Презентація на тему: "Фізика - наука про природу. Фізичні тіла та фізичні явища"

Про матеріал
Презентація на тему: "Фізика - наука про природу. Фізичні тіла та фізичні явища"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика – наука про природу. Фізичні тіла та фізичні явища.

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльності. У перекладі з  давньогрецької слово «фізика» означає «природа». Отже, фізика  — наука про природу, або природнича наука. Звернемося до тлумачного словника. Словом «природа» зазвичай називають навколишній нерукотворний світ. Але існує також інше тлумачення: природа  —  це  сутність, основна властивість чого-небудь. Згадайте: «природа блискавки», «природа вулканічної діяльності», «природа тіл Сонячної системи». Спробуємо з’ясувати, в  якому ж розумінні використано слово «природа» в назві предмета, який ви починаєте вивчати.

Номер слайду 3

Людина ставить перед собою безліч запитань і шукає відповіді на них. Як зароджувалася фізика?

Номер слайду 4

Як зароджувалася фізика? У стародавні часи виникла астрономія — наука, що вивчала роз-ташування та рух небесних тіл, потім — філософія (у переклад з  давньогрецької це слово означає «любов до мудрості»). Філософи зби-рали знання про навколишній світ, доповнювали їх власними ідеями тапередавали своїм учням.

Номер слайду 5

Як зароджувалася фізика? Фізика, хімія, біологія, медицина беруть свій початок у природознавстві.

Номер слайду 6

Що таке матерія? Матерія — це все те, що нас оточує. Спостерігаючи світ навколо, ви бачите різноманітні фізичні тіла. Будь-яке фізичне тіло складається з речовини — металу, пластику, дерева, повітря тощо. Речовина — це один із видів матерії. Фізичне тіло — це об’єкт із речовини, який має зовнішню границю.

Номер слайду 7

Приклади фізичних тіл. Що таке матерія?

Номер слайду 8

У ХІХ ст. учені встановили, що крім речовини існує ще один вид матерії — поле. Наприкінці ХХ ст. науковці відкрили за межами Сонячної системи нові матеріальні сутності, фізичну природу яких не встановлено й нині. Ці матеріальні сутності назвали темна матерія і темна енергія. Що таке матерія?

Номер слайду 9

Фізичні явища. Давньогрецький філософ Геракліт (бл. 544–483 рр. до н. е.) зауважив: «Усе тече, усе змінюється». Зміни в природі вчені називають природними явищами.

Номер слайду 10

Фізичні явища.

Номер слайду 11

Фізичні явища.

Номер слайду 12

Що вивчає фізика? Фізика — це природнича наука, яка вивчає найзагальніші закономірності явищ природи, властивості та будову матерії, закони її руху.

Номер слайду 13

Підбиваємо підсумки. Всесвіт складається з різних видів матерії — речовини та поля. Нещодавно відкриті темна матерія і темна енергія, природу яких достименно не встановлено. Усі фізичні тіла «побудовані» з речовини. У природі постійно відбуваються зміни, які називають природними явищами. Складні природні явища розглядають як сукупність фізичних явищ — таких, які можна описати за допомогою відповідних фізичних законів. Фізичні явища бувають теплові, світлові, механічні, звукові, електромагнітні тощо. Фізика є основною природничою наукою. Вона вивчає найзагальніші закономірності явищ природи, властивості та будову матерії, закони руху матерії.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 1. Фізика - наука про природу
Додано
23 липня 2019
Переглядів
14028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку