Презентація "Морфолог- анатомічні особливості гігрофітів".

Про матеріал

Сформувати знання про морфолого – анатомічні особливості гігрофітів.; Визначити риси пристосованості до умов життя; ознайомити з їх різноманітністю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Морфолого – анатомічні особливості гігрофітів.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Навіть незначне зниження вмісту вологи в ґрунті атмосферному повітрі призводить до їх в'янення і загибелі. До цієї категорії відносяться рослини, які мають схожі морфологічні та фізіологічні особливості. Всі вони позбавлені пристосувань, які обмежують витрачання вологи. У цих рослин погано розвинені механічні тканини, маються повітроносні порожнини в листі, стеблах і коренях.

Номер слайду 4

Гігрофіти є прямою протилежністю ксерофітів (посухостійких рослин) і різко відрізняються від мезофітів, що ростуть в умовах помірного зволоження. Для гігрофітів характерна наявність тонких листових пластинок великої площі з погано розвиненим поверхневим шаром (кутикулою). Завдяки цьому, транспірація (випаровування) через кутикулу здійснюється на високому рівні.

Номер слайду 5

На листі є рідкісні великі продихи. Листки багатьох рослин-гігрофітів забезпечені волосками, що представляють собою вирости епідермісу, що збільшують площу поверхні листя для підвищення інтенсивності випаровування. Продихи у таких рослин служать для регулювання процесів транспірації.

Номер слайду 6

Структурною особливістю листя гігрофітів є наявність особливих продихів-гідатодів, через які відбувається виділення води з листя у вигляді крапель. Цей процес носить назву гутація. Таке пристосування життєва необхідно для виживання рослин в умовах надмірно насичених вологою атмосфери і ґрунту. ОСОКА

Номер слайду 7

Коренева система гігрофітів розвинена слабо. Також характерна наявність довгих стебел із нерозвиненими опорними тканинами. Це обумовлює швидке в'янення рослин-гігрофітів навіть при невеликому зниженні вологості ґрунту і повітря. «СИТНИК»

Номер слайду 8

Типові приклади гігрофітів - трав'янисті рослини джунглів - вологих тропічних лісів. Багато рослин, які ростуть на болотах, також відносяться до цієї групи. Але вони відрізняються за низкою ознак від типових гігрофітів. Через високу освітленість і більше сухого повітря кутикула їх листя потовщена, тому листя більш товсте і меншої площі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Стрілолист звичайний

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
2 березня 2018
Переглядів
4660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку