Презентація на тему: "Перська держава"

Про матеріал
Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) 6 клас. - за ред. І.Я. Щупак, І.О. Піскарьова, О.В. Бурлака, вид-во: "Оріон", 2019. Дана презентація допоможе учням дізнатися історію Перської держави, а так, як вона пов'язана з історією українських земель.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перська держава

Номер слайду 2

План. Де і коли виникла Перська держава. Розквіт Персії за Дарія І. Завойовницькі походи персів.

Номер слайду 3

На схід від Месопотамії знаходиться Іранське нагір’я, яке з усіх боків оточене гірськими хребтами. В Ірані мало річок, а в пустелях є солоні озера. Землеробство розвивалося лише в оазисах. З корисних копалин тут були поклади міді, заліза та срібла. Цими територіями кочували племена мидян і персів. Серед цих племен було поширено слово «ар’я» — благородний. Від цього слова і пішла назва місцевості — Іран.

Номер слайду 4

Кочовики розводили коней, овець, верблюдів. Мідійці першими почали вирощувати траву люцерну для годування коней; її так і називали — кінський корм.

Номер слайду 5

На початку І тис. до н.е. більшу частину території Ірану зайняли перси, які дали йому назву Персія. Деякий час Персія залежала від інших країн, однак цар Кір ІІ виступив проти мідійського панування й у 550 р. до н.е. здобув перемогу. Цією подією розпочинається історія Перської держави.

Номер слайду 6

Мідійському царю Астіагу пророкували, що син його дочки відніме у нього престол і завоює майже всю Азію. Злякався цар і, щоб обдурити долю, видав дочку заміж не за мідійця, а за перса. Він вважав, що син перса ніколи не зможе правити у Мідії. Коли ж у доньки Астіага народився хлопчик, астрологи передбачили, що він стане царем. І наказав Астіаг убити свого онука.

Номер слайду 7

Але вельможа, що отримав це доручення, пожалів немовля. Він відніс його у гори та віддав на виховання рабу-пастуху. Маленький Кір не знав, що він син мідійскої царівни. Але одного разу Астіаг побачив хлопчика і зрозумів, що це зовсім не син пастуха, а його власний онук. Суворо покарав він вельможу, який колись не послухався та обдурив його. Сину своєї дочки Астіаг зберіг життя. Але, коли Кір став дорослим, він умовив персів повстати проти влади мідійців і, перемігши, забрав престол у Астіага. Кір підпорядкував собі всі персидські племена та заснував могутнє Персидське царство. Він за короткий час підкорив Вірменію, Лідію та Вавилонське царство.перський цар Кір ІІ

Номер слайду 8

Протягом двох десятиліть Кір ІІ, а після його смерті Камбіз ІІ (530—522 рр. до н. е.) створили найбільшу державу тогочасного світу. Камбіз завоював Єгипет у 525 р. до н. е., але незабаром помер від випадкової рани.

Номер слайду 9

Потім перський престол посів Дарій I (522—486 рр. до н. е.). За Дарія I східний кордон Перської держави сягав річки Інд, на заході — Керенаїки (Африка), острова Самоса (в Егейському морі), Фракії та Македонії. Особливої могутності Персія досягає під час правління Дарія I, який проводить численні перетворення — реформи.

Номер слайду 10

Реформи Дарія Ірозподіл країни на сатрапії (військово-адміністративні округи) на чолі із сатрапом (намісником);карбування золотої монети – дарика (8,4 грама);будівництво кам’яних шляхів із поштовими станціями;створення таємної поліції («царські очі й вуха») та чіткої системи податків;обіймання державних посад представниками перської знаті;створення відбірних військових частин – «безсмертні» (10 тис. воїнів – гвардія та особиста охорона) та національних допоміжних військових загонів;заснування столиць – міст Персиполь та Сузи.

Номер слайду 11

Новою столицею Персії стало м. Персеполь.

Номер слайду 12

Карта пам’яті «Правління Дарія І»https://mm.tt/1718096215?t=PRu. Zr. O55 WS

Номер слайду 13

У 513 році до н.е. Дарій І прийшов з війною й на терени сучасної України. У ті часи тут панували скіфи, які застосовували в боротьбі з персами тактику випаленої землі. Проте похід Дарія І проти скіфів Північного Причорномор’я закінчився невдачею.

Номер слайду 14

Робота з підручником ст. 80

Номер слайду 15

Попри невдалий похід на скіфіва, Перська держава була на вершині могутності. Її межі простягалися від річки Інд на сході до Егейського моря на заході, від Вірменії на півночі до Нільських порогів на півдні. Перські царі V-IV ст. до н.е. продовжували вести загарбницькі війни – цього разу з греками, намагаючись зміцнити свою владу в Малій Азії, однак і тут перси зазнали поразки.

Номер слайду 16

Країну очолив син Дарія І Ксеркс (486—465 рр. до н. е.), за часів правління якого держава потерпала через постійні повстання населення підкорених земель (Єгипет і Вавилон). Протягом 500- 449 рр. до н. е. Персія вела тривалу виснажливу війну з греками, в ході якої зазнала нищівної поразки.

Номер слайду 17

Згодом величезна Перська імперія ослабла через повстання підкорених народів, виснаження від воєн і в 331 р. до н.е. була завойована видатним полководцем Александром Македонським.

Номер слайду 18

Узагальнення вивченого матеріалу. Як історія Персії пов’язана з історією України? Поясніть зміст понять: сатрап, реформи. Назвіть основні напрямки діяльності царя Дарія І? Де і коли виникла Перська держава? Які правителі розширили володіння Персії? Які відомі вам країни давнини увійшли до складу Перської держави?

Номер слайду 19

Домашня робота. Опрацювати § 19. Дізнайтеся з додаткових джерел, що означає поняття «імперія». Яке з визначень можна застосувати до Перської держави?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тригуба Алла Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малахова Ірина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Raissa Raisa
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
22831
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку