Презентація на тему:"Нетрадиційне малювання"

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати як методичний посібник для проведення занять з образотворчого мистецтва в навчальних закладах. Подача матеріала цікава та доступна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Нетрадиційні техніки малювання » Підготувала викладач образотворчого мистецтва Тучинська Л.С.

Номер слайду 2

Нетрадиційні техніки: 1.Кляксографія 2.Монотипія 3.Гратаж 4.Малювання зубною щіточкою 5.Точковий малюнок 6.Колаж 7.Малювання жатим папером  8.Соляні малюнки 9.Малюнки-штампи          

Номер слайду 3

Це графічна техніка. Слово «гратаж» в перекладі з французької мови означає, шкребти, дряпати. Малюнок виконується шляхом продряпування пером, спицею або будь-яким гострим інструментом на папері, покритому тушшю. По-іншому спосіб називають воскографією. На щільний папір або картон наносять віск або парафін, а після-шар туші. Щоб вона не збиралася в краплі, додають трохи мильного розчину. Після висихання гострим предметом створюється сам малюнок. Нижній шар можна наносити за допомогою кольорової крейди. У цьому випадку картина буде кольорова. Гратаж

Номер слайду 4

            Монотипія Це різновид графіки, виконаний шляхом малювання на гладкій поверхні, яка не поглинає фарби(це може бути скло). Фарба може бути на олійній або водній основі. Головне в такому малюнку-це несподіваний ефект, при якому відбиток живописного зображення набуває специфічної фактури, що відрізняється м'якістю і легкою розпливчастістю, що надає йому особливої краси.

Номер слайду 5

Малювання мильними бульбашками Для роботи потрібно у склянку з водою додати шампунь та зафарбувати її різнокольоровими фарбами. Трубочку для коктейлю занурити у склянку та з невеликим зусиллям подути в неї. Над склянкою піднімуться бульбашки. Приложіть аркуш паперу до різнокольорової піни і на ньому віддрукуються мильні відбитки. Уважно подивіться на них та домалюйте візерунок. Для кожного кольору потрібно мати окрему склянку з мильною водою.

Номер слайду 6

Кляксографія Це одна з технік, яка полягає в створенні спонтанних клякс на папері за допомогою фарб. В процесі малювання виходять дуже несподівані зображення до яких можна домалювати деталі. Бажано використовувати рідку акварель. Для малювання знадобиться об’ємний пензлик. Його потрібно вмочити у фарбу,яку потім розбризкати над аркушем чистого паперу. Щоб створити малюнок методом розтікання, знадобиться соломинка для напоїв. Нею легко надати кляксі бажаної форми.

Номер слайду 7

Урізноманітнити прийом кляксографії дозволяє роздування крапель по поверхні аркуша. Тому "роздування" крапель можна поєднувати з нахилом листа по черзі в різні боки. Кожен поворот краплі при нахилі листа дає новий напрямок лінії руху. За допомогою цього прийому можна отримувати оригінальні зображення дерев, тварин, казкових і фантастичних персонажів.

Номер слайду 8

Малювання на вологому папері М’які й ніжні колірні переходи, повітряна легкість і прозорість акварельних робіт «по мокрому» приваблюють своєю красою. Важливо рівномірно зволожити папір(але не залити його водою).Якщо буде папір надмірно мокрий-малюнок може не вийти. Під час малювання по вологому папері відбувається з’єднання фарби з вологим аркушем, в результаті чого контури малюнка Використовуються кисті різних розмірів, губка, щільний лист, акварель та палітра.

Номер слайду 9

Колаж У цій техніці використовується все, що є під рукою. Можна малювати ганчірочкою, паперовою серветкою (складеною багато разів); малювати брудною водою, старою чайною заваркою, кавовою гущею, вичавками з ягід. Можна застосовувати аплікацію та інші техніки, комбінуючи їх.

Номер слайду 10

Малювання зубною щіточкою (техніка набризка) Для малювання зубною щіткою потрібна густа, напівсуха гуашева фарба.У цьому методі замість пензлика використовується стара зубна щітка. На неї набирається фарба потрібного кольору і наноситься на аркуш паперу.

Номер слайду 11

Точковий малюнок Малюнки з точок виглядають дуже красиво. Такий прийом малювання відноситься до незвичайних. Для реалізації можна взяти фломастер, олівець або густу фарбу. Найкраще виходять точкові малюнки фарбами. Для цього беремо загострену паличку, твердий олівець, старий непишущий фломастер для нанесення фарби. Фарбу потрібно брати густу, краще акрилову, або спеціальну для точкового розпису «контур».

Номер слайду 12

Робота на жатому папері Беремо чистий альбомний аркуш. Розводимо для заливки акварельну фарбу. Виконуємо заливку. Поки аркуш вологий, жмакаємо його в грудку. Потім лист розгортаємо і розправляємо. Даємо висохнути паперу і виконуємо малюнок на цьому тлі.

Номер слайду 13

Звичайна кухонна кам’яна сіль допоможе створити візуальну фактурну поверхню предметів. Використовують папір для акварелі чи ватман, акварельні фарби, пензлики. Відразу по завершенні малювання, поки поверхня волога, беруть сіль та посипають нею малюнок. Увібравши в себе кольорову фарбу, сіль при висиханні й створює ефект зернистої фактури, Дають роботі висохнути. Прилиплу сіль можна струсити. Цікавими й оригінальними можуть бути пейзажні роботи. Соляні малюнки

Номер слайду 14

Малюнки-штампи Штампи виготовляють із різних фруктів та овочів: картоплі, моркви, яблук тощо. Готовий штамп вмочуємо у густу гуашеву фарбу і робимо відбиток на аркуші паперу або на тканині.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

ppt
Додано
24 травня 2022
Переглядів
3285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку