Презентація на тему "Біографія Генріка Ібсена"

Про матеріал
Генрік Ібсен Біографія. Життяі творчість драматурга. Ляльковий дім. Розробки уроків для 9 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕНРІК ІБСЕН(1828-1906)Презентацію виконав учень 9-А класу Тімченко Максим

Номер слайду 2

видатний норвезький драматург, засновник європейської "нової драми". Займався також поезією і публіцистикою.

Номер слайду 3

Анкета письменника

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Генрік Юхан Ібсен народився 20 березня 1828 в портовому місті Шиєн, що на півдні Норвегії, в родині багатого комерсанта. Його батько в 1836 році розорився, і в 1844 році Ібсен залишив будинок і став працювати учнем аптекаря. Одночасно він займався журналістикою, писав сатиричні вірші.

Номер слайду 6

В університеті Христианії Ібсен вивчав медицину, однак навчанню завадило захоплення театром. Завдяки створеній ним тираноборчеській драмі “Катіліна” (це його перша п’єса) і середземноморської ідилії “Богатирський курган” він отримав місце драматурга, режисера та керівника Норвезького театру в Бергені – перший національний театр.

Номер слайду 7

У 1850 році він переїздить до Христіанії (сучасне Осло) і стає професійним літератором.

Номер слайду 8

В 1857-1862 роках Ібсен очолював столичний Норвезький театр. Генрік Ібсен став керівником норвезького театру, тому що він був норвежцем. На той час у країні діячі норвезької культури мріяли про культурницьку самостійність від датського впливу. Вони прагнули відродити давню норвезьку мову, поєднати національні традиції з новою норвезькою культурою. Тому було вирішено призначити керівником Норвезького театру норвежця за національністю. Найкращу кандидатуру виявили серед театральних діячів Бергена (де на той час працював Ібсен).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ібсен одружився із Сюзанною Торесен, яка стала його вірним другом на все життя. У них народився син. Він казав так: «Жінка — наймогутніша у світі істота, і від неї залежить чи направляти чоловіка туди, куди його хоче повести Господь Бог.»

Номер слайду 11

Залишивши Норвегію, драматург розпочинає життя у добровільному вигнанні в Римі, Дрездені та Мюнхені. Тобто, з 1864 по 1891 роки родина письменника жила то в Італії, то в Німеччині. Збираючи матеріали для драми про Юліана-відступника “Кесар і галілеянин” (1873), Ібсен задумав сатиричну поему, яка в результаті стала великою драматичною поемою “Бранд” (1866), герой якої – цілісна людина, що не зупиняється ні перед якими жертвами для здійснення свого ідеалу.

Номер слайду 12

Останньою його драмою з 26 стала п’єса «Як ми, мертві, воскреснемо» (1899), де він, без жодної поблажливості до себе, піддав нещадному суду свій творчий шлях.

Номер слайду 13

Видатний Норвезький драматург Генріх Ібсен помер в 1906 році від інсульту в Христіанії«Більшість людей помирає, так по-справжньому й не поживши. На щастя для них, вони цього просто не усвідомлюють», - писав Ібсен.

Номер слайду 14

Могила Ібсена в Осло

Номер слайду 15

Цікаві факти

Номер слайду 16

На честь Генріка Ібсена названий кратер на Меркурії. З 1986 року в Норвегії вручається національна Премія Ібсена за внесок у драматургію, а з 2008 року - Міжнародна премія Ібсена.

Номер слайду 17

Ібсен чверть століття провів за кордоном, жив у Римі, Дрездені, Мюнхені. У драматурга був шостий палець на лівій нозі, за який його хотіли спалити на багатті, як відьом.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
10289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку