Презентація на тему "Початок Другої Світової війни""

Про матеріал
Презентація на тему є додатковим методичним матеріалом для проведення уроків історії в 11 класі. Містить тексти та фото історичних документів даного періоду, стандартизований (програма ЗНО) перелік візуальних об'єктів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Друга Світова війна (1939-1945) Початок війни. Події 1939-1941 рр.

Номер слайду 2

Друга Світова війна стала найбільш масштабною і найбільш жорстокою в історії людства. В ній брали участь 61 держава, 80% населення Землі. Воєнні дії відбувалися на території 40 країн. Воєнні дії відбувалися на території Європи, Азії, Африки й Австралії, на усіх морях і океанах. Війна знищила тисячі міст і сіл, безліч матеріальних цінностей та визначних пам’яток культури. У ході війни вперше були застосовані нові види зброї, у т. ч. атомна бомба. Загальні людські втрати досягли 50 – 55 мільйонів осіб

Номер слайду 3

Причини війни: Версальська система, яка поставила Німеччину в дуже складне становище. Японія та Італія також вважали себе обділеними. Початок боротьби за черговий переділ світу; Загострення суперечностей між державами внаслідок глибокої економічної кризи. Одні обрали шлях реформ, інші – тоталітаризм (расизм, націоналізм, мілітаризм); Політика потурання агресору (проводили Британія і Франція)

Номер слайду 4

"АНТИКОМІНТЕРНІВСЬКИЙ ПАКТ" - договір терміном на 5 років, укладений 25 листопада 1936 у Берліні фашистською Німеччиною та мілітаристською Японією. Мета - здійснити новий перерозподіл світу, встановити своє світ. панування. Домовленість було доповнено таємною угодою, що передбачала спільну боротьбу проти СРСР Хронологія: 1937 – Італія; 1939 - Угорщина, Іспанія; 1939-40 «Антикомінтернівський пакт» перетворився на відкритий воєнний союз Німеччини, Італії та Японії; 25 листопада 1941 - угоду продовжено на 5 років, до нього приєдналися Болгарія, Данія, Фінляндія, Румунія, Словаччина, Хорватія та уряд окупов. японцями частини Китаю (у м.Нанкіні); 1945 - припинив своє існування.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Періодизація Другої світової війни: І період – 1 вересня 1939 – червень 1942 – збільшення масштабів війни, перевага країн-агресорів; ІІ період – червень 1942 – січень 1944 – перлам у війні, ініціатива переходить до країн антигітлерівської коаліції; ІІІ період – січень 1944 – 2 вересня 1945 – заключний етап війни, крах планів держав-агресорів

Номер слайду 7

Характер війни: На I етапі ця війна мала загарбницький і несправедливий характер з боку агресивних і мілітаристських режимів Німеччини, Японії, Італії та їхніх сателітів, а також СРСР і була справедливою й визвольною з боку жертв агресії та їхніх союзників: Польщі, Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії, Данії, Голландії, Бельгії, Люксембургу, Франції, Югославії, Греції. Після нападу 22 червня 1941 року Німеччини на СРСР характер війни змінився, вона стала відверто антинацистською.

Номер слайду 8

Тісно співробітничав з Німеччиною, домовився з нею про поділ сфер впливу в Європі. Чекав на захоплення Гітлером Європи. Розраховувала поневолити сусідні країни, розгромити СРСР, створити нову колоніальну систему в Африці, на Близькому Сході; прагнула панування в Європі та світі. Бажала перетворити Середземне море в Італійське озеро, підпорядкувати собі країни Балканського півострова і Близького Сходу, частину Східної і Північної Африки. Мала намір захопити Китай, частину СРСР, Філіппіни, Бірму, Індонезію та інші країни в басейні Тихого океану; прагнула світового панування. Хотіли зіткнути СРСР та Німеччину у війні й змінити режими в цих країнах. Зберегти свої колонії. Керувати світом як раніше. Німеччина Італія СРСР Японія Англія, США, Франція Стратегічні плани учасників війни:

Номер слайду 9

Список наступальних операцій Третього Рейху (1939-1945) Операція «Вайс» - план захоплення німецькими збройними силами Польщі. Операція «Везерюбунг» - військова операція по захопленню Данії і Норвегії. План «Гельб» - кодова назва операції по захопленню Франції, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу. План “Рот” – друга стратегічна операція проти Франції План “Морський лев” – захоплення Британії Операція «Маріта» - військова операція по захопленню Греції. Операція «Барбаросса» - військова операція по захопленню територій СРСР до лінії Архангельськ-Астрахань.

Номер слайду 10

1 вересня 1939 р. 31 серпня 1939 р. 25 серпня 1939 р. Зміст/наслідки Подія Дата Хронологія подій 1939-1940 рр.

ppt
Додав(-ла)
Гутнєва Марина
Додано
18 березня 2020
Переглядів
1825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку