Презентація на тему "Борщівник - отруйний і небезпечний"

Про матеріал

Ознайомити з однією з найбільш небезпечних рослин для здоров'я людини, вивчити елементарні правила поводження з нею. Можна використовувати на виховних годинах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Борщівник – отруйний і небезпечний!Виконав учень 10 класу. Гарасимівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Гутів Богдан

Номер слайду 2

Мета проекту Ознайомити з однією з найбільш небезпечних рослин для здоров'я людини, вивчити елементарні правила поводження з нею

Номер слайду 3

Опис рослини Дворічна трав'яниста рослина борщівник з сімейства зонтичних. Вона росте на лугах, узліссях, уздовж доріг. У висоту борщівник сягає 2,5 м, має пустотіле стебло, велике листя і білі квіти, зібрані в парасольки. Зустрічається два види борщівника: звичайний і пухнастий.

Номер слайду 4

Борщівник на придорожніх смугах

Номер слайду 5

Шкідливість борщівника. Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, що під дією ультрафіолетового випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні, розвиваються поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Клінічні ознаки проявляються лише згодом, через кілька годин чи навіть діб. Ознаками ураження шкірного епітелію борщівником є почервоніння, локальний набряк, пекучий біль; у важких випадках – пухирі з прозорою рідиною. Площа опіків може сягати 15-40 % тіла. Загалом лікування триває 5-10 днів, але якщо люди зволікають і не звертаються вчасно, то розтягується до трьох тижнів. Іноді проводяться навіть оперативні втручання.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Боротьба з отруйною  рослиною. Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів, випасання худоби (молоді листки поїдають вівці та корови). Ставлення до борщівника Сосновського має бути як до карантинної рослини. Способи боротьби із небезпечною рослиною не є складні. З урахуванням того, що розмножується вона виключно насінням, потрібно не допускати появи квітконосів. Пам’ятайте, що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати. Борщівник на обійсті викопують (тільки в щільному одязі і в гумових рукавичках). Викопування товстих коренів добре допомагає у знешкодженні рослин на городі. Ефективним шляхом боротьби з рослиною є спалювання в період ще до початку повного дозрівання. У процесі горіння з плодів борщівника виділяються ефірні масла. До цього треба бути готовим: заздалегідь захистити усі відкриті ділянки шкіри цупким одягом, триматися подалі від джерела вогню. Перед підпалом можна облити рослини горючою рідиною (так, щоб саме парасольки з плодами були змоченими).

Номер слайду 10

Боротьба з отруйною  рослиною З початку відростання борщівника і обов’язково перед початком цвітіння, рекомендують обробляти його гербіцидами (раундапом, торнадо, граунтапом та іншими). Якщо відтягнути обробку до часу, коли в рослини сформується насіння – метод втратить свою ефективність. Дози застосовуваних гербіцидів мають бути подвійними або навіть потрійними від прописаних в інструкції для відповідного виду гербіциду. Ймовірно, буде потрібно провести повторну обробку з перервою у 15-20 діб. При обробці борщівника гербіцидами потрібно стежити, щоб препарат потрапляв не тільки на листову поверхню, але й стікав по черешках у листову розетку. Ще борщівник викопують за допомогою лопати. Це так званий індивідуальний спосіб. Ранньою весною потрібно зрізати чи зрубати точку росту рослини нижче кореневої шийки (якщо зрізати вище, то на корені залишиться кілька сплячих бруньок у листових пазухах – тоді вони підуть у ріст і дадуть насіння). У боротьбі з борщівником ефективним є розведення його природних шкідників. Сьогодні відома лише одна шкідниця цієї рослини – борщівникова міль. Її личинки проникають всередину стовбура і просуваються всередині до суцвіття, встигаючи об’їсти квітки до розпускання. З’їдаючи квітки ще в бутонах, борщівникова міль сильно знижує насіннєву продуктивність рослини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Незнання законів не звільняє від відповідальності Згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Номер слайду 14

Перша медична допомога. Якщо ви все ж доторкнулися до будь-якої частини борщівника, то відразу після контакту з ним необхідно:захистити уражені ділянки від сонячних променів мінімум на дві доби;ретельно промити уражені місця водою з густою мильною піною;обробити шкіру спиртом або слабким розчином марганцівки, або прикласти примочки з розчину фурацеліну. Можна змастити уражені місця засобом від опіків. Для цього можна використовувати аерозоль Пантенол та ін

Номер слайду 15

Висновок. Борщівник – небезпечна рослина, але взявшись всією громадою, поєднуючи різні методи знищення протягом кількох років, можна позбутися цього окупанта.

pptx
Додано
26 січня 2018
Переглядів
3653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку