Презентація на тему: "Культура споживання."

Про матеріал
Презентація на тему: "Культура споживання." розкриває основні поняття :ресурси, утилізація відходів, сортування сміття, відповідальний споживач.У цьому параграфі розкрито зміст про п'ять правил відповідального споживання;складання пам'ятки про сортування сміття для утилізації та переробки;дослідження деяких способів повторного використання речей. 5 клас НУШ Воронцова .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 31. Тема: Культура споживання

Номер слайду 2

Основні поняття і терміни: • РЕСУРСИ • УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ• СОРТУВАННЯ СМІТТЯ• ВІДПОВІДАЛЬНИЙ СПОЖИВАЧ

Номер слайду 3

У цьому параграфі ви:дізнаєтеся про п'ять правил відповідального споживання;складете пам'ятки про сортування сміття для утилізації та переробки;дослідите деякі способи повторного використання речей.

Номер слайду 4

ПОТРЕБИ ЛЮДЕЙ І ОБМЕЖЕНІСТЬ РЕСУРСІВЗі збільшенням кількості населення нашої планети потреби людей у ресурсах (їжі, одязі та житлі) постійно зростають. У результаті науково-технічного прогресу люди мають можливість купувати багато різних речей.

Номер слайду 5

Виробництво нових товарів та послуг потребує дедалі більше природних ресурсів, запаси яких обмежені. На доступність ресурсів у різних країнах також впливає нерівномірний їх розподіл між бідними та багатими країнами. Нерівномірність розподілу ресурсів у світі. • Розгляньте інфографіку на мал. 106. Обговоріть, яка частка їжі у світі викидається у смітник. • Обчисліть, на скільки мільярдів тонн пшениці вирощується більше, ніж потрібно для всіх людей на планеті.

Номер слайду 6

Обмеженість доступних природних ресурсів є наслідком їх неконтрольованого споживання.

Номер слайду 7

П'ЯТЬ ПРАВИЛ ВІДПОВІДАЛЬНОГО СПОЖИВАННЯСміттєзвалища є великою проблемою в усьому світі. В Україні вони займають понад 9 тисяч гектарів землі.

Номер слайду 8

Завантажте за QR-кодом шаблони з правилами 5 R. Об'єднайтеся у п'ять груп відповідно до мал. 107. Надайте ідеї, як можна втілити ці правила у життя.

Номер слайду 9

Це приблизно площа такого міста, як Хмельницький. Сміттєзвалища забруднюють ґрунти, підземні води, руйнують екосистеми. А викиди звалищного газу чинять негативний вплив на атмосферу та прискорюють зміни клімату.

Номер слайду 10

ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ РЕЧЕЙБільшість відходів, які ми щодня викидаємо у смітник, можна використовувати повторно, зробивши з них корисні речі для дому та життя. Розгляньте деякі ідеї на малюнку та додайте свої.

Номер слайду 11

Дослідіть інші способи повторного використання речей. Сфотографуйте або зніміть відео про це. Продемонструйте їх у класі та розмістіть у соціальних мережах.

Номер слайду 12

СОРТУВАННЯ ТА УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВЩоб зменшити засмічування нашої планети, необхідно навчитися правильно сортувати відходи. Адже з них можна виготовити нові речі чи енергію. Мал. 108. Сортування відходів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Об'єднайтеся в чотири групи «Скло», «Метал», «Папір», «Пластик» За допомогою бланків, які розміщені за QR-кодом, підготуйте пам'ятки, як сортувати сміття для утилізації та переробки.

Номер слайду 17

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ1. Визначте, які дії допоможуть зменшити відходи.а) Користуватися одноразовим посудомб) Користуватися багаторазовими речамив) Користуватися пластиковими пакетамиг) Ремонтувати пошкоджені речід) Компостувати органічні відходиж) Сортувати та утилізувати відходи

Номер слайду 18

2. Розподіліть сміття на дві групи: Переробка- Компост-

Номер слайду 19

3. Напишіть три ідеї повторного використання речей.

Номер слайду 20

4. Продовжте речення: «Раніше я думав/думала, що ... , а тепер ...».

Номер слайду 21

5. Оцініть свої досягнення. Я можу назвати правила відповідального споживача.☆☆☆Я знаю, як можна використовувати речі повторно.☆☆☆Я вмію сортувати сміття для утилізації та переробки.☆☆☆

Номер слайду 22

Домашнє завдання Мозаїка завдань до розділу «Раціональне використання ресурсів» 1. Визначте, які твердження істинні, а які — хибні.а)  Із відходів можна виготовити корисні речі для дому.б) Відходи з пластику дуже швидко розкладаються.в)  Сортування сміття допоможе зменшити кількість сміттєзвалищ. г) Кожна людина може зменшити кількість відходів. д) Використання одноразового посуду є безпечним для довкілля.Істинні -                                                      Хибні -

Номер слайду 23

2. Назвіть дітей, які піклуються про природу. Під час чищення зубів Дарина завжди вимикає воду. Максим щоразу складає продукти в новий пластиковий пакет. Антон сортує сміття, збираючи окремо пластик, папір, метал, скло. Мілана виготовляє корисні речі з того, що інші викидають у смітник. Данило користується екоторбинками. Яна часто користується одноразовим посудом.

Номер слайду 24

3. Розгляньте малюнок і дайте відповіді на запитання.а) Яке сміття розкладається найшвидше?б) Яке сміття розкладається найдовше?в) Обчисліть різницю терміну розкладання:1.акета й упаковки з пінопласту;2. алюмінієвої та жерстяної консервної банки;3. батарейок і фарбованого дерева.

Номер слайду 25

4. За допомогою застосунку «Сортуй» визначте, що слід віддавати на переробку, а що - на утилізацію. Консервна банка Чек Кришталь Соломинка Скляна пляшка Шпалери Скотч Пляшка з-під олії Металева кришечка Пластикова картка Скляний посуд. Переробка -                                             Утилізація  -

Номер слайду 26

5. «Розсортуйте» сміття. 

Номер слайду 27

6. Складіть п'ять порад для безпечних літніх канікул.

Номер слайду 28

7. Створіть чеклист завдань, які ви хотіли б зробити влітку, та відмічайте виконані завдання.

Номер слайду 29

Рефлексія

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 червня 2023
Переглядів
2716
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку