Презентація на тему: "Ефективні форми та методи виховання студентів та їх практична реалізація"

Про матеріал
Організація ефективно роботи академічної групи. Досвід практичної діяльності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

.. EФEKTИBHIта їх практична реалізаціявихованнястудентівформи та методи

Номер слайду 2

Ефективні форми та методи виховання студентів та їх практична реалізація. Досвід практичної діяльності Викладача Верещак С. С.

Номер слайду 3

Мета роботи. Виховувати у студентів свідоме ставлення до навчання, праці, обраної професії, бережливе ставлення до матеріальних цінностей, поваги до законів України. Організація ефективної роботи академічної групи, виховання студентів.

Номер слайду 4

Завдання пошукової роботи: професійна, соціально-психологічна і дидактична адаптація студентів; формування у студентів високої свідомості та активності; розвиток у студентів творчого мислення, уміння об'єктивно оцінювати явища суспільного життя, аргументовано вести діалог, відстоювати свої переконання; спонукання студентів на виконання конкретних завдань та досягнення поставленої мети;за необхідності корекція індивідуальних рис характеру студентів; проведення профілактичної роботи з попередження негативних проявів поведінки студентів; прищеплення студентам поваги до історії та традиції ВНЗ, виховання у них відповідальності за виконання своїх обов'язків і результати навчання, за розпорядок в коледжі,у гуртожитку; спонукання студентів до самовдосконалення; підготовка висококваліфікованих спеціалістів, здатних уміло застосовувати у своїй роботі засвоєні знання, підтримувати в колективі моральний клімат, організованість та правопорядок; вивчити запити, нахили, побутові умови життя студентів; аналіз умов проживання студентів з метою виявлення побутового насилля у сім’ї .

Номер слайду 5

Організація виховної роботи у вищому навчальному закладі віддзеркалює новітні технології виховання студентства, роль та функції куратора академічної групи в управлінні системою поза аудиторної виховної роботи, що становить аналіз і прогнозування, планування та організацію, контроль і координацію, оцінку та корегування. Реалізація виховної роботи у студентських групах здійснюється через інститут кураторів. Це управлінська ланка, яка взаємодіє з іншими у системі поза аудиторної виховної роботи і забезпечує її організацію на рівні студентської академічної групи. Саме куратори можуть стати ефективними посередниками між суб'єктами освітнього – виховного процесу. Виховна робота повинна бути організована диференційно, враховуючи особливості різних категорій студентів, їх життя та побуту, поєднання масових, групових, індивідуальних форм та засобів виховання.

Номер слайду 6

Напрями виховної діяльності куратора

Номер слайду 7

Пам'ятка куратора Необхідно:- Підбадьорювати студента, тоді він буде впевнений у собі.- Хвалити вихованців, тоді вони будуть намагатися стати кращими.- Поводитися зі студентами чесно і справедливо, і вони намагатимуться бути справедливими. Постійно підтримувати, заохочувати і розуміти кожного студента. Не можна:- Постійно критикувати студента, бо він не злюбить вас та інших людей.- Часто насміхатися над вихованцем, бо він стає замкнутим.- Постійно дорікати – бо з'явиться почуття безпідставної провини.- Постійно сварити – бо стане агресивним.- Допускати лайки, вживання нецензурних слів, а тим більше фізичного покарання.

Номер слайду 8

Однією з пріоритетних задач сучасної освіти являється формування особистості, здатної до успішної соціалізації в суспільстві та активній адаптації на ринку праці. На сьогоднішній день дуже важливо, наскільки швидко, продуктивно та якісно зможуть учорашні випускники шкіл адаптуватися до нових умов навчання, до нової соціальної ситуації розвитку, а також адекватно використовувати нові технології в своїм подальшім житті. На жаль, більша частина сучасної молоді не здатна самостійно пристосовуватись до розвитку в умовах зміни життєдіяльності. Проблеми адаптації підлітка. Зниження загального рівня освіченості та вихованості молоді. Радикальні зміни ціннісних орієнтирів молодих людей. Без ідейність нового покоління. Негативне відношення до суспільно-корисної діяльності. Аморальна та асоціальна поведінка.

Номер слайду 9

Таким чином, виявлення труднощів, які постають перед студентами на першому курсі та визначення шляху їх подолання дозволить підвищити академічну активність студентів, успішність та якість знань. Перехід підлітка в нове середовище пов’язаний з появою ряду загальних педагогічних проблем. Педагогічні проблеми проблема успіхів у навчанні;збереження контингенту у групі;дисципліна та поведінка студентів;незадоволення студентів обраною професією.

Номер слайду 10

Для ефективної роботи зі студентами мною було складено необхідний перелік документації методично-виховного комплексу куратора.. ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТАЦІЇ МЕТОДИЧНО-ВИХОВНОГО КОМПЛЕКСУ КУРАТОРАСписки студентів;Особові картки;Анкетування студентів;Моніторинг успішності і відвідування;Організація діяльності куратора групи;План роботи куратора;Журнал інструктажів з БЖД;Дидактичні матеріали для проведення виховних годин;Робота з батьками;Літопис групи;Методичні розробки;Звіт куратора;Нормативно-правове та методичне забезпечення виховного процесу.

Номер слайду 11

Організаційна діяльність куратора групи охоплює низку необхідних заходів. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ КУРАТОРА ГРУПИскласти

Номер слайду 12

Метою виховної роботи куратора є створення колективу в групі. Результатом діяльності куратора є набуття молодою людиною соціального досвіду поведінки, формування національної самосвідомості, ціннісних орієнтацій і розвиток індивідуальних якостей особистості. Все це можливо втілити у життя тільки, якщо скласти ефективний план виховної діяльності. Основою виховної діяльності куратора академічної групи є цикл дій:участь у роботі семінарів кураторів, науково-методичних об’єднань кураторів ;складання плану роботи куратора на рік та його реалізація;індивідуальна робота зі студентами та окремими групами студентів;проведення виховних заходів;робота з активом академічної групи;робота з викладачами, що читають навчальні дисципліни у групі;взаємодія з батьками студенів;діагностування, тестування, анкетування студентів; аналіз виконання плану навчально-виховної роботи, корекція плану роботи, складання планів роботи на канікули, планів індивідуальної роботи, роботи в гуртожитку;організація чергування групи;оформлення журналу куратора, складання (у разі необхідності) характеристик студентів;ведення літопису, фотоальбому групи.

Номер слайду 13

Ефективність виховної роботи куратора академічної групи значною мірою визначається її плануванням. Воно має бути чітким та цілеспрямованим, що даватиме можливість уникати багатьох помилок і негативних явищ у студентській групі. План виховної роботи передбачає реалізацію конкретних цілей і завдань. Залежно від мети кожна форма роботи має свою специфіку і потребує врахування потреб, інтересів, індивідуальних особливостей кожного студента, співтворчості педагогів і студентів у організації виховної роботи, обґрунтованості виховних заходів. Основні вимоги до плану роботи куратора:цілеспрямованість – тобто зміст і форми виховної роботи, що плануються, передбачають реалізацію конкретних цілей і завдань. урахування потреб та інтересів кожного студента академічної групи;співтворчість педагогів та студентів у організації виховної роботи;зв'язок із життям суспільства, майбутньою професійною діяльністю студента;комплексний характер планів;цілісний підхід до процесу планування;наступність змісту та форм виховної роботи;конкретність, доцільність плану, обґрунтованість виховної роботи, урахування особливостей студентського колективу, рівня його розвитку, традицій, що склалися;розумна насиченість плану.

Номер слайду 14

ПЛАН РОБОТИ КУРАТОРА

Номер слайду 15

.. Системавиховногопроцесу

Номер слайду 16

Основні заходи по адаптації першого курсу. Вивчення індивідуальних особливостей. Проведення анкетування студентів. Екскурсія коледжу та міста. Демонстрація фільму «Нова Каховка»Ознайомити студентів з правила проживання у гуртожитку. Ознайомити студентів з вимогами у коледжіПроведення виховних годин: «Коледж наш дім», «Ми першокурсники», «від символів держави до символів коледжу», «Навчись планувати свій день»Активізація роботи по залученню першокурсників до суспільної діяльності. Встановлення зв’язку студентів за місцем проживання, визначити умови проживання. Забезпечити відвідування студентами бібліотеки, клубу, спортивних секцій. Провести батьківські збори, знайомство з батьками. Скласти соціальний портрет студентів групи. Підведення підсумків. Успішність соціальної адаптації залежить від характеристики середовища і суб’єкта. rr

Номер слайду 17

Таким чином, виявлення труднощів, які постають перед студентами на першому курсі та визначення шляху їх подолання дозволить підвищити академічну активність студентів, успішність та якість знань. Перехід підлітка в нове середовище пов’язаний з появою ряду загальних педагогічних проблем. Педагогічні проблеми проблема успіхів у навчанні;збереження контингенту у групі;дисципліна та поведінка студентів;незадоволення студентів обраною професією.

Номер слайду 18

План  роботи з учнями, що не встигають та є схильними до правопорушень№ з/п. Зміст і методи роботи. Термін виконання. Відмітки про виконання1 Вивчити індивідуальні особливості Протягом року  2 Визначити коло друзів, а також вплив його на кожного з них Протягом І семестру  3 Відвідати сім'ї, вивчити пізнавальні інтереси студентів Вересень  4 Ознайомити студентів з вимогами у коледжіПротягом першого тижня  5 Організувати допомогу кращих студентів групи, щодо ліквідації проблем та прогалин у знаннях . Допомогти студентам повірити у власні сили та здібності Протягом року.  7 Провести роботу щодо активізації пізнавальної діяльності студентів Протягом року  8 Встановити зв'язки студентів за місцем проживання, визначити їх харак­тер з метою нейтралізувати негативний вплив оточення Вересень — жовтень  10 Зацікавити суспільно-корисною працею, враховуючи інтереси підлітків По можливості  11 Провести анкетування з теми «Причини неуспішності в навчанні, став­лення до навчання. Наслідки поганої освіти» Жовтень  12 Бесіда «Профілактика шкідливих звичок» Січень  13 Провести анкетування: 1 . «Твоя життєва позиція». 2. «Твоя майбутня професія» Грудень  14 Провести бесіду з учнями про профілактику правопорушень Листопад  15 Провести зі студентами бесіди: 1) «Чи потрібно дотримуватися правил поведінки у коледжі?» Грудень   

Номер слайду 19

ПРОПАГАНДА ТА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯНазва заходів. Дата виконання, хто виконуєПримітка 1 Анонімне анкетування на тему : «Маю шкідливі звички»Вересень За результатами шкідливі звички відсутні2 Участь у спортивних заходах та змаганнях коледжу та міста. На протязі року (викладачі фізичного виховання, куратор)3Інформаційна година на теми: «Раціональне харчування студентів», «Розгляд нормативних документів, щодо профілактики СНІДу», «Інфекційні захворювання та їх профілактика»Вересень Грудень. Лютий За можливості запрошення фахівців4 Перегляд відеофільму «Шкідливість паління та вживання наркотиків»жовтень5 Лекція із заходів безпеки. Чергові та позачергові6 Туристичний похід у паркову зону міста . Організація посвяти у студенти першокурсників 25-27 жовтня (куратор)Група виступає організаторами7 Підготовка до Дня здоров’я та участь у заходах присвячених цьому дню. Листопад (актив групи)8 Бесіда на тему: «Життя- це рух, здоровя , краса»«Гармонія тіла і духу основа фізичного виховання»Грудень Лютий 9 Поїздка до Херсону на льодовий каток Грудень 10 Круглий стіл «Добре здоров′я додає років до життя»Квітень Третій курс 11«Скажемо «Ні!» наркотикам» Квітень Зустріч з представниками соц..служби12 Взяти участь у акції до Всесвітнього дня без тютюну.31 квітня. Актив групи13 Підведення підсумків Актив групи

Номер слайду 20

Перелік питань для обговорення зі студентами І-го курсу

Номер слайду 21

Тематика проведення зібрань і дискусій студентів академічної групи

Номер слайду 22

Зміст роботи з батьками: r

Номер слайду 23

Основними формами роботи з батьками є :r

Номер слайду 24

.. Психолого-педагогічнахарактеристикагрупи

Номер слайду 25

Основною метою моєї виховної діяльності є створення оптимального соціально-культурного мікроклімату в колективі, який би сприяв творчому самороз­криттю, саморозвитку, дозволяв би їм легко освоїтись у своєму виховному просторі, спонукав би їх до діяльності, яка б дозволяла їм вступати в реальні відносини з оточуючим світом. Протягом 7 років я веду виховну роботу, яка поєднала в собі традиційні форми та методи роботи куратора академічної групи та нетрадиційну. Особливу увагу приділяла з’ясуванню мікроклімату у сім’ї кожного студента аби надати своєчасну психологічну допомогу вихованцям та їх родинам. Для цього використовую тестування, тренінги та індивідуальні консультації. Як куратор багато часу приділяю морально-етичному вихованню колективу, формуванню обов'язку, відповідальності, культурної поведінки. Для цього проводила ряд бесід, годин спілкування на заплановані теми, як зі студентами так і з їх батьками.   Вивчення особистості студента це поетапний процес від якого буде залежати, які форми та методи необхідно задіяти для ефективного виховання студента та особистості. Мною було складено психолого-педагогічну характеристику на кожного студента групи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козич Марина Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
3171
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку