Презентація на тему: "О. Довженко Видатний український кінорежисер і письменник"

Про матеріал

Матеріали, презентація, до уроку з української мови у 8 класі на тему: "О. Довженко Видатний український кінорежисер і письменник". Розробка містить біографічні дані.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО(1894-1956)Художник великої епохи, він мислив масштабами століть і тисячоліть О. Гончар

Номер слайду 2

Мета уроку. Познайомити із життєвим і творчим шляхом О. П. Довженка ознайомити учнів з оповіданням «Ніч перед боєм»; виховувати почуття патріотизму, відданості батьківщині.

Номер слайду 3

Епоха зробила його таким, як він є. Народ був для нього найвищим мірилом доброчесності, моральності, народ був незмінним захопленням його душі О. Гончар

Номер слайду 4

Твори О. П. Довженкаперіоду Другої Світової війни«Я буду писати про страждання, і героїзм, і трагедію свого народу».(4 червня 1942 року лист до дружини)

Номер слайду 5

«Розпочну я () писати новий сценарій про народ. І не буду я його писати ні про дважди героїв, ні про трижди зрадників, ні про вождів, а напишу я () про людей простих, звичайних, отих самих, що звуться у нас широкими масами, що понесли найтяжчі втрати на війні, не маючи ні чинів, ні орденів. «Щоденник»

Номер слайду 6

Публіцистика воєнного періоду «Душа народна неподоланна!»«Я бачу перемогу» «Не хазяйнувати німцям на Україні»«Батьківщина наказує»«Україна в огні»«Слово до молоді».

Номер слайду 7

ОПОВІДАННЯ«Ніч перед боєм»«Стій, смерть, зупинись!» «Воля до життя»«На колючому дроті»«Відступник» «Незабутнє» «Мати»

Номер слайду 8

Кіноповісті "Україна в огні", "Повість полум'яних літ".

Номер слайду 9

«НІЧ ПЕРЕД БОЄМ» Оповідання перевидавалося окремою книжкою тільки українською і російською мовами 8 разів. Усього було здійснено 18 видань цього оповідання за рік 12 мовами.

Номер слайду 10

Історична довідка«Ніч перед боєм» — це розповідь про дідів, з якими зустрічався сам автор. І з його згоди вперше твір було надруковано як нарис, як документ. Слово «оповідання» з’явилося в пізніших передруках.

Номер слайду 11

Тема оповідання героїзм, самовідданість, патріотичні почуття українців, проявленні під час воєнного лихоліття

Номер слайду 12

Головна думка :усвідомлення важливості історичної пам’яті для кожної людини. Саможертовність, мужність і звитяга – вияв внутрішньої свободи сильної особистості

Номер слайду 13

Паспорт оповідання1. Автор: Олександр Петрович Довженко2. Назва: «Ніч перед боєм»3. Рік видання: 1942 4. Літературний рід: епос5. Жанр: оповідання6. Тема:героїзм, самовідданість, патріотичні почуття українців, проявленні під час Другої Світової віни7. Ідея: возвеличення сили духу, жертовності простого народу8. Проблематика твору: людина і війна, вірність і зрада, життя і смерть9. Герої: Платон Півторак, Савка, Петро Колодуб, Іван Дробот

Номер слайду 14

Літератураhttps://uk.wikipedia.org/wiki.http://library-dovzhienka.blogspot.com/p/blog-page_19.htmlhttp://ukrclassic.com.ua/katalog/d/dovzhenko-oleksandr/3435-vislovlyuvannya-vidomikh-lyudej-pro-tvorchist-oleksandra-dovzhenkahttp://library.udpu.org.ua/library_files/stud_konferenzia/2015_2/38.pdf http://ukrclassic.com.ua/katalog/d/dovzhenko-oleksandr/198-oleksandr-dovzhenko-shchodennik 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Beley Oksana Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 березня 2018
Переглядів
4243
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку