Гра «Вірю – не вірю» Бактерії – це одноклітинні організми. Мікробіологія – це наука про бактерії. Бактерії самостійно не рухаються. Коки – паличковидні бактерії. У бактерій є ядро в клітині. Вперше під мікроскопом бактерії побачив Р. Гук. Бактерія, яка має форму коми називається бацила. Циста – міцна оболонка. Найбільше бактерій у ґрунті. Бактерії утвориись зовсім недавно. Бактерії зустрічаються повсюди. Бактерії розмножуються шляхом поділу кожну годину.
Номер слайду 2
Різноманітність бактерій, їх значення у житті людини. Корисні бактерії
Номер слайду 3
ТАК ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ
Номер слайду 4
Протягом уроку заповнити таблицю «Бактерії у житті людини».{ED083 AE6-46 FA-4 A59-8 FB0-9 F97 EB10719 F}Позитивний вплив бактерій Негативний вплив бактерій
Номер слайду 5
ВОНИ ПОКРАЩУЮТЬ ТРАВЛЕННЯ, ПРИГНІЧУЮТЬ РОЗВИТОК УМОВНО-НЕБЕЗПЕЧНИХ БАКТЕРІЙ.
Номер слайду 6
МОЛОЧНОКИСЛІ БАКТЕРІЇВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ З ПРОДУКТАМИ (кефір, йогурт), є кормовими добавками, входять до соління
Номер слайду 7
Біфідобактерії Добавки до молочних продуктів, ліків. З метою покращення травлення людини.
Номер слайду 8
Пробіотики Захищають організм, додаються з метою профілактики захворювань
Номер слайду 9
При отруєнні використовуємо різноманітні ліки з біфідобактеріями чи пробіотиками.
Номер слайду 10
Яку користь для господарської діяльності людини мають результати діяльності прадавніх бактерій?Вони покращували родючість грунтів. Розщеплювали рештки рослин і тварин. Утворювали корисні копалини, нафту, газ, залізну руду, самородки сірки.
Номер слайду 11
Утворення нафти, газу
Номер слайду 12
Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду. Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. З життєдіяльністю деяких бактерій пов'язано біологічне руйнування багатьох промислових матеріалів (дерево, папір, картон і ін.)Щоб припинити розмноження бактерій, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63 °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують.
Номер слайду 13
Сприятливі зовнішні умови підсилюють швидкість розмноження бактерій і можуть викликати епідемії. Хвороботворні, шкідливі бактеріїБактерії викликають важкі у людини захворювання- Туберкульоз. Сибірську виразку. Ангіну Чуму. Дифтерію. Ботулізм. Правець. Скарлатину Епідемії, які охоплюють територію багатьох країн або цілих континентів, називають пандеміями.
Номер слайду 14
Ботулізм спричиняє бактерія, яка живе в безкисневому середовищі( в консервних банках при неправильному їхньому зберіганні або обробці). Вона виділяє токсин ( отруту) яка здатна вбити людину( 0, 1мг смертельна доза). Тому треба пам’ятати – консерви з роздутими кришками не можна вживати в їжу. Хвороботворні, шкідливі бактерії