Стихійні лиха та відпочинок на природі

Про матеріал
Презентація до уроків: Стихійні лиха. Відпочинок на природі - види стихійних лих; - грізні атмосферні явища; - катастрофічні повені і паводки; - як поводитися під час підтоплення; - безпечний пляж; - як уникнути теплового удару; - небезпечні ситуації на воді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стихійні лиха. Відпочинок на природі

Номер слайду 2

Стихійне лихо — це природне явище, яке призводить до руйнувань, матеріальних збитків і жертв. ЛітосферніГідросферніАтмосферніВулкан. Землетрус. Зсув. Сель. Повінь. Снігова лавина. Шторм. Ожеледь. Гроза. Ураган

Номер слайду 3

51236871094

Номер слайду 4

Давайте переглянемо відео про грозу. Найхарактернішими стихійними лихами для нашої місцевості є сильний вітер і грози, що супроводжуються зливами та градом

Номер слайду 5

Хто наражається на небезпеку під час грози?

Номер слайду 6

Катастрофічні повені і паводки. Повінь — підняття рівня води у річках через швидке танення снігу. Сильні зливи нерідко призводять до паводків — річки виходять із берегів, піднімається рівень грунтових вод. Унаслідок цього може статися підтоплення великих територій, зокрема населених пунктів. Під час катастрофічних повеней і паводків вода може зруйнувати греблі, дороги, будинки, іноді гинуть тварини та люди.

Номер слайду 7

Правила поведінки на підтопленій території• Якщо повінь застала вас удома, вимкніть електрику та газ, перенесіть необхідні речі на верхні поверхи, на горище, взуйте гумові чоботи, одягніть куртку, візьміть запас води й харчів. • Якщо нема змоги вибратися з будинку і пройти до пункту евакуації або на підвищене місце, перейдіть на верхній поверх, горище. Кличте на допомогу, телефонуйте дорослим або у службу порятунку.• Якщо вода застала вас у лісі або в полі, знайдіть предмет, який допоможе вам утриматися на воді, вийдіть на підвищене місце чи залізьте на дерево і кличте на допомогу.

Номер слайду 8

Подивимося відео про правила поведінки в басейніБез­печний пляж

Номер слайду 9

Як уникнути теплового удару. Якщо хтось відчув/відчула слабкість, сонливість, головний біль, спрагу, ну­­доту, дійте за алгоритмом:1. Відведіть потерпілого/потерпіу в затінок.2. Розстебніть йому/ій комірець, зніміть із них взуття.3. Змочіть обличчя і голову холодною водою або покладіть на голову щось мокре й холодне.4. Обмахуйте його/її рушником чи газетою;5. Дайте випити води;6. Повідомте лікарю/лікарці.

Номер слайду 10

Чотири «надто небез­печно» на водіНебезпечно плавати, коли:• ви надто втомлені;• ви надто далеко від друзів чи від берега;• вам надто холодно;• вам надто жарко. Якщо зсудомило ногу, треба на кілька секунд зануритися з головою у воду, випрямити ногу й сильно потягнути рукою ступню за великий палець на себе (мал. 101, а). У водоймах, де багато рослин, пливіть на самій поверхні води, намагаючись не робити різких рухів (мал. 101, б). Коли руки або ноги заплутались у водоростях, прийміть положення «медуза» (мал. 101, в) і звільніться.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Прочитати параграфи 28-29 Розгадати кросворд Чи є у вашій місцевості пляж? Якщо так, опишіть його. Проаналізуйте, чи безпечний він. Надайте ідеї, як можна покращити пляж. (Якщо немає, то опишіть, яким би ви хотіли, щоб він був)

pptx
Додано
12 червня 2023
Переглядів
447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку