Навчальний проект "Форми поведінки тварин"

Про матеріал
Такий проект можна рекомендувати як зразок учням сьомих класів при вивченні теми №3 "Поведінка тварин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект «Форми поведінки тварин»

Номер слайду 2

Що таке поведінка , та її основні поняття. Поведінка — це система взаємозв’язаних реакцій, що здійснюються живими організмами для пристосування до середовища і, зрештою, сприяють збереженню виду. Реакції можуть бути різними: від простих рухів на світло до шлюбних ігор і захисту території. Основні поняття: форми поведінки, дослідницька, харчова, захисна, гігієнічна, репродуктивна, територіальна, соціальна поведінка, грумінг. Про особливості поведінки кожное тварин можна розповідати дуже багато, але є такі тварин, які своєю поведінкою просто дивують. Наприклад, жаба-повитуха, яка поширена в Західній Європі. У цього виду парування відбувається на суходолі. Самка відкладає ікринки, зібрані у шнури, самець підхоплює їх, намотує собі на стегна та в такому вигляді носить їх на собі до 6 тижнів. На момент виходу пуголовків самець уже перебуває у воді, личинки розривають яйцеві оболонки та виходять у воду. Не менш цікавою є суринамська піпа з Південної Америки. Розмноження піпи — мабуть, одне з найдивовижніших явищ природи. Під час парування самець розмазує ікринки по спині самки та вчавлює їх у покриту слизом шкіру. Ікринки виявляються вкладеними в комірки завглибшки 1 см та 0,5 см у діаметрі, і затягнутими зверху шкірястими кришечками. Перегородки комірок нагадують бджолині стільники, вони багаті на кровоносні судини, що забезпечують постачання зародка поживними речовинами. Приблизно через 80 днів уже повністю сформовані молоді піпи проривають кришечку та залишають тіло матері.

Номер слайду 3

Наука що вивчає поведінку тварин. Наука про поведінку тварин називається етологією. Її засновниками вважають Конрада Лоренца (1903-1989), Ніко-ласа Тінбергена (1907-1988) та Карла фон Фріша (1886-1982), які у 1973 році отримали Нобелівську премію з медицини й фізіології за відкриття, пов’язані зі створенням і встановленням моделей індивідуальної й групової поведінки тварин.

Номер слайду 4

Форми поведінки тварин. Дослідницька Харчова Захисна. Територіальна. Гігієнічна Репродуктивна

Номер слайду 5

Форми поведінки тварин. Дослідницька поведінка у тварин – компонент психічної діяльності, що забезпечує біологічно адекватну орієнтацію поведінки тварин в ситуації новизни.

Номер слайду 6

Форми поведінки тварин. Харчова поведінка — одна із форм поведінки у тварин, яка пов'язана з пошуком, запасанням їжі й обміном речовин.

Номер слайду 7

Форми поведінки тварин. Захисна поведінка – дії тварин, спрямовані на уникнення небезпеки. ... Територіальна поведінка пов'язана з поділом території на окремі ділянки; включає мічення меж ділянки та її охорону від інших тварин свого виду

Номер слайду 8

Форми поведінки тварин. ТЕРИТОРІАЛЬНА ПОВЕДІНКА - це сукупність поведінкових реакцій особин, спрямованих на використання ресурсів їхньої території існування (їжі, води, місць відпочинку). ... Усе залежить від виду тварин, їх розмірів і від того, як вони здобувають їжу.

Номер слайду 9

Форми поведінки тварин. РЕПРОДУКТИВНА ПОВЕДІНКА - це поведінка, спрямована на відтворення собі подібних та існування виду в часі. ... Завдяки розмноженню утворюються наступні покоління організмів, які будуть продовжувати існування виду. 

Номер слайду 10

Форми поведінки тварин. Гігієнічна поведінка забезпечує підтримання чистоти тіла тварин. Однією зі складових цієї поведінки є грумінг. Це поведінка тварин, спрямована на очищення поверхні тіла, наприклад умивання, купання.

Номер слайду 11

Висновок: усі форми поведінки тварин об'єднують у три основні групи - індивідуальну, репродуктивну і соціальну. Індивідуальна поведінка спрямовані на виживання і життєзабезпечення окремої особини. Репродуктивна поведінка забезпечує існування певного виду тварин. Соціальна поведінка має пристосувальне значення.

Номер слайду 12

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
4209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку