Гра «Вірю – не вірю» Бактерії – це одноклітинні організми. Мікробіологія – це наука про бактерії. Бактерії самостійно не рухаються. Коки – паличковидні бактерії. У бактерій є ядро в клітині. Вперше під мікроскопом бактерії побачив Р. Гук. Бактерія, яка має форму коми називається бацила. Циста – міцна оболонка. Найбільше бактерій у ґрунті. Бактерії утвориись зовсім недавно. Бактерії зустрічаються повсюди. Бактерії розмножуються шляхом поділу кожну годину.
Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду. Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. З життєдіяльністю деяких бактерій пов'язано біологічне руйнування багатьох промислових матеріалів (дерево, папір, картон і ін.)Щоб припинити розмноження бактерій, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63 °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують.
Сприятливі зовнішні умови підсилюють швидкість розмноження бактерій і можуть викликати епідемії. Хвороботворні, шкідливі бактеріїБактерії викликають важкі у людини захворювання- Туберкульоз. Сибірську виразку. Ангіну Чуму. Дифтерію. Ботулізм. Правець. Скарлатину Епідемії, які охоплюють територію багатьох країн або цілих континентів, називають пандеміями.
Ботулізм спричиняє бактерія, яка живе в безкисневому середовищі( в консервних банках при неправильному їхньому зберіганні або обробці). Вона виділяє токсин ( отруту) яка здатна вбити людину( 0, 1мг смертельна доза). Тому треба пам’ятати – консерви з роздутими кришками не можна вживати в їжу. Хвороботворні, шкідливі бактерії