Презентація на тему "Михайло Коцюбинський"

Про матеріал
Презентація про Михайла Коцюбинського. У цій презентаціїї коротко написано про життя, творчість та роботу відомого українського поета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Коцюбинський. Презентацію підготував: Літвінов Нікіта

Номер слайду 2

Життєпис. Народився 17 вересня 1864 у Вінниці. Батько, Михайло Матвійович, працював дрібним службовцем, пив, через те, що часто змінював роботу. За іншими відомостями батько був людиною доброчесною й працьовитою, але запальною і нестриманою, мав від природи неврівноважену вдачу, не міг терпіти утисків начальства і несправедливості. І саме складні стосунки з керівниками були причиною частої зміни роботи. Мати, Гликерія Максимівна Абаз, дуже любила сина, вкладала в нього всю душу. Невдовзі Коцюбинські мусили залишити Вінницю, i переїхали жити на село, згодом — у містечко Бар. Тут Михайла віддали до початкової школи (1875—1876), де він проявив себе старанним учнем.

Номер слайду 3

Родина. Батьки: Батько Михайла Коцюбинського, Михайло Матвійович, працював дрібним службовцем. Мати, Гликерія Максимівна (пом. 1917), в дівоцтві Абаз, дуже любила сина, вкладала в нього всю душу. Діти: Юрій. ОксанаІрина. Роман

Номер слайду 4

Творчість. Коцюбинський почав пробувати свої сили в літературі рано, брався за поезію, переклади, нариси, та швидко головним полем його письменницької діяльності стала художня проза. З перших спроб Коцюбинського-прозаїка до нас дійшли оповідання «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма» (1884), «21-го грудня, на Введеніє» (1885), «Дядько та тітка» (1885).

Номер слайду 5

Журналістика. Простежити журналістську творчість Михайла Коцюбинського дозволяє його майже піврічна праця в редакції газети «Волынь» (Житомир). Тут він працював спершу на посаді адміністратора, потім завідував рубрикою «Свет и тени русской жизни». Умови праці у газеті були складні: видавець не дбав про сприятливі умови, погано фінансував редакцію, співробітники часто бідували. Михайло Михайлович був украй невдоволений перебігом редакційних подій. Нарікаючи на те, що доводиться «розриватися на 100 частин», він добросовісно виконував щоденні журналістські обов'язки, інколи самотужки випускав у світ новий номер, продавав свіжий номер, оформляв передплату.

Номер слайду 6

Смерть. Помер Михайло Коцюбинський 25 квітня (12 квітня за ст. ст.) 1913 року на 49-у році життя і був похований на Болдиній горі на цвинтарі Троїцького монастиря в Чернігові. На його похороні було більше трьох тисяч осіб. У труні біля голови покійного поклали вінок із цвіту яблуні, сплетений Олександрою Аплаксиною.

Номер слайду 7

Пам’ять2004 року НБУ ввів до обігу пам'ятну монету номіналом2 гривні — Пам’ятна монета «Михайло Коцюбинський». У Чернігові іменем письменника названа вулиця.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!!!Презентацію завершено

pptx
Додав(-ла)
Litvinov Nikita Oleksiyovich
Додано
27 січня 2020
Переглядів
943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку