ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ГАМЕТОГЕНЕЗ У ГРИБІВ,РОСЛИН І ТВАРИН."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ГАМЕТОГЕНЕЗ У ГРИБІВ,РОСЛИН І ТВАРИН." 10 клас профільний рівень К. Задорожний В презентації розкрито: що таке гаметогенез, гаметогенез у грибів,рослин і тварин,запитання для закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 91. Тема: Гаметогенез у грибів, рослин і тварин

Номер слайду 2

Гаметогенез – це процес утворення статевих клітин. Гамети утворюються в статевих залозах або спеціалізованих клітинах. СПЕРМАТОЗОЇД ЯЙЦЕКЛІТИНА

Номер слайду 3

Гаметогенез у грибів Серед грибів гаметогенез властивий: 1. Хітридіомікотовим грибам. 2. Оомікотовим грибам - це найдавніша група грибів, єдина, яка має у життєвих циклах рухомі стадії гамет. Гамети утворюються в спеціальних спорангіях або гаметангіях (оогоніях та антеридіях). Гамети, що утворюються, можуть бути однаковими (при ізогамії) чи різними (при гетерогамії) за розміром. Серед них також поширений варіант, коли одна з гамет є великою й нерухомою, а інша — маленькою й рухливою (оогамія). Хітридіомікотові гриби Оомікотові гриби - паразити тварин і рослин

Номер слайду 4

Гаметогенез відсутній: 1. У базидіоміцетів (їхніми представниками є шапинкові гриби) 2. У аскоміцетів (до них належать трюфелі, дріжджі та пеніцили). У результаті статевого процесу в них утворюються мейоспори. Мейоспори, які утворюють гриби, мають однаковий розмір. У базидіоміцетів формуються базидіоспори, які розташовані на спеціальній структурі — базидії. В аскоміцетів формуються аскоспори, які розташовані всередині іншої структури — аска. Базидіоміцети Аскоміцети Утворення мейоспор у базидіоміцетів

Номер слайду 5

У базидіоміцетів формуються базидіоспори, які розташовані на спеціальній структурі - базидії. Базидії Базидіоспори

Номер слайду 6

В аскоміцетів формуються аскоспори, які розташовані всередині іншої структури - аска. Аска з аскоспорами

Номер слайду 7

В базидіоміцетів процес починається зі злиття двох гаплоїдних ядер, які розташовані в клітині гриба (це характерна риса обох цих груп грибів). Після цього відбувається мейотичний поділ, який завершується утворенням чотирьох гаплоїдних клітин. У базидіоміцетів вони зазвичай розміщуються на базидії і потім відділяються від неї та поширюються. В аскоміцетів після завершення мейотичного поділу кожна зі спор ділиться ще раз мітотично. Таким чином в аску розміщується по вісім спор, які потім виходять з нього і поширюються.

Номер слайду 8

Гаметогенез у рослин. Утворення статевих клітин у рослин можна розглянути на прикладі квіткових рослин. У них воно складається з двох етапів: спорогенезу і гаметогенезу.

Номер слайду 9

Спорогенез у квіткових рослин відбувається в пиляках (мікроспорогенез, у результаті якого утворюються мікроспори) і маточці (мегаспорогенез, у результаті якого утворюються макроспори). У процесі мікроспорогенезу з однієї диплоїдної клітини утворюється чотири гаплоїдні мікроспори. Кожна з них ділиться мітотично й утворює пилкове зерно, яке містить два спермії.

Номер слайду 10

У процесі мегаспорогенезу з однієї диплоїдної клітини також утворюється чотири мегаспоир. Але тільки одна з них утворює зародковий мішок. Інші три відмирають. Мегаспора тричі ділиться мітотично і утворює вісім клітин. Одна з них стає яйцеклітиною, а дві зливаються і утворюють диплоїдну центральну клітину зародкового мішка.

Номер слайду 11

Гаметогенез у ссавців. У ссавців структурами, в яких відбувається гаметогенез, є їхні статеві залози - сім’яники і яєчники.

Номер слайду 12

Гаметогенез відбувається послідовно у трьох зонах, які виділяють у залозах, і закінчується формуванням гамет Розрізняють сперматогенез (процес утворення чоловічихстатевих клітин) та овогенез (процес утворення жіночих статевих клітин).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Запитання для закріплення1. Які особливості має утворення мейоспор у базидіоміцетів та аскоміцетів?2. Які відмінності від гаметогенезу грибів має гаметогенез ссавців? 3. Які переваги дає рослинам утворення лише однієї яйцеклітини з чотирьох мегаспор?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати § 91. Гаметогенез. Виписати основні поняття

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карпенко Вікторія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 травня 2020
Переглядів
5479
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку