Презентація на тему: "Географічне положення Туреччини як чинник її економічного розвитку"

Про матеріал
Ця презентація про те, як впливає географічне положення Туреччини на її економічний розвиток, її фактори географічного положення та особливості економіко-географічного положення Туреччини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку. На прикладі Туреччини

Номер слайду 2

Фактор економіко-географічного положення. За відношенням об'єкта до його оточення розрізняють за масштабністю охоплюваної території макро-, мезо- і мікроположення. За місцем зосередженості об'єкта людської діяльності ЕГП може бути центральним, периферійним, глибинним, ексцентричним, суміжним. За спеціалізацією об'єктів діяльності людини розрізняють транспортно-географічне, промислово-географічне, агрогеографічне, соціально-географічне, еколого-географічне ЕГП і т. д. Транспортно-географічне положення поділяється на підтипи - приморське, вузлове, прикордонне. Соціально-географічне положення може охоплювати відношення об'єктів до соціальних явищ (центрів культури, науки, політики тощо)Вплив економіко-географічного положення на розвиток економіки в даний час постійно зростає,полягає у тому, що об'єкт або район має певні економічні вигоди при оптимальній взаємодії екологічних зв'язків з іншими об'єктами і регіонами.

Номер слайду 3

Фактор економіко-географічного положення. Займає серед інших дещо виняткове місце, оскільки положення кожного об'єкта господарства у просторі зумовлене впливом багатьох причин і закономірностей. Економіко-географічним положенням (ЕГП) об'єкта (країни, району, населеного пункту, підприємства) є сукупність господарських відносин конкретного економічного об'єкта до інших, які впливають або можуть впливати на його розвиток. Аналіз ЕГП означає розгляд господарських відносин досліджуваних об'єктів порівняно з положенням усіх інших. До найважливіших відносин належать відношення до країн - сусідів, джерел природних і трудових ресурсів, ринків збуту продукції, шляхів сполучення, головних економічних центрів і вузлів.

Номер слайду 4

Фактор економіко-географічного положення. Економічний потенціал об'єкта залежить від інтенсивності зв'язків і максимального використання переваг внутрішньорайонного, міжрайонного та міжнародного територіального поділу праці;Так, міста з вигідним ЕГП перетворюються на великі транспортні вузли, через які здійснюється переміщення вантажів, перевантаження їх з одного виду транспорту на інший;Виділяють транспортні вузли, де сходяться лінії сухопутного транспорту;З економіко-географічним положенням пов'язане створення економічних зон, які формуються навколо великих центрів з господарською територією, що прилягає до них.

Номер слайду 5

Особливості ЕГП Туреччини

Номер слайду 6

Особливості ЕГП Туреччини

Номер слайду 7

Особливості ЕГП Туреччини. Максимальна довжина турецької  території зі заходу на схід 1600 км, з півночі на південь 600 км. Туреччина із трьох сторін омивається морями: на півночі - Чорним морем, на заході - Егейським, на півдні - Середземним. Європейська й азіатська частини Туреччини відокремлені  одна від одної водною системою, що утворює морський прохід з Чорного моря в Егейське і включає Мармурове море, протоки Босфор і Дарданелли. У Південній частині Босфору і Золотого Рогу Мармурового моря, розташоване одне з найгарніших міст світу і найбільше  місто Туреччини - Стамбул. 

Номер слайду 8

Дякую за розуміння. Підготував учень 10-А класу Ткаченко Владислав

pptx
Додано
14 січня 2020
Переглядів
13813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку