Презентація на тему : "Сила тяжіння. Вага і невагомість"

Про матеріал

Дана презентація дозволяє учителеві використати даний матеріал на уроці, ввести нові поняття та підвести учнів до розуміння фізичних властивостей. Наочно демонструючи матеріал, учні краще засвоять його. Матеріал відповідає чинній програмі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сила тяжіння. Вага й невагомість

Номер слайду 2

Падіння тіл за відсутності опору повітря називають вільним падінням. При вільному падінні всі тіла падають однаково. Виміри показали, що при вільному падінні швидкість тіла щосекунди збільшується на 9,8м/с. Галілей підтвердив, що в ідеальній ситуації— всі тіла падали б однаково.

Номер слайду 3

Сили взаємодії між каменем і Землею — це сили всесвітнього тяжіння. Ньютон дійшов висновку, що сила притягання двох тіл пропорційна массам цих тіл й обернено пропорційна квадрату відстані між ними. Сила тяжіння визначається як сила, з якою тіло притягується до Землі в даному місці. Ознакою дії сили завжди є зміна швидкості руху тіла.

Номер слайду 4

Силу, з якою Земля притягує до себе тіло, називають силою тяжіння. Ньютон довів, що сила тяжіння прямо пропорційна масі тіла, а коефіцієнт пропорційності — 9,8 Н/кг. Цей коефіцієнт називають прискоренням вільного падіння. Тому модуль сили тяжіння можна виразити через масу тіла m й прискорення вільного падіння g так:

Номер слайду 5

Силу, з якою тіло внаслідок притягання його Землею тисне на опору або розтягує підвіс, називають вагою тіла.

Номер слайду 6

Сила тяжіння визначається як сила, з якою тіло притягується до Землі. Вага — як сила, з якою тіло під дією сили тяжіння діє на опору або розтягує підвіс. Ці сили діють на різні тіла: сила тяжіння — на саме тіло, а вага — на підставку або підвіс. Якщо тіло нерухоме або рухається рівномірно, то сила тяжіння й вага рівні за модулем. Вагу тіла позначають буквою Р. Вага тіла у стані спокою дорівнює силі тяжіння, що діє на це тіло:

Номер слайду 7

Якщо на столі нерухомо лежить книга масою 500 г, то на цю книгу діє сила тяжіння 5 Н, але й вага цієї книги також дорівнює 5 Н. Однак це не означає, що вага й сила тяжіння — та сама сила. Ці сили істотно відрізняються одна від одної. По-перше, ці сили прикладені до різних тіл: сила тяжіння прикладена до тіла, а вага тіла — до опори або підвісу. По-друге, ці сили мають різну фізичну природу: сила тяжіння — це прояв сил всесвітнього тяжіння, що діють на відстані, а вага — зазвичай сила пружності, що діє при безпосередньому контакті. І, нарешті, сила тяжіння діє на тіло, що перебуває поблизу Землі, завжди, а вага тіла може при цьому дорівнювати нулю.

Номер слайду 8

Стан, за якого вага тіла дорівнює нулю, називають невагомістю. У тривалому стані невагомості перебувають космонавти в космічному кораблі, коли його двигуни вимкнені. При цьому космонавти разом з космічним кораблем рухаються під дією тільки сил тяжіння (з боку Землі, Місяця або яких-небудь інших космічних тіл).

Номер слайду 9

Питання 1. Чому камінь, кинутий у горизонтальному напрямку, не летить прямолінійно? 2. Що свідчить про існування сили тяжіння? 3. Від чого залежить сила тяжіння? 4. За якої умови тіло перебуває в стані невагомості? 5. Де можна спостерігати невагомість?

Номер слайду 10

Задачі 1. Яка сила тяжіння діє на м’яч масою 400 г? 2. Чому дорівнює вага 2 л гасу? 3. Спортсмен утримує на витягнутих руках штангу вагою 800 Н. Чому дорівнює маса штанги?

Номер слайду 11

Поміркуй 1. Чи володіє вагою тіло, що плаває на поверхні води? 2. Чи доводилося вам відчувати (хоча б короткочасно) стан невагомості? Якщо так, то коли саме? 3. Чи перебуває в невагомості легкий пух, що навесні й улітку літає в повітрі?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богуславська Наталiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 26. Сила тяжіння
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
13102
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку