Презентація на тему: " Екологія як наука про довкілля"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему : " Екологія як наука про довкілля" Може бути використана при викладанні першого уроку екології в 11 класі . У презентації міститься основний термінологічний матеріал . Запитанння для роздумів учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Екологія як наука про довкілля

Номер слайду 2

Мета уроку: Сформувати знання про екологію – науку про довкілля. Розвивати навички застосування знань з інших курсів та систематизувати їх . Виховувати дбайливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Чи є людина частиною природи? Чи може людина вплинути на довкілля?

Номер слайду 4

“ Лікує хвороби лікар , але виліковує природа” Гіппократ

Номер слайду 5

Екологія (від дав.-гр. οἶκος — житло, оселище, будинок, майно і λόγος — поняття, вчення, наука) — наука про взаємодії живих організмів і їх спільнот між собою і з навколишнім середовищем.

Номер слайду 6

Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Геккель в 1866 р. в книзі «Загальна морфологія організмів» («Generelle Morphologie der Organismen»)

Номер слайду 7

Екологія вивчає взаємовідносини організмів із довкіллям, досліджує структурно-функціональну організацію надорганізмових систем (популяцій, угруповань, екосистем, біосфери), виявляє механізми підтримання їх стійкості у просторі й часі.

Номер слайду 8

Екологію поділяють на: біоетику, біоекологію, геоекологію, техноекологію, соціоекологію космічну екологію.

Номер слайду 9

Предметом дослідження екології є детальне вивчення за допомогою кількісних методів основ структури та функціонування природних та створених людиною систем.

Номер слайду 10

Завдання екології: — дослідження особливостей організації життя, в тому числі в зв'язку з антропогенним, що є результатом людської діяльності, впливом на природні системи; — створення наукової основи раціональної експлуатації біологічних ресурсів; — прогнозування змін природи під впливом діяльності людини; — збереження середовища існування людини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Емпіричні дослідження спостереження і дослідження конкретних явищ, експеримент, а також узагальнення, класифікація та опис результатів дослідження і експерименту, впровадження їх у практичну діяльність людей. Спостереження (англ. Observation): збір та групування емпіричних фактів, формування гіпотези. Індукція (англ. Induction): розробка гіпотез. Дедукція (англ. Deduction): дедукція (виведення) послідовності гіпотез, які перевіряються прогнозуванням. Перевірка (англ. Testing): перевірка гіпотези з нового емпіричного матеріалу. Оцінка (англ. Evaluation): оцінка результатів перевірки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Теоретична екологія (біоекологія) — екологія живих організмів: людини, тварин, рослин, мікроорганізмів. Цей розділ виник першим і є фундаментом екології. Практична — а) геоекологія — вивчає охорону і раціональне використання природних ресурсів, ділиться на атмо-, гідро-, літо- та ландшафтну екологію. б) соціоекологія — вивчає вплив соціально-економічних факторів на довкілля. в) техноекологічна — вивчає техногенні фактори забруднення довкілля. Поділяється на екологію промисловості, с/г, транспорту.

Номер слайду 15

Людина – творіння природи, її унікальна і розумна частина. Природа й людина взаємопов’язані і впливають одна на одну. Людина живе в оточенні тіл природи. Рослини дають їй продукти харчування, корм для свійських тварин, сировину для промисловості, речовину для виготовлення ліків тощо. Людина частина природи

Номер слайду 16

З природи людина отримує: повітря вода їжа одяг

Номер слайду 17

Небезпеки: Природні явища голод хвороби

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Домашнє завдання: параграф 1,2. Підготувати повідомлення на тему: Чому екологію називають “ філософією виживання людства ”?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Екологія, Розробки уроків
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
13454
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку