Вікторина для учнів починаючи з 4-го класу "Хто вона - жінка?"

Про матеріал

Нестандартна вікторина під час якої діти дізнаються про роль жінок в історії розвитку науки та техніки. Мій 4-ий клас був у захваті від цієї вікторини і дізнався багато нового. А що про жінок-винахідниць знаєте ви?

Перегляд файлу

Вікторина

« Хто вона – жінка ? »

Мета : показати про рівність прав серед дівчаток і хлопчиків, змінити ставлення до свята 8 березня; розвивати розуміння, що жінка не лише домогосподарка; виховувати повагу до рівності права.

Хід заходу

І Оргмомент

Ми звикли, що 8 березня – це свято весни і краси, але в цьому році я хочу зламати стереотипи і показати вам, що не тільки чоловіки можуть бути лідерами і опановувати різні досить ризиковані професії.

Наші мами сьогодні будуть представляти журі.

ІІ Об՚єднання у групи

Пропоную зараз об՚єднатися у дві групи: хлопці і дівчата.

ІІІ конкурсна програма

1 тур  «Запиши відповідь»

1. Запишіть, будь ласка, по три представника відомих вам письменників чоловіків і жінок.

2. Запишіть, будь ласка, по три представника відомих вчених жінок і чоловіків.

3. Запишіть, будь ласка, по три представника відомих спортсменів серед чоловіків і жінок.

Підсумки журі 

2 тур «Вгадай, хто зробив винахід?»

Зараз я буду розповідати вам про людину, яка зробила значний внесок у розвиток науки, але називати хто це саме чоловік чи жінка не буду. Я буду використовувати слово «людина». Кожна команда повинна буде просто підняти картку з відповіддю «Ч» або «Ж».

1. Ця людина знімалась у кіно ХХ ст., була родом зі Львова, стала винахідницею системи зв՚язку, яку зараз використовують у мобільних телефонах та інших пристроях, що «ловлять» і «роздають» Wi-Fi. (Геді Ламарр).

2. Ця людина вважається одним з найвидатніших математиків всіх часів. Вона прославилася винаходом безлічі корисних машин. В їх число входять і знаряддя, і дзеркала, запалювальні вітрила на римських кораблях шляхом фокусування сонячних променів. (Архімед).

3. Ця людина винайшла інструмент, прилад для вимірювання координат небесних тіл, удосконалила прилад для отримання дистильованої води і для вимірювання її густини. (Гіпатія Олександрійська).

4. Ця людина вважається основоположницею комерційної електроенергії. Вона пов՚язана з основами робо техніки, заклала основи для дистанційного управління, радіолокаційного управління і комп՚ютерної науки, її праці належать до балістики, ядерної та теоретичної фізики. (Нікола Тесла).

5. Ця людина відома створенням опису першої ЕОМ, і написанням першої програми для неї в 1840-х. Ця людина була першим програмістом. (Ада Лавлейс).

6. Ця людина не усвідомлювала, що насправді створила щось незвичайне. Вона вважала, що винайшла чергову іграшку, та й чи була необхідність у ті часи використовувати парові двигуни, якщо навколо не було недоліку в рабах? (Герон Александрійський).

7. Ця людина запатентувала винахід перископа – оптичного приладу для спостереження із укриття, який використовується в підводних човнах.(Сара Метер)

8. Завдяки цій людині у нас з’явились відкидні полиці, брудовідштовхувальна меблева оббивка, надання безкоштовних рушників та рідкого мила у потягах. (Олів Денніс)

9. Ця людина випереджала час своєї епохи і зробила багато відкриттів у області механіки. Серед них катапульта, прожектор, парашут. (Леонардо да Вінчі)

10. Ця людина винайшла перші двірники для автомобіля – їй стало шкода водія,змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла. (Мері Андерсон)

Підсумок  журі.

 3 тур

Ви зараз отримаєте по три конверти, у них шматочки пазлів. Ваше завдання якомога швидше скласти три картинки і назвати ім՚я винахідниці.

1. Коко Шанель – штани.

2. Посудомийна машина – Джозефіна Конкрейн.

3. Рефрежератор (холодильник) – Мері Енгл Пенінгтон.

4. Мікрохвильова піч – Джессі Картрайт

5. Рюкзак для носіння дітей – Енн Мур.

6. Барабан пральної машини – Еллен Еглуї.

Підсумок журі.

4 тур «З՚єднай прислів՚я» 

Кожна група отримує по 4 прислів’я ви маєте скласти їх зі шматочків.

1. Добра жінка – кам՚яна стінка.

2. Бери жінку в одній льолі, аби була до любові.

3. Вибирай жінку на цілий вік.

4.  Нема кращого друга, як вірна супруга.

5. Чоловік та жінка – одна спілка.

6. Як гарна молодиця, то й гарна й подивиться.

7. Де красна молодиця, там ясна світлиця.

8. Найдорожча пісня – з якою мати колисала.

Підсумок журі

Отже, дивиться скільки всього у нашому світі створили жінки і 8 березня – це перш за все свято, коли жінки відстоюють свої права, а вже потім свято весни. І нехай у нас знову з вами перемогла дружба, але ми всім жінкам і чоловікам  за те, що вони винайшли.

Дякую вам за увагу!

Зі святом!

 

doc
Додано
11 березня 2019
Переглядів
798
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку