Презентація "Монгольська навала на українські землі"

Про матеріал
Презентація містить історичні карти, ілюстрації, посилання на відео, завдання на закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: МОНГОЛЬСЬКА НАВАЛА НА УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

Номер слайду 2

Мета уроку: - охарактеризувати процес створення монгольської держави та розширення її кордонів; - розкрити причини невдач у боротьбі з монгольською навалою; - оцінити наслідки монгольського завоювання для Русі-України та країн Європи; - визначити характер залежності Русі від Золотої Орди;

Номер слайду 3

Територія Монгольської імперіїНа час найбільшого розквіту її площа становила 24 мільйони км² з населенням понад 100 млн людей.

Номер слайду 4

Темучинабо. Чингісхан (хан всіх монголів)(1206-1227рр.)

Номер слайду 5

У якій послідовності монголи проводили завоювання: Середня Азіяперсіяпівнічний китайполовцізакавказзяпівденний сибір?

Номер слайду 6

1223 р. – битва на р. Калкаперегляд відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=01-l. Ti. Oc5 Bg

Номер слайду 7

Батий

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1240 р. - оборона Києваперегляд відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=n. S1 Df. Jqcf. KQ

Номер слайду 10

Який із запропонованих напрямків правильно вказує шлях ординців після зруйнування Києва?А. Київ – Володимир – Польща. Б. Київ – р. Калка – Сарай-Батув. київ – чернігів – смоленськ. Г. київ – галич – угорщина.

Номер слайду 11

Наслідки монгольського панування. Економічна Політична. Військова. З «Історії монголів» Плано Карпіні, посланця римського папи у Золотій Орді (1246):«…І ось чого вони (монголи) від них вимагають: ходити з ними, коли їм завгодно, на війну проти всіх і давати десятину від усього – як з людей, так з речей. Відрахувавши десять, - беруть одного. Те саме роблять з дівчатами, яких відводять у свою землю і тримають їх для послуг. Решту, переписавши, наказували, щоб кожний, як малий, так і великий, навіть немовля одноденне, бідний, багатий, давав данину, а саме: по шкурі ведмедя, чорного бобра, забула (соболя) і якогось чорного звірка, що живе в норах, і по одній шкурі чорної лисиці. Хто не заплатить, того відводять до татар, де він лишається в рабстві…»

Номер слайду 12

Наслідки монгольського панування. Економічна Політична. Військова. Надмірні податі виснажували економіку Русі-України; вивіз робочої сили. Припинилися міжусобиці, отримання князями ярлика на князювання, присягали на вірність хану. Обов’язок руських князівств брати участь у воєнних походах монголо-татар

Номер слайду 13

Перевіримо себе1. Між ким відбулася битва на р. Калка?а) між об′єднаним військом половців і русичів проти монгольської навали; б) між союзним військом монгольської орди і половців проти руських військ;в) між трьома сторонами: половцями, монголами та Руссю.2. Хто вийшов переможцем на р. Калці? а) монгольське військо;б)  руське військо;в) половці.  3. Хто стояв на чолі походу монгольських військ (орд) на Русь-Україну 1237 – 1240рр.? а)  Батухан;б) Чингісхан;в) Орхан.

Номер слайду 14

4. Коли відбулася облога Києва? а) квітень 1223 р.;б) осінь-зима 1240 р.;в) літо 1241 р. 5. Заповніть пропуски у тексті. Після здобуття … монголо-татари підійшли до Києва. На вимогу загарбників здати місто без бою князі відповіли…… . Оборону Києва очолив …. . Після тривалої облоги мрнголо-татари увірвалися у місто. Останні захисники Києва …. .6. Якими були наслідки цієї облоги? а) вщент зруйновано Київ;б) Київ відбив напад монголів;в) Київ побув в облозі недовгий час та здався ворожому війську.7. Чи правильні твердження: - Підкорені українські землі увійшли до складу Золотої Орди; - Залежність Русі від монголо-татар полягала у призначенні Золотою Ордою князів та сплаті їй данини; - Світове значення боротьби народів Русі-України з монголо-татарами полягає у врятуванні від поневолення західноєвропейських народів.

Номер слайду 15

С. В. Іванов. Баскаки

Номер слайду 16

Взяття Києва монголами, 1240.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання:§18с.128 завдання.13

pptx
Додав(-ла)
Радчук Лілія
Додано
31 січня
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку