презентація на тему Людина як організмова форма життя

Про матеріал
Тіло людини складається з великої кількості клітин. У нашому організмі вони розташовані не безладно. Різні типи клітин об’єднуються в тканини різних типів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина — живий організм. Підготувала. Вчитель біологіїСтасюк І. О.

Номер слайду 2

Тіло людини складається з великої кількості клітин. У нашому організмі вони розташовані не безладно. Різні типи клітин об’єднуються в тканини різних типів.

Номер слайду 3

Тканини, групуючись, утворюють різні частини нашого тіла — органи. Залежно від типів тканин, які утворюють орган, він ви­конує відповідні функції. Більшість життєво важливих органів розташовані в черевній порожнині та голові. Найбільший орган людського тіла — це шкіра. Вона покриває тіло та захищає його від хвороботворних організмів.

Номер слайду 4

Щитоподібна залоза. Сечовий міхур. Нирки. Шлунок. Серце. Мозок. Кишечник. Печінка. Легені

Номер слайду 5

Групи органів в тілі людини організовані в системи органів. Система органів — це сукупність органів, що виконують спільну функцію.

Номер слайду 6

Об’єднайте поняття та визначення до них у логічні пари. Клітина. А)1. Сукупність органів, що виконують спільну функцію2. Клітини одного типу, що виконують певну функцію3. Основна функціональна одиниця усього живого. Тканина. Система органів. Б)В)

Номер слайду 7

Нервова система. Головний мозок поділяється на головний і спинний, від яких відгалужуються довгі відростки — нерви. Разом вони формують нервову систему, що координує роботу всіх інших органів та надає організму людини здатність мислити, планувати, робити висновки, говорити, запам’ятовувати та ще багато чого. Основні функції системи — керування всім організмом, забезпечення взаємодії органів за допомогою нервових імпульсів, що поширюються по нервах.

Номер слайду 8

Ротова порожнина Глотка. Печінка. Тонкий кишечник. Стравохід. Шлунок. Підшлункова залоза. Товстий кишечник. Пряма кишка

Номер слайду 9

Позначте НЕПРАВИЛЬНІ твердження. Травна система складається із головного та спинного мозку. Травна система координує роботу всіх інших органів. Стравохід і шлунок є складовими травної системи. Головні компоненти нервової системи — це головний, спинний мозок і нерви.

Номер слайду 10

Кровоносна система. Усі поживні речовини з травної системи надходять у кров. Вона «мандрує» тілом кровоносною системою, яка складається із судин: вен, артерій, капілярів. Головним органом кровоносної системи є серце. Воно, як насос, перекачує кров і змушує її рухатись організмом. Основна функція системи — транспортування речовин усередині організму (кисню, вуглекислого газу, поживних речовин).

Номер слайду 11

Опорно-рухова система. Наше тіло перебуває в постійному русі: ми ходимо, бігаємо, стрибаємо, пишемо та навіть дихаємо за допомогою м’язів і кісток. Усі кістки разом формують скелет, а спільно із м’язами вони утворюють опорно-рухову систему. Основні функції системи — забезпечення рухів тіла; захист внутрішніх органів від механічних пошкоджень; утворення опори для внутрішніх органів та забезпечення їх фіксованого положення в організмі.

Номер слайду 12

Об’єднайте частини речень у логічні пари. Головним органом кровоносної системи є2. Захист внутрішніх органів від механічних пошкоджень забезпечує3. Усі кістки разом формують4. Основна функція кровоносної системи єА)транспортування речовин усередині організму. Б) скелет. В) опорно-рухова система. Г) серце

Номер слайду 13

Дихальна система. Ми вдихаємо повітря, яке містить потрібний для нас кисень. Потім кисень потрапляє до бронхів, легень, де всмоктується в кров. Кров переносить кисень від легень до клітин усіх органів. Усе це забезпечує дихальна система. До її складу належать носова порожнина, гортань, трахея, бронхи, легені

Номер слайду 14

Одним із продуктів дихання є вуглекис­лий газ, який ми видихуємо назовні також за допомогою органів дихальної системи. Основні функції системи — насичення крові киснем, який потрібен для вироблення енергії, та виведення газуватих продуктів обміну речовин. Повітря із носової порожнини рухається по гортані та трахеї й опиняється в бронхах. Далі повітря потрапляє в легені, де відбувається газообмін

Номер слайду 15

Видільна система. Коли клітини організму вже отримали кисень і поживні речовини, вони віддають у кров усе зайве, що в них накопичилося. Цей процес можна порівняти з викиданням сміття: кожна клітина людського організму викидає все непотрібне у кров. Кров людини очищується в нирках, які разом із сечовим міхуром та сечоводами (спеціальними трубочками для переміщення сечі) формують видільну систему. Основна функція системи — виведення з організму продуктів обміну, надлишку води й шкідливих речовин. Нирки в людини розташовані на різному рівніСеча з продуктами обміну речовин, що утворилася у нирках, потрапляє в сечовий міхур і виводиться з організму

Номер слайду 16

Доповніть малюнок відповідними підписами. А) Нирки. Б) ЛегеніВ) Сечовий міхур. Г) Мозок1234

Номер слайду 17

Позначте ЗАЙВИЙ термін.1. Шлунок, серце, кишківник, сравохід2. Мязи, серце, вени, артерії

Номер слайду 18

Установіть відповідність між органом та системою органів, до якої він належить.1. Легені а)травна2. Нирки б)кровоносна3. Судини в)видільна4. М’язи г)нервова5. Мозок д)дихальна6. Кишківник е)опорно-рухова

Номер слайду 19

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку