Презентація на тему "Першоцвіти"

Про матеріал
У презентації міститься текстовий та ілюстрований матеріал про квіти, які розпочинають весняний карнавал. Також міститься посилання на тест для перевірки засвоєння знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОСВІТИ "НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС №102 "СЕРЕДНЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ - ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД (ЯСЛА-САДОК) КОМБІНОВАНОГО ТИПУ " ДНІПРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИПЕРШОЦВІТИВчитель біології Наталія Гусак

Номер слайду 2

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір. Білоцвіт весняний

Номер слайду 3

І ось розпочинається весняний карнавал: білосніжні підсніжники, фіолетовий шафран, блакитноокі проліски, оповита сріблястою павутинкою сон-трава, ключі первоцвіту, ніжно-рожеві та білі китиці рясту, темно-сині, білі, голубоокі фіалки, палаючий горицвіт, порцелянові філіжаночки конвалії. Підсні́жник звичайний, підсніжник білосніжний —багаторічна цибулинна рослина. Назва роду походить від грецьких слів, які в перекладі означають «молочно-квітковий», колір квіток цієї рослини схожий на колір молока. Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках в Карпатах та західних лісостепових районах.

Номер слайду 4

Шафран Гейфеля. Про квіточку є легенда: одного разу бог торгівлі і прибутку, захисник подорожніх і торговців Гермес вправлявся в силі і спритності на стадіоні. Невдало метнувши диск, він попав у свого друга Крокуса. Сталось непоправне. Від смертельної рани Крокус помер. Гермесу було совісно і, щоб увічнити пам'ять про друга, він попросив олімпійських богів зробити так, щоб з крапельок крові Крокуса, які пролилися на землю, виросла гарна квіточка. Так з'явились витончені крокуси. Батьківщина шафрану імовірно Кашмір (Індія)

Номер слайду 5

Рябець шаховий або дикий тюльпан. Тендітні, незвичні дзвоники, що похилились додолу застеляють долини у заплаві річок. Це весняна квітка, що зветься рябець шаховий або більш відома народна назва – дикий тюльпан. Пік цвітіння цих квітів припадає на другу половину квітня.

Номер слайду 6

Сон-трава. Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодіючий засіб. На території України налічується декілька видів цих квітів, і всі вони занесені до Червоної книги. У сухих лісах і на узліссях, по схилах балок у Лісостепу, на Поліссі, в Розточчі-Опіллі ростуть сон чорніючий та сон широколистий і значно рідше – сон великий та сон Вольфганга.

Номер слайду 7

Горицвіт весняний Уже в XIV ст. цю рослину широко застосовували в народній медицині від різних серцевих і ниркових захворювань, при судомах.

Номер слайду 8

Медунка лікарська Мати-й мачуха

Номер слайду 9

Пшінка весняна Фіалка лісова

Номер слайду 10

Примула Ряст порожнистий https://vseosvita.ua/library/prezentatsiia-yak-viina-vplyvaie-na-ekolohiiu-ukrainy-698677.html. ТЕСТ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Прислухайтеся до свого серця і до поклику душі, спілкуйтеся з природою, вивчайте її, вірте у її лікувальні властивості – і вона подарує вам багато радості

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
9 червня 2023
Переглядів
2459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку