Презентація на тему: "Перемоги й поразки Філіпа IV Красивого. Роль Жанни Д”арк в історії Франції"

Про матеріал
Філіпп IV Красивий (1284-1314), онук Людовіка IX, став четвертим видатним представником династії Капетингів, за якого завершилося об'єднання Франції, його називали «залізним королем». 2. Філіпп IV був енергійною та рішучою людиною, однак, на відміну від свого діда, не дуже переймався такими речами, як закон і мораль, коли хотів досягти своєї мети. Він, як і його попередники, вів наполегливу боротьбу за розширення своїх володінь. 3. Вигідно одружившись, він отримав Шампань і королівство Наварра, а потім розпочав тривалу боротьбу за графство Фландрія. Але тут його спіткала невдача. У битві під Куртре французькі лицарі зазнали нищівної поразки від ополчення ремісників і селян Фландрії. Незважаючи на цю поразку, Філіпп IV все ж таки приєднав до своїх володінь частину Західної Фландрії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перемоги й поразки Філіпа IV Красивого. Роль Жанни Д”арк в історії Франції

Номер слайду 2

Перемоги й поразки Філіпа IV Красивого 1. Філіпп IV Красивий (1284-1314), онук Людовіка IX, став четвертим видатним представником династії Капетингів, за якого завершилося об'єднання Франції, його називали «залізним королем». 2. Філіпп IV був енергійною та рішучою людиною, однак, на відміну від свого діда, не дуже переймався такими речами, як закон і мораль, коли хотів досягти своєї мети. Він, як і його попередники, вів наполегливу боротьбу за розширення своїх володінь.3. Вигідно одружившись, він отримав Шампань і королівство Наварра, а потім розпочав тривалу боротьбу за графство Фландрія. Але тут його спіткала невдача. У битві під Куртре французькі лицарі зазнали нищівної поразки від ополчення ремісників і селян Фландрії. Незважаючи на цю поразку, Філіпп IV все ж таки приєднав до своїх володінь частину Західної Фландрії.

Номер слайду 3

4. Значні видатки на війну у Фландрії та велике марнотратство королівського двору призвели до повної фінансової руїни. Для поповнення своєї скарбниці Філіпп IV не гребував нічим. Він позичав гроші у міст і не повертав їх; виганяв з країни євреїв, ломбардських банкірів, конфісковуючи при цьому їхні гроші, а потім знову брав з них гроші за повернення до країни; за його наказом псували монету (зменшували в ній кількість золота), що руйнувало торгівлю, але збагачувало короля; у королівських маєтках селян примушували викуповувати свою свободу. Філіпп IV у пошуках джерел поповнення скарбниці не міг оминути своєю «увагою» і католицьку церкву. Він став вимагати від духівництва сплати королю постійного податку. Проти короля виступив римський папа Боніфацій VIII, який категорично заборонив духівництву сплачувати податки. У відповідь на втручання папи Філіпп IV зібрав на Генеральні штати і запропонував розглянути його суперечку з папою. Зібрані вперше Філіппом IV Генеральні штати одностайно висловилися проти втручання папи у внутрішні справи королівства.

Номер слайду 4

Вдруге підтримкою Генеральних штатів Філіпп IV скористався у 1308 p., коли вирішив прибрати до своїх рук величезні багатства ордену тамплієрів. Великого магістра Жана де Моле 18 березня 1314 р. спалили на повільному багатті. Перед своєю смертю він прокляв папу, короля і його нащадків, проголосивши:«Папо Клименте! Королю Філіппе! Не мине й року, як я покличу вас на Суд Божий!». Тисячі мешканців Парижа з жахом слухали останні слова Великого магістра. Через два тижні прокляття почало збуватися. Першим помер Климент VI, восени—король Філіпп IV Пізніше померли і всі чотири дорослі сини Філіппа, а королівський престол через 14 років перейшов до побічної гілки Капетингів — династії Валуа. Можливо, це і збіг обставин, а можливо, і робота братів-тамплієрів, що славилися великою майстерністю у виготовленні отрут... Від часів Людовіка VI Товстого, що правив на початку XII ст., до часів Філіппа IV (початок XIV ст.) тривав процес об'єднання Франції. У результаті об'єднання держави у Франції на початку XIV ст. встановилася станова монархія — централізована держава, в якій король правив, спираючись на збори представників станів.

Номер слайду 5

Роль Жанни Д”арк в історії ФранціїЖа́нна д'Арк, прізвисько — Орлеанська Діва — вважається національною героїнею Франції за її роль під час Ланкастерської фази Столітньої війни, і була канонізована як католицька свята. Народилася в селянській родині в Домремі-ла-Пюсель на північному сході Франції. Жанна стверджувала, що бачила видіння від архангела Михаїла, Святої Маргарити та святої Катерини Александрійської, що вказували їй підтримати Карла VII та звільнити Францію від англійського панування наприкінці Столітньої війни. На той час, непомазаний король Карл VII відправив Жанну в облогу Орлеана в складі армії допомоги. Вона набула народної популярності після успішного зняття облоги лише за дев'ять днів. Кілька додаткових швидких перемог призвели до коронації Карла VII в Реймсі. Ця довгоочікувана подія підняла французький моральний дух і відкрила шлях до остаточної перемоги французів під Кастільйоном у 1453 році.23 травня 1430 року вона була схоплена бургундською фракцією в Компієні, групою французьких дворян, союзниками англійців. Шарль VII нічого не зробив,щоб урятувати Жанну. Вона стала перед англійським судом, який постановив, що Жанна відьма, а тому коронація Шарля не мала чинності. За вироком суду її спалили на багатті.

Номер слайду 6

pptx
Пов’язані теми
Історія України, 7 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
3264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку