Презентація на тему "К. Малицька. Розповідь про письменницю. Ліричність вірша- пісні «Чом, чом, чом, земле моя».

Про матеріал
Ознайомити учнів з життєвим шляхом письменниці К. Малицької та її ліричним віршем « Чом, чом, чом, земле моя»; допомогти усвідомити ідейно- художнє значення пісні; розвивати вміння аналізувати твір і визначати художні особливості, розвивати навички виразного читання вірша; виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета: ознайомити учнів з життєвим шляхом письменниці К. Малицької та її ліричним віршем « Чом, чом, чом, земле моя»; допомогти усвідомити ідейно- художнє значення пісні; розвивати вміння аналізувати твір і визначати художні особливості, розвивати навички виразного читання вірша; виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю . УРОК З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ( 5 клас) ТЕМА: К. Малицька. Розповідь про письменницю. Ліричність вірша - пісні «Чом, чом, чом, земле моя».

Номер слайду 2

Обладнання: портрет К. Малицької, виставка малюнків на тему «Мій край, моя земля», прикрасити вишитими рушниками, гілочками з гронами калини та пшеничними колосками. Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 3

- Давайте з’ясуємо лексичне значення слова земля: 1) суша ( на відміну від водного простору), 2) грунт, поверхневий шар кори іншої планети, 3) розсипчаста темно - бура речовина, що входить до складу кори нашої планети, 4) територія з угіддями, що перебуває в чиєму - небудь володінні, користуванні; 5) країна, держава; 6) (з великої літери) третя від Сонця планета сонячної системи, на якій ми живемо; 7) (переносн) місце життя й діяльності людей.

Номер слайду 4

- Яке з цих значень ми використовуємо, коли говоримо про наш рідний край ?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Луганщина – мій рідний край Луганщина – мій рідний край, Ти-земле, рідня моя! Серед зеленого розмаю Тобі вірші складаю я. Про степи твої безкраї, Річки, долини і поля. Я кращої землі не знаю, Ніж ти, Луганщино моя! Луганщина – світанок України. Це край, який життя дає новому дню. Це край, де сходить сонце Батьківщини, Де люди пам’ятають сиву давнину. У всьому світі ти така єдина, У всьому світі ти така одна. Тебе ніколи не забуду я віднині, Луганщино, мій рідний край ,моя земля! Олексій Коржов - А тепер давайте послухаємо учнівські вірші про наш рідний край.

Номер слайду 9

Сергій Кондрашев Рідний край Люблю свій рідний край я взимку, Коли надворі випада сніжок. У хаті мама прикраша ялинку, Зазивно кличе дітвору каток. Люблю свій рідний край весною. Із вирію вертаються пташки, Усі річки наповняться водою, Дерева повбираються в листки. Люблю свій рідний край я влітку, Коли канікули і вільний я. Любуюсь дивовижним світом, Купаюсь в озері Клешня. Люблю свій рідний край і восени я. Гра кольорів чарує зір мені. А наді мною небо синє, Де, відлітаючи, курличуть журавлі.

Номер слайду 10

-А що ви знаєте про свій рідний край, яким його уявляєте ?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

-А які ви знаєте прислів’я і приказки про рідний край ? - Рідній край – земний рай. - Свій край, як рай, а чужа країна, як домовина. - Всюди добре, а вдома найліпше. - Кожному мила своя сторона. - За рідний край, хоч помирай! - Рідна земля і в жмені мила. - Що сторона, то новина. - Кожний край має свій звичай. - Світ один та різні люди. - В чужім краю звичаю не знаю.

Номер слайду 16

Костянтина Іванівна Малицька (літературні псевдоніми Віра Лебедова, Чайка Дністрова; народилась 30 травня 1872 року у селі Кропивники, Калуського району на Івано – Франківщині, загинула 17 березня 1947 року у Львові) – українська письменниця, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині. Найбільше прославилась як автор популярних пісень «Чом, чом, чом земле моя…», «У Січі, у Січі гуртуймось брати». Розповідь про К. Малицьку (1878-1947рр.)

Номер слайду 17

Костянтина Малицька народилась в сім’ї греко-католицького священика. Початкову школу закінчила в Станиславові, вчительську семінарію – у Львові. Вчителювала в народних школах невеличких міст Галичини ( зокрема в Галичі), на Буковині (Лужани) та у Львові в дівочій школі Українського Педагогічного Товариства. Брала активну участь у громадсько-політичному житті, заснувала хори, читальні «Просвіти», товариства, тощо. Працювала в педагогічних товариствах «Рідна школа», Крайове товариство охорони дітей і опіки над молоддю». У 1912 разом з М. Біленькою дала почин для заснування фонду «На потреби України», що був матеріальною допомогою для УСС . У 1915 році заарештована і відправлена російською окупаційною владою до Красноярська, де стала першою вчителькою української школи імені І. Котляревського. Після п'ятирічного перебування в Сибіру Костянтина Іванівна у 1920 році повернулася до Львова, де знову почала працювати у школі імені Тараса Шевченка. Костянтина Малицька відома як дитяча письменниця, автор поезій, оповідань і сценаріїв, зокрема «Малі герої», « Гарфа Леїлі»; автор багатьох січових пісень. Друкувала твори в журналах «Молода країна», «Світ дитини», «Зоря», альманахах «Нова Хата», «Учитель», «Жіноча доля», сатиричному часописі «Комар» та інших виданнях. Була редактором дитячого журналу «Дзвінок» (Львів). Писала статті на педагогічні і громадські теми, робила переклади. У радянський час з 1939 року працювала старшим бібліографом Наукової бібліотеки імені В. Стефаника, укладала універсальний покажчик дитячої літератури. Померла у Львові 17 березня 1947 року.

Номер слайду 18

Літературний диктант ( доповни речення правильними відповідями) 1) Народилася К.Малицька у селі … 2) Мала псевдонім … 3) Народилася в сім’ї греко – католицького...            4) Початкову школу закінчила у… 5) Багато років працювала … 6) У 1914 році разом з Марією Біленькою заснувала фонд … 7) Фонд допомагав … 8) Була на засланні у місті … 9) Заслання відбувала з….до …року 10) В українську літературу увійшла як майстриня . 11) Твори друкувала у журналах … 12) За радянський час працювала у …

Номер слайду 19

Відповіді: 1) Народилася К.Малицька у селі Кропивники 2) Мала псевдоніми: Чайка Дністрова, Віра Лебедова 3) Народилася в сім’ї греко – католицького священника            4) Початкову школу закінчила у місті Станиславі 5) Багато років працювала вчителем 6) У 1914 році разом з Марією Біленькою заснувала фонд «На потреби України 7) Фонд допомагав січовим стрільцям 8) Була на засланні у місті Красноярську 9) Заслання відбувала з 1915-1920 року 10) В українську літературу увійшла як майстриня дитячої літератури 11)Твори друкувала у журналах «Дзвіночок», «Світ дитини», «Промінь» 12) За радянський час працювала у бібліотеці АН УРСР

Номер слайду 20

Вірш «Чом, чом, чом, земле моя» Словникова робота: Чом – чому Манить – приваблює Пташня – птаство Уздріла – побачила Яри (літ) – на початку життя

Номер слайду 21

4 Г) Тут, тут, тут усі твої Найближчі серденьку і дорогі. 1 В) Чом, чом, чом, земле моя, Чарує так мене краса твоя? 3 Б) Тим, тим, тим, дівчино, знай, Бо тут ти вперше світ узріла в яри літ. 2 А) Чим, чим, чим манить мене Водиця струй твоїх, що тут пливе? Літературна гра установіть відповідність між цифрами 1,2,3,4 та частинами вірша К. Малицької «Чом, чом, чом, земле моя».

Номер слайду 22

Робота в групах: 1 гр. - критики (аналіз твору: тема, ідея, образи твору); 2 гр. - лірики ( який настрій вірша, передайте настрій вірша у кольорах, обґрунтуйте свою думку). 3 гр. – дослідники (які художні тропи використав автор у творі, їх роль).

Номер слайду 23

Висновок: Темою твору є – розповідь ліричного героя про красу і багатство рідного краю, про його любов до землі, в якій він народився, де жили та боролися його пращури. Ідея – уславлення краси рідного краю та синівської любові до своєї багатостраждальної землі і її героїчного народу. Цей вірш став знаною у світі піснею завдяки щемливим словам глибокої любові до рідного краю.

Номер слайду 24

Прослухати пісню «Чом, чом, чом, земле моя» у виконанні Д. Гнатюка.

Номер слайду 25

8 РО 5 НА 1 КОЖ 7 СТО 3 МУ 9 НА 4 РІД 6 СВОЯ 2 НО Відповідь: « Кожному рідна своя сторона». Кодограма У зашифрованому вигляді подано прислів’я, яке співзвучне з ідеєю вірша

ppt
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
2137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку