинах в рази вище, ніж у твердих тілах. Зв’язки між частинками в рідині набагато слабкіше (зазвичай їх енергії вистачає максимум на утворення крапель), і взаємному проникненню частинок в молекули двох речовин ніщо не заважає. Правда те, як швидко проходитиме дифузія, залежить від характеру і консистенції рідин, в більш густих розчинах вона відбувається повільніше, адже чим густіше рідина, тим сильніші у неї зв’язки між молекулами і тим важче молекулам і частинками проникати одна в одну. Наприклад, змішування двох рідких металів може зайняти кілька годин, у той час як змішування води і марганцівки (з прикладу вище) здійснюється за хвилину.

Номер слайду 12

ДИФУЗІЯ В ГАЗАХДифузія в газах відбувається ще швидше, ніж у рідини, зв’язки між частинками газоподібних речовин практично відсутні, і ніяк не зчеплені частинки легко перемішуються одна з одною, проникаючи в молекули інших газів. Невеликі корективи при дифузії газів може вносити хіба лише гравітація

Номер слайду 13

ДОСЛІДЖУЄМО СВІТ

Номер слайду 14

ДОСЛІДЖУЄМО СВІТ

Номер слайду 15

ДОСЛІДЖУЄМО СВІТ

Номер слайду 16

ДОСЛІДЖУЄМО СВІТ

Номер слайду 17

В ГАРЯЧІЙ ВОДІ ДИФУЗІЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ ШВИДШЕ

Номер слайду 18

ДИФУЗІЯ НАВКОЛО НАС Парфумерія / Ароматичні палички. Коли духи (аромати, ароматичні палички, спреї для кімнат, ароматичні спреї) розпорошуються в одній частині кімнати, вони поширюються по всій кімнаті завдяки дифузії. Частинки парфуму рухаються з зони, що більше концентрується, у всю кімнату, де концентрація менше. Чайні пакетики. Коли ми кладемо пакетики чаю в чашку з водою, вона автоматично змішується з цілою чашкою чаю, і це відбувається завдяки дифузії. Вміст чайного пакетика дифузується від вищої до нижчої концентрації (вода в кружці).

Номер слайду 19

 Газовані напоїЧерез кілька секунд відкриття пляшки з содою бульбашки газу піднімаються на поверхню. Це пояснюється тим, що концентрація СО2 (вуглекислого газу) в пляшці вища, ніж у зовнішньому середовищі, а отже, СО2 дифундує від своєї вищої концентрації до нижчої. Дихання. Коли ми дихаємо повітрям, вдих кисню і видих вуглекислого газу можливий лише завдяки дифузійному процесу. Тому дифузія – життєво важливий процес у диханні. Забруднення повітря

Номер слайду 20

Виведення токсинів та відходів з нашого організму. Нашому організму постійно потрібно виводити токсини та відходи, що утворюються в процесі обміну речовин, і найважливішим органом для здійснення цієї діяльності є нирки; однак нирки самі по собі не можуть виконати це завдання, тут також входить в дію концепція дифузії. Секрети дифузії в кулінарії Всі ми полюбляємо їсти мариновані чи квашені огірки та помідори. Проте й у цій справі не можна обійтися без дифузії. За допомогою процесу дифузії відбувається процес копчення риби, м'яса та інших продуктів харчування.     А яким смачненьким стає борщ, коли настоїться, та й щоб приготувався чай потрібно почекати, поки в ньому відбудеться дифузія. 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Значення дифузіїЗавдяки дифузії:підтримується однорідний склад атмосферного повітря поблизу поверхні нашої планети,відбувається живлення рослин,здійснюється дихання людини і тварин.ми можемо спостерігати дифузію: В саду, де квіти виділяють свій аромат завдяки дифузії (їх частинки перемішуються з частинками навколишнього повітря). Розчиняючи цукор в чаї або каві, чай або кава стає солодким завдяки дифузії. При різанні цибулі у вас почнуть сльозитися очі, відбувається це теж через дифузію, молекули цибулі змішуються з молекулами повітря і ваші очі на це реагують.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ : ПАРАГРАФ 8 підручник О. Г. Ярошенко «Природознавство» 5 клас

pptx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
1936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку