Презентація "Поведінка під час воєнного стану"

Про матеріал

Презентація містить таку інформацію:

  • Алгоритм дій в кризовій ситуації;
  • Що робити, коли чутно сигнал "слідувати в укриття"?
  • Яким джерелам інформації можна довіряти?
  • Повітряна небезпека
  • Що робити, якщо ти помітив підозрілий
    предмет або вибухівку?
  • Що робити якщо стався вибух?
  • Загроза масових заворушень
  • Що робити під час обстрілів?
  • Що робити у випадку радіаційної аварії?
  • Що робити у разі хімічного ураження?
  • Що робити, якщо представники збройних
    сил країни-агресора з'явилися поблизу
    твоєї домівки?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВЕДІНКА ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУПідготувала: педагог-організатор. СЗШ І-ІІІ ступенів №7 міста Хмельницького. Гончарук Олена Олексіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Алгоритм дій в кризовій ситуації: Визнач негаразди та кризові ситуації, які можуть статися. Обміркуй поведінку у випадку кожної з можливих ситуацій. Кожен член родини повинен знати найбезпечніші місця в оселі, де можна сховатися подалі від вікон, куди бігти, а коли ховатися вдома, навпаки, небезпечно.

Номер слайду 4

Оберіть місце зустрічі на випадок, якщо усі члени родини опинилися в різних локаціях під час надзвичайної ситуації, а також на випадок, коли необхідно терміново покинути оселю. Переконайся, що тобі відомі місця зустрічі близьких тобі людей та їхні номери телефонів. Заздалегідь знайдіть захисні споруди цивільного захисту, у яких ви зможете сховатися. Подумай, яким чином потурбуєшся про домашніх тварин.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Що робити, коли чутно сигнал "слідувати в укриття"?Найпростіші укриття — це цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. У них можна сховатися під час нетривалих обстрілів. Найбезпечніші з них ті, які мають декілька виходів (один з них за межами будівлі). Сховище — це герметична споруда для тривалого перебування людей у випадку надзвичайної ситуації. Щоб знайти такі приміщення, шукайте позначки «Укриття» чи «Об’єкт цивільного захисту». Також там має бути номер телефону людини, яка в разі небезпеки відчинить двері сховища чи укриття.

Номер слайду 7

Сигнал «Увага всім» — це протяжне звучання сирен або уривчасті гудки. Сигнал подається гудками заводів і підприємств через гучномовці та гудками транспортних засобів (зокрема, з автомобілів ДСНС, обладнаних гучномовцями). Увімкніть телевізор або радіо: офіційне повідомлення передається протягом 5 хвилин після сигнал. З повідомлення можна буде дізнатися місце й час виникнення надзвичайної ситуації, її масштаб, імовірну тривалість та порядок дій для безпеки. Прослухали повідомлення — виконуйте інструкції. Залишайте телевізор чи радіо увімкненими — цими каналами можуть надходити наступні повідомлення. За можливості передайте повідомлення сусідам.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

При повітряній небезпеці:- Вимкніть джерело живлення, закрийте воду і газ.- Погасіть пічне опалення.- Візьміть документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, медичну аптечку.- Попередьте про небезпеку сусідів і при необхідності надайте допомогу старим і хворим.- Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або сховайтеся на місцевості. Дотримуйтесь спокою і порядку. Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування. Слідкуйте за офіційними повідомленнями.

Номер слайду 11

Що робити, якщо ти помітив підозрілий предмет або вибухівку?Не торкайся його! Не намагайся розбирати його, не рухай і не переміщуй його, не кидай його, ніколи не намагайся самостійно визначити, що це!!!■ Не пали і не користуйся мобільним телефоном поряд із підозрілим предметом.■ Відійди від підозрілого предмета та сховайся за міцною спорудою, краще за будівлею.■ Повідом поліцію про знахідку якомога швидше.

Номер слайду 12

Зустрінь поліцейських, що приїдуть на виклик, оскільки ти – єдина людина, що зможе точно описати підозрілий предмет та показати точне місцезнаходження. Не дозволяй іншим людям наближатися до підозрілого предмета, поки чекаєш на поліцію. Попередь людей, що знаходяться поруч, про необхідність переміститися у безпечне місце. Якщо ти помітив підозрілий предмет у громадському транспорті, обов’язково попередь про це водія.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Якщо стався вибух:- Переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм.- Заспокойтеся і уважно озирніться навколо, чи не існує загрози подальших обвалів і вибухів, які не звисає чи з руїн розбите скло, не потрібна комусь ваша допомога.- Якщо є можливість - спокійно вийдіть з місця події. Якщо ви опинилися в завалі - періодично подавайте звукові сигнали. Пам'ятайте, що при низькій активності людина може протриматися без води п'ять діб.- Виконуйте всі розпорядження рятувальника.

Номер слайду 17

При загрозі масових заворушень: Зберігайте спокій і розсудливість. При перебуванні на вулиці негайно покиньте місця масового скупчення людей, уникайте агресивно налаштованих осіб. Не піддавайтеся на провокації.- Надійно закрийте двері. Не підходьте до вікон і не виходьте на балкон. Без крайньої необхідності не покидайте приміщення.

Номер слайду 18

Що робити під час обстрілу стрілецькою зброєю?— Під час стрілянини найкраще ховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або самій ванні). Коли це неможливо, варто лягти прикрившись предметами, що здатні захистити від уламків і куль.— Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями.— Де б ви не перебували, тіло повинно бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом пʼяти хвилин.— Якщо ваше житло перебуває в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна, наприклад, клейкою плівкою. Це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано затулити вікна, наприклад, мішками з піском чи масивними меблями.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Що робити у випадку радіаційної аварії?Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити. Зайдіть в укриття, підвал або в середину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Заберіть всередину домашніх тварин. Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні. Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Номер слайду 21

Знезараження себе:- Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварини. Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха. Одягніть чистий одяг.

Номер слайду 22

Безпека харчових продуктів та питної води в радіаційній надзвичайній ситуаціїБезпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері. Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Номер слайду 23

Безпека води. Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин. Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду для можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води. Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

Номер слайду 24

Що робити у разі хімічного ураження?

Номер слайду 25

Як виявити ознаки отруєння ?Хімічні сполуки, можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи, може виникати утруднення дихання - кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях. При подразненні слизової оболонки очей - почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей. При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.

Номер слайду 26

Що робити, якщо представники збройних сил країни-агресора з’явилися поблизу твоєї домівки?● Не панікуй. Спочатку спробуй зрозуміти, що коїться, лише після цього приймай рішення щодо подальших дій.● Якщо ти побачив ворожих солдатів у своєму дворі, не підходь до них, оскільки ти можеш стати мішенню або жертвою випадкової кулі.● Не будь допитливим, не намагайся зблизька розгледіти військове обладнання, зброю або озброєних людей: тебе можуть прийняти за шпигуна.● Не дозволяй іншим дітям грати на вулиці: діти дуже допитливі, їх можуть розчавити танки, вони можуть підірватися на вибухівці та інше.● Не провокуй ворожих солдатів, відкрито знімаючи їх на відео або фотографуючи їх.● Не тримай руки в кишенях та уникай різких рухів, коли спілкуєшся з озброєною людиною.● Ніколи не сперечайся з озброєною людиною.● Покинь свою оселю, якщо до неї заходять озброєні люди або якщо вони хочуть оселитися у твоїй домівці.● Якщо ти прямуєш в місто, роби це пішки замість того, щоб їхати на авто.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:1. ЯК ВИЖИТИ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ТА ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЛЕГКО про СЕРЙОЗНЕ. ПРАКТИЧНИЙ ПОРАДНИК. Упорядники: Н. Нечаєва-Юрійчук, О. Танасійчук, О. Ноздрачов, С. Дмитрієв, 2022 р., 73 с.2. Освітній омбудсмен України: Фізична безпека дітей під час війни: https://eo.gov.ua/fizychna-bezpeka-ditey-pid-chas-viyny-pravyla-povedinky-v-evakuatsii-na-okupovanykh-terytoriiakh-i-v-zoni-boyovykh-diy/2022/03/19/ 3. Міністерство охорони здоров’я України: Рекомендації для населення під час воєнного стану: https://moz.gov.ua/article/news/rekomendacii-dlja-naselennja-pid-chas-voennogo-stanu 4. Центр громадського здоров’я МОЗ України: Рекомендації для населення під час воєнного стану: https://phc.org.ua/news/rekomendacii-dlya-naselennya-pid-chas-voennogo-stanu 5. Правила безпечної поведінки в надзвичайних ситуаціях: http://mankrda.gov.ua/pravila-bezpechnoi-povedinki-v-nadzvichajnih-situaciyah/ 6. Вечірній Київ: Що робити у разі надзвичайної ситуації або війни: українцям підготували довідник: https://vechirniy.kyiv.ua/news/61736/

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривенко Юлія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
28282
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку