Презентація на тему "Компетентнісно-орієнтовані завдання на уроках географії як умова формування ключових компетентностей особистості

Про матеріал
Подано опис ефективних технологій, які використовуються під час компетентнісно-орієнтованого навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Компетентнісно-орієнтовані завдання на уроках географії як умова формування ключових компетентностей особистості В’юнник С. О., вчитель географії Краснокутьського ліцею №1

Номер слайду 2

Недостатньо тільки отримати знання; їх треба застосувати. Недостатньо тільки бажати; треба діяти. Йоганн Вольфганг фон Гете, німецький філософ і письменник

Номер слайду 3

Найбільш ефективно можна використовувати в рамках компетентнісно-орієнтованого навчання такі технології: технологія контекстного навчанняпроектні технологіїкейс-технологіїінтерактивні технологіїтехнології проблемного навчання та критичного мислення

Номер слайду 4

Технології контекстного навчання. Теорія контекстного навчання, впроваджена на уроках, може допомогти учням у виборі майбутньої професії. Тематика уроків з географії дає можливість майже на кожному уроці знайомити здобувачів освіти з особливостями професій. Наприклад, вивчаючи теми «Корисні копалини», «Вулканізм і вулкани», «Погода, її елементи» можна познайомити учнів із професіями геолога, вулканолога, техніка та інженера-метеоролога, іженера синоптика тощо.

Номер слайду 5

Технології проблемного навчанняІснує велика кількість методичних прийомів, за допомогою яких можна керувати інтелектуальним розвитком здобувачів освіти. Один з них - це використання на уроках географії задач, запитань-завдань, запитань-задач, які залучають учнів у активний пізнавальний пошук, формують у них прийоми розумової праці. Наприклад: Гора Кіліманджаро знаходиться на екваторі, але сніг на ній лежить і влітку. А чому в Українських Карпатах взимку є сніг, а влітку немає, хоч вони знаходяться значно північніше? Чому в Кримських горах та північних районах України сніговий покрив встановлюється майже одночасно – в середині листопада, хоч гори розташовані на крайньому півдні? Чому в Україні чітко чергуються пори року, а наприклад в екваторіальному поясі зміни сезонів не буває?

Номер слайду 6

Ситуативні завдання. Уявіть, що під час зимових канікул ви вирушаєте в мандрівку Гвіанським плоскогір’ям. В який сезон року ви потрапите? Як вам треба вдягнутися і яке взяти спорядження, щоб почуватися комфортно?

Номер слайду 7

«Сенкан» (п’ятиряддя)(Етап рефлексії)Сенкан – це білий вірш, у якому синтезована інформація в стислому вислові з 5 рядків. Алгоритм складання сенкану:1) Тема (іменник)2) Опис (2 прикметники)3) Дія (3 дієслова)4) Ставлення (фраза з 4 слів), почуття з приводу обговорюваного.5) Перефразування сутності (синонім, узагальнення, підсумок). Наприклад:

Номер слайду 8

Тема. Південна Америка1. Материк. 2. Найвологіший, неповторний. 3. Лежить, перетинається, омивається 4. Найвищий водоспад світу.5. Континент. Тема. Географічна карта1. Карта2. Загальногеографічна, тематична. 3. Створюється, відображає, читається. 4. Основне джерело географічної інформації. 5. Зображення. Тема. Географічна довгота. Довгота. Східна, західна. 3. Визначається, показує, впливає. 4. Величина характеризується в градусах. 5. Відстань.

Номер слайду 9

«Асоціативний кущ»(Етапи актуалізації й рефлексії)Правила складання асоціативного куща:- Записати на дошці в центрі ключове слово чи фразу.- Записати будь-які слова чи фрази, які спадають на думку.- Ставити знаки питання біля частин куща, у яких є невпевненість.- Записувати всі ідеї, які з’являються чи скільки дозволяє час. Метод «Складання тестів - виконання тестів»Мета: формування вміння складати тести до окремих питань теми. Учні працюють у групах.

Номер слайду 10

Діаграма Вена. Мета: формування вміння здійснювати порівняльний аналіз термінів, понять, явищ. Учні працюють у парі або групах. Правила роботи:1. Пояснення вчителя правил створення діаграми Вена2. Робота учнів по створенню діаграми. Презентація діаграми.3. Обговорення: чи все правильно зроблено і чому?

Номер слайду 11

Кейс – технологіїСитуаційна вправа або кейс – це опис конкретної ситуації, який використовують як педагогічний інструмент, що допомагає учням: глибше зрозуміти тему, розвинути уявлення; отримати ґрунт для перевірки теорії, дослідження ідей, виявлення закономірностей, взаємозв’язків, формулювання гіпотез; пробудити інтерес, підігріти цікавість, заохотити мислення та дискусію; отримати додаткову інформацію, поглибити знання; переконатися в поглядах; розвинути й застосувати, аналітичне і стратегічне мислення, уміння вирішувати проблеми й робити раціональні висновки, розвинути комунікаційні навички; поєднати теоретичні знання з реаліями життя, перетворити абстрактні знання в цінності і вміння учня. Кейс - метод – це навчання за допомогою аналізу конкретних ситуацій. Відмінна здатність методу – створення проблемної ситуації на основі фактів із реального життя. Навчальний матеріал подається у вигляді проблем (кейсів).

Номер слайду 12

Тема «Гідросфера» (6 клас) Учні 6 класу після уроку географії на перерві продовжили дискусію на тему «Болото – це користь, чи шкода природі?» «Болота - це «хворобливі лишаї» на тілі Землі, які не можна використовувати у господарстві», – стверджувала Ірина. «Вони корисні для природи»,– впевнено стояв на своєму Андрійко. Завдання. Щоб визначити, хто правий у цій дискусії, підготуйте відповіді на запитання: – Що таке болото? – Як утворюються болота, де поширені в Україні? – Чи дійсно є користь від боліт? Якщо так, то яка? – Яку небезпеку таять у собі болота?

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку