Презентація на тему: "Давній Китай" із Всесвітньої історії для 6 класу

Про матеріал
Презентація : "Давній Китай" для учнів 6 класу на уроках Всесвітньої історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давній Китай Презентацію виконала Вдовцова Тетяна Андріївна, вчитель історії ЗЗСО І-ІІІ ст. №6 м. Гайсин Гайсинської міської ради

Номер слайду 2

Після цього уроку учні зможуть: застосовувати та пояснювати на прикладах поняття: «конфуціанство»; характеризувати релігійні погляди і культурні здобутки мешканців давнього Китаю; оцінювати внесок Китаю у світову культуру.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ц І Н Ь Ш І Х У А Н Д І

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Теракотова армія

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Винахід стародавнього Китаю № 1 — папір Першим великим винаходом стародавнього Китаю вважається папір. Згідно з китайськими літописами династії Східна Хань, папір винайшов двірський євнух династії Хань — Цай Лунь у 105 році н.е.

Номер слайду 15

Виникнення паперу: етап перший. Працівники рублять бамбук, очищають від листя і відмочують у воді, щоб знебарвити матеріал для паперу

Номер слайду 16

Виникнення паперу: етап другий Матеріали варяться на сильному вогні

Номер слайду 17

Виникнення паперу: етап третій За допомогою спеціальної дошки з отворами робітник дістає частину отриманої суміші — на ній невдовзі утвориться лист паперу

Номер слайду 18

Виникнення паперу: етап четвертий На кожну дошку з сумішшю кладеться кришка. Зверху — ще одна дошка і на ній знову кришка. І так багато шарів

Номер слайду 19

Виникнення паперу: етап п'ятий Отримані листи висушують на стіні

Номер слайду 20

КИТАЙСЬКА ЦИВІЛІЗАЦІЯ

Номер слайду 21

Винахід стародавнього Китаю № 2 — друкарство Найдавніший відомий зразок друку на дерев’яних дошках — це сутра (буддійський текст) на санскриті, надрукована на конопляному папері приблизно між 650 і 670 роками н.е. Однак перші книги писали на панцері черепахи.

Номер слайду 22

Донині точно невідомо, коли вперше виникли китайські ієрогліфи. Але є переказ про те, що китайські ієрогліфи винайшов історіограф небесного імператора Хуанді на ім'я Цан Цзе чотири тисячі років тому. Відомий учений і каліграф епохи династії Тан (618—907 рр. н.е.) Юй Шинань так сказав про винахід Цан Цзе: «Він створив шість видів ієрогліфічних рисок, узявши за зразок контури гір і потоків, річок і морей, сліди дракона та змії, птахів і звірів». Писали в давньому Китаї ієрогліфами

Номер слайду 23

Щастя “фу” Любов “ай” Удача “цзі” Доброта гармонія Я тебе люблю “во ай ні”

Номер слайду 24

Артем - 阿爾焦姆 Владислав - 夫拉基斯拉夫 Ганна - 安娜 Дмитро - 德米特裡 Олександр - 阿列山大 Олексій - 阿列克賽

Номер слайду 25

Китайські ієрогліфи — це справжній скарб культури Стародавнього Китаю. Китайці говорять про «єдність Неба і людини», що також відображається в ієрогліфах. У Китаї й досі вважається, що каліграфія відображає якості і характер людини. У стародавні часи люди, які хотіли найнятися на роботу, давали не резюме, як зараз, а свою каліграфію, за якою роботодавець і судив, наймати цю людину чи ні.

Номер слайду 26

Винахід стародавнього Китаю № 3 — порох Вважається, що порох був розроблений у Китаї в X ст. Спочатку він використовувався як начинка в запальних снарядах, а пізніше були винайдені порохові снаряди вибухової дії.

Номер слайду 27

Проте, мабуть, найбільш «яскравим» винаходом, який з’явився завдяки створенню пороху, є феєрверки.

Номер слайду 28

Винахід стародавнього Китаю № 4 — компас Китайці є прабатьками сучасного компаса. У той час, як стародавні римляни і греки орієнтувалися в незнайомому просторі за допомогою небесних тіл, китайці навчилися використовувати для цього магнітну ложку, прикріплену до металевої пластини, її ручка завжди вказувала південний напрям.

Номер слайду 29

Винахід стародавнього Китаю № 5 — шовк В Китаї першими почали виготовляти з коконів гусениць шовкопряда шовк. Ніжна тонка тканина стала жаданою для жінок Близького Сходу і Середземномор’я, що дозволило китайцям дуже дорого її продавати. Китайці почали робити перші яскраві фарби на основі глини і різних рослин.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Винахід № 6 - акупунктура Китайськими лікарями був винайдений такий вид лікування хвороб людини як голковколювання. Стародавні китайці вважали, що деякі точки на людському тілі відповідають його внутрішнім органам. За допомогою голок, які китайські лікарі встромляли в такі точки, їм вдавалося активувати роботу внутрішніх органів людини.

Номер слайду 33

Винахід стародавнього Китаю № 7 — чай Китайськими землеробами були розкриті цілющі властивості відварів чайного листя. Цей напій на довгі тисячоліття увійшов в раціон людства

Номер слайду 34

Чайні плантації

Номер слайду 35

Винахід стародавнього Китаю № 8 — порцеляна Сучасні археологічні розкопки показали, що китайці раніше, ніж досі вважалося, винайшли фарфор. Вже в період другої династії Хань китайці вміли виготовляти порцеляновий посуд.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

У добу розквіту культури в імперії Хань була заснована академія, організовувались бібліотеки, держава підтримувала письменників, вчених. Сприятливий для розвитку культури період правління другої династії Хань ознаменувався багатьма науковими відкриттями, більшість з яких пов’язана з іменами математиків Чжан Жуна I ст. н.е. та Чжан Хена 78-139 рр.. Чжан Жун розрахував взаємозв’язок між швидкістю течії води і опадами, що дозволило більш правильно будувати іригаційні споруди. Математик і астроном Чжан Хен створив макет небесної сфери. У 134 р. видатний вчений винайшов перший в світі сейсмограф, що міг визначати напрям центру землетрусу.

Номер слайду 41

Гра «Ґо» Стародавня китайська стратегічна настільна гра для двох гравців, поширена в країнах Східної Азії та, меншою мірою, в усьому світі. Гра з'явилась у Китаї понад 2 тисячі років тому. Грають у го, ставлячи по черзі чорні та білі камені на дошку з решіткою горизонтальних та вертикальних ліній. Ціль гри — захопити якомога більшу територію на дошці каменями свого кольору, не дозволяючи супротивнику оточити свої камені.

Номер слайду 42

Наріжними каменями культури Стародавнього Китаю в більш пізні часи стали три релігії — буддизм, даосизм і конфуціанство, ще більш наповнивши її божественним змістом.

Номер слайду 43

Величезною повагою в Стародавньому Китаї користувалися мудреці, які відкривали людині можливості духовного розвитку. Одним з найвідоміших мудреців був Лао Цзи, вчення якого стали основою для становлення релігійної течії даосизму. Згідно з його вченням, шлях до освіти лежить через відмову від розкоші і повне злиття людської особистості з природою. Єдність неба, землі і людини — це ідеал, до якого століттями прагнули китайці.

Номер слайду 44

Найзнаменитішим мудрецем в історії Стародавнього Китаю був Конфуцій. Конфуцій учив кожної людини виконувати свої соціальні обов’язки: батькові – бути справжнім батьком і правильно виховувати своїх дітей, правителям – піклуватися про своїх підданих.

Номер слайду 45

Конфуцій висловив золоте правило культури Стародавнього Китаю: «Не роби іншому те, чого не побажав би собі». Він також навчив китайців принципу золотої середини. Конфуцій сказав: Непохитна середина — це найвища чеснота, але сьогодні вже рідкісна серед людей. Особливу роль в його навчаннях грає повага до старших, як до носіїв життєвої мудрості. Конфуцій відкривав власні школи, в яких дітей вчили як правильно себе вести в суспільстві, як спілкуватися з батьками та однолітками, а також долучали їх до мудрості предків.

Номер слайду 46

Згідно думок китайських мудреців, вся гармонія в світі залежить від двох начал – чоловічого енергії Янь і жіночої енергії Інь. Вони повинні поєднуватися один з одним, так як порушення балансу між ними веде до загибелі людства.

Номер слайду 47

Працюємо з історичним текстом Текст ...Китайці вивчали рух сонця, місяця і п’яти планет, створили карту зоряного неба, позначивши на ній близько 2 500 зірок (саме стільки бачить людина неозброєним оком), дали назву 28 сузір’ям, створили календар, описали темні плями на Сонці, польоти комет. Китайці... винайшли голкотерапію, знеболювання. Вони готували і застосовували 2000 видів ліків. Вони ж винайшли компас. Сима Цяня називають «батьком китайської історії». Він написав 130-томну історію Китаю. Уперше в Китаї було обчислено число π, що дорівнює 3,14. У математичному трактаті І ст. до н. е. було наведено приклади з ненатуральними числами. • Назвіть, яких успіхів досягли китайці в математиці. Астрономії? Медицині? Географії? Історії?

Номер слайду 48

Завдання для закріплення матеріал Вставте пропущені слова У Китаї виникло декілька релігій. Найбільшого поширення набули дві з них. Засновником однієї ... (конфуціанства) вважають мандрівного проповідника Кунцзи, латинською мовою — ... (Конфуцій). Іншу релігію ... (даосизм) пов’язують з ім’ям ... (Лао Цзи). Китайське письмо складалося з ... (ієрогліфів), яких було ... (декілька тисяч). Спочатку писали на ... (бамбукових дощечках, шовку), а пізніше китайці винайшли ... (папір). Для орієнтування в морі винайшли ... (компас). Великим досягненням вважається винахід вибухової речовини — ... (пороху). Гордістю і таємницею Китаю був матеріал — ... (шовк). На його честь навіть назвали торговельний шлях із Китаю — ... (Великий шовковий шлях).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Yurievna LadyDi
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Балацька Олена
    Дякую! Чудово поданий матеріал! Нічого зайвого!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 березня 2021
Переглядів
16877
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку