Презентація "Молюски"

Про матеріал
Презентація "Молюски" для проходження теми "Молюски" цікавий матеріал, ілюстрований, все тільки найголовніше. Біологія 7 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЛЮСКИ

Номер слайду 2

Молюски, або м’якуни - це безхребетні тварини, які мають шкірну складку – мантію. Серед молюсків є рослиноїдні,хижаки, фільтратори. Це переважнно водяні організми, однак є й наземні види.

Номер слайду 3

Поширення та спосіб життя. Здебільшого молюски є водяними тваринами, що мешкають у морських та прісних водоймах, меншість м'якунів наземні. Здебільшого молюски є вільноживучими організмами, проте деякі з них пристосувалися до паразитичного способу життя. Кальмар вільно плаває у товщі води

Номер слайду 4

Що їдять і хто їх їсть?Трапляються рослиноїдні і хижі молюски. Одні з них живляться залишками мертвих організмів (сапротрофи), інші є фільтраторами. Деякі молюски паразити. Їдять молюсків представники майже всіх груп тварин: риби, птахи, ссавці, комахи, павукоподібні, кільчаки і, звичайно ж, інші молюски.

Номер слайду 5

Особливості будови. Розміри тіла – дуже різні. Найменші представники – є двостулкові молюски, дорослі особини яких виростають аж до 0,5 мм. А найбільші – це представники – головоногих. Зі спійманих гігінтських кальмарів найбільшим був до 16,5 м. Найважчий представник мав вагу майже – 500 кг!

Номер слайду 6

Зовнішня будова молюска

Номер слайду 7

Розмноження і розвиток. Розмножуються молюски статевим способом. Серед них є як гермафродити, так і роздільностатеві види. У водяних видів личинки плавають і таким чином забезпечують розселення виду. Плаваючи, вони можуть чіплятися за риб, на яких можуть паразитувати певний час.

Номер слайду 8

Різноманітність. МОЛЮСКИ – дуже велика група тварин. На сьогодні їх відомо понад 100 тис. видів. Найбільша група – черевоногі (близько 80%). Другою за чисельністю групою є двостулкові. Найменша чисельністю група – це головоногі, але за розмірами – це найбільші молюски. Живуть вони тільки в солоних водах.

Номер слайду 9

Значення для людини Позитивне* вживаються в їжу (устриці,мідії,кальмари);* джерело перлин і перламутру (двостулкові);* очищують воду(двостулкові);* об’єкти наукових досліджень (головоногі, черевоногі). Негативне* деякі види є проміжними хазяями паразитичних червів (ставковики);* шкідники сільського господарства (слимаки);* отруйні види, які можуть стати причиною смерті людини (конуси, синьокільчастий восьминіг).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
2860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку