Презентація на тему : "Механічна робота і потужність"

Про матеріал

Дана презентація розкриває сутність понять механічна робота та потужність, дозволяє учителеві у доступній формі пояснити матеріал за допомогою прикладів, узятих із навколишнього життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас

Номер слайду 2

Робота — скалярна величина, але скалярні величини можуть бути позитивними, негативними або рівними нулю. Одиницею роботи, як слідує з визначення, є 1 Дж = 1 H·1м, тобто робота, виконана силою в 1 Н при переміщенні точки прикладання сили на 1 м у напрямку дії сили.

Номер слайду 3

Якщо напрямок руху протилежний напрямку дії сили, то ця сила виконує від’ємну роботу і її обчислюють за формулою: Якщо напрямок руху тіла збігається з напрямком прикладеної сили, то ця сила виконує додатну роботу і її обчислюють за формулою

Номер слайду 4

Робота дорівнює нулю: Наприклад, якщо м’яч котиться по землі в горизонтальному напрямку, то сила ваги буде перпендикулярна до напрямку руху й роботи не виконає: A=0. Тіла, що лежать на столі, чинять тиск на стіл, але роботи не виконують.

Номер слайду 5

Коли тіло рухається вниз, напрямок сили тяжіння збігається з напрямком переміщення. При цьому робота сили тяжіння додатна й дорівнює нулю: Коли тіло рухається угору, сила тяжіння спрямована протилежно переміщенню. Тому під час руху тіла угору робота сили тяжіння від’ємна й дорівнює

Номер слайду 6

Коли стисла пружина розпрямляється, сила пружності, що діє з її боку, спрямована так само, як переміщення, тому робота сили пружності додатна. При цьому деформація пружини зменшується, тобто при зменшенні деформації сила пружності пружини виконує додатну роботу. Коли ми стискаємо недеформовану пружину, сила, що діє з боку пружини, спрямована протилежно деформації. Виходить, при збільшенні деформації сила пружності пружини виконує від’ємну роботу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Чи за однаковий час буде виконана робота?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Для вимірювання потужності використовується одиниця ват (Вт), на честь англійського винахідника Джеймса Уатта, що створив першу парову машину. Це потужність, за якої робота в 1 Дж виконується за 1 с: У техніці часто застосовують більші одиниці потужності — кіловат (кВт) і мегават (МВт).

Номер слайду 11

1 МВт = 106 Вт 1 кВт = 103 Вт 1 мВт = 10-3 Вт 1 мкВт = 10-6 Вт

Номер слайду 12

Потужність дорівнює добутку сили на швидкість

Номер слайду 13

1. Гоночний автомобіль, маса якого 500 кг, розвиває потужність 400 кВт. З якою швидкістю рухається цей автомобіль, якщо сила тяги дорівнює вазі автомобіля? Задачі

Номер слайду 14

Відповідно до визначення: З іншого боку: Звідси одержуємо: Перевіряємо одиниці величин: Обчислюємо шукану швидкість: Розв’язок

Номер слайду 15

2. Кінь тягне віз зі швидкістю 3 м/с, прикладаючи силу 100 Н. Яку потужність розвиває кінь? 3. Яку потужність розвиває школяр масою 50 кг, добігаючи з 1-го поверху на 5-й за півхвилини? Висоту поверху прийміть рівною 3 м.

Номер слайду 16

5. Гиря годинника має масу 800 г і за добу опускається на 120 см. Яка потужність такого механізму?

Номер слайду 17

А М’яч падає з деякої висоти. Б Книга лежить на столі. В Кінь тягне сани по горизонтальній дорозі. Завдання для самостійної роботи Початковий рівень 1. Виберіть правильне твердження. У якому з перерахованих нижче випадків не відбувається механічна робота? А 400 Вт. Б 12 кВт. В 24 кВт.

Номер слайду 18

Середній рівень 1. Автокран, піднімаючи вантаж масою 1,5 т, виконав роботу 22,5 кДж. На яку висоту піднятий при цьому вантаж? 2. Скільки часу повинен працювати двигун потужністю 25 кВт, щоб виконати роботу 36 000 кДж?

Номер слайду 19

1. а) Тіло підвішене до пружини й перебуває в рівновазі. Чи виконує роботу сила пружності, що діє на тіло? Сила ваги? 2. а) Чи однакову потужність розвивають двигуни вагона трамвая, коли він рухається з однаковою швидкістю без пасажирів і з пасажирами? б) З якою швидкість рухається трактор, якщо він розвиває силу тяги 60 кН при потужності 60кВт? б) Кінь тягне віз, докладаючи зусилля 350 Н, і виконує за 1 хв роботу в 42 кДж. З якою швидкістю рухається кінь? Достатній рівень

Номер слайду 20

1. а) З лука вистрілили стрілою під кутом до горизонту. Стріла описала в польоті параболу. Чи виконувала сила ваги роботу, коли: а) стріла піднімалася в точку найвищого підйому; б) опускалася вниз на землю? 2. а) Тіло рухається з постійною швидкістю по горизонтальній поверхні стола. Чи виконує під час цього руху роботу сила ваги? Високий рівень б) Кінь рівномірно везе сани масою 300 кг зі швидкістю 2 м/с. Яку частку від ваги саней становить сила тертя, якщо за 1 год робота з переміщення саней складає 2,1 МДж? б) Яку роботу треба виконати, щоб підняти із дна ріки до поверхні води камінь масою 3 кг й об’ємом 1,2 дм3? Глибина ріки 4 м. Опором води можна знехтувати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондар Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
10877
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку