Презентація на тему: "Графічне представлення руху"

Про матеріал

Даний матеріал може бути використаний учителем для пояснення матеріалу на побудову графіків функцій. Наочно проілюстровано зображення лінійних функцій. Відповідає вимогам програми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Графічне представлення руху

Номер слайду 2

Графіки залежності шляхи від часу Проаналізуємо графіки руху й швидкості: l = f(t) і v = f(t). Згадаємо, як на уроках математики графічно виражали залежність однієї величини від зміни іншої. Для розрахунку пройденого з постійною швидкістю шляху ми використаємо формулу l = vt. На уроках математики ми використали рівняння y=kx Фізика Математика l = vt y = kx l — функція y — функція t — аргумент x — аргумент v — постійна k — постійна

Номер слайду 3

На першому рисунку зображений графік функції y=2x За аналогією для другого графіка можна записати l=2t Графік руху дає такий самий повний опис руху, як і формула l = vt

Номер слайду 4

За допомогою цього графіка ми можемо одержати певні відомості про рух тіла. За 1 год тіло проїхало 20 км, потім 2 год тіло стояло, а потім за 4 год тіло проїхало ще 20 км. При цьому за графіком ми можемо визначити й швидкість руху: v1=20 км/год, v2=0, v3= 5 км/год

Номер слайду 5

графіки залежності шляху від часу для тіл, що рухаються з різною швидкістю. Варто звернути увагу : чим більше швидкість тіла, тим більше кут між графіком залежності шляху від часу й віссю часу.

Номер слайду 6

Поряд із графіками руху часто користуються графіками швидкості Швидкість першого тіла 25 м/с, а другого — 10 м/с

Номер слайду 7

Графічне представлення руху Графік залежності шляху (L або S) від часу ( t) Графік залежності швидкості (v) Від часу (t) t,год 3 t,год

Номер слайду 8

Закріплення вивченого матеріалу 1. Із селища виїхав велосипедист зі швидкістю 20 км/год, а через 4 год після нього — автомобіль зі швидкістю 60 км/год. Через скільки годин після свого виїзду автомобіль наздожене велосипедиста? Розв’яжіть завдання графічно.

Номер слайду 9

2. За графіком визначте швидкість руху кожного тіла. Який шлях пройшли обидва тіла за 3с? Побудуйте графіки шляху.

Номер слайду 10

3. На рисунку наведені графіки залежності шляхи від часу для двох автомобілів. Швидкість якого з автомобілів більше? Чому ви так уважаєте?

Номер слайду 11

Розв’яжемо задачу: На рисунку наведено графік залежності шляху від часу для учня, що виїхав на велосипеді із дому та повернувся додому. Дайте відповідь на запитання: 1) скільки часу та з якою швидкістю учень їхав на велосипеді? 2) скільки часу він намагався поремонтувати поламаний велосипед? 3) чи вдалось йому поремонтувати велосипед? 4) яка середня швидкість учня за перші 3 години та за 7 годин? год

Номер слайду 12

На рисунку дані графіки залежності швидкостей руху двох тіл від часу. Що загального в цих графіків? Чим вони відрізняються один від одного? Який шлях пройде перше тіло за 3 секунди?

Номер слайду 13

На рисунку наведені графіки залежності шляху від часу двох тіл. В скільки разів відрізняються їх швидкості?

Номер слайду 14

Визначте за графіком як рухалось тіло на протязі перших 4 секунд? Чим відрізнявся його рух на протязі слідуючих 4 с? Який шлях пройшло тіло за перші 6 с?

Номер слайду 15

На рисунку наведені графіки залежності шляху від часу для двох тіл. В скільки разів відрізняються їх швидкості? Побудуйте в зошиті графік залежності шляху від часу для тіла 3, швидкість якого в 1,5 рази більша за швидкість тіла 1.

Номер слайду 16

Питання 1. Який вид має графік залежності шляху від часу при прямолінійному рівномірному русі? 2. Чим відрізняються графіки залежності шляху від часу для двох тіл, що рухаються з різною швидкістю? 3. Як за графіком шляху для двох тіл порівняти швидкості їхнього руху? 4. Як за графіком швидкості визначити пройдений тілом шлях?

ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
1584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку