Презентація на тему: "Популяції. Статичні параметри популяцій. ."

Про матеріал
Презентація на тему: "Популяції. Статичні параметри популяцій. " Мета: Ознайомити учнів із популяцією, статичними параметрами популяцій. 11 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Популяції. Статичні параметри популяцій.

Номер слайду 2

Згадайте. Генофонд - поняття з популяційної генетики, сукупність всіх генних варіацій певної популяції. Популяція володіє всіма своїми алелями для оптимального пристосування до умов навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Внутрішньовидові відносини. Відносини між членами родини, групи, стада, поїдання одних організмів іншими, відносини симбіозу і "співробітництва", ...

Номер слайду 4

У природі кожний вид існує як комплекс внутрішньовидових угруповань- популяцій. Популяція - це група особин одного виду, які протягом низки поколінь населяють певну територію й утворюють відносно ізольовану генетичну систему.

Номер слайду 5

Окрема популяція відносно ізольована від інших популяцій того самого виду.

Номер слайду 6

Ізоля́ція - це процес виникнення будь-яких бар'єрів, що порушують вільне схрещування та потік генів. Ізоляція є елементарним еволюційним фактором, який діє на мікроеволюційному рівні та приводить до видоутворення. У залежності від природи ізолюючих бар'єрів виділяють два способи ізоляції: 1. Географічна ізоляція - це просторова, територіальна, кліматична ізоляція, коли внаслідок географічних перешкод припиняється міграція (потік генів) і панміксія(гірськими хребтами, межами водойм, лісів, лугів, )

Номер слайду 7

2. Репродуктивна ізоляція це - механізми, що запобігають обміну генів між популяціями. Поділ генофондів популяцій в деяких випадках веде до утворення нових видів. Репродуктивна ізоляція може здійснюватися шляхом запобігання заплідненню або шляхом утворення нежиттєздатних або стерильних гібридів, як, наприклад, у випадку мула і ослюка.

Номер слайду 8

Схрещування в межах однієї популяції набагато частіше, ніж із представниками інших популяцій. Це означає, що популяції утворюють свою генетичну систему й формують свій особливий генофонд. Генофонди різних популяцій відрізняються:

Номер слайду 9

Структура популяцій:1. Родини - поєднує близькі роди, що мають спільне походженн.

Номер слайду 10

2. Зграї- група ссавців, риб або птахів, зазвичай одного виду, що перебувають у схожому біологічному стані,активно підтримують взаємний контакт і що координують свої дії; зграя складається з особин, які виконують ряд важливих життєвих функцій

Номер слайду 11

3. Сімейні групи - що складаються із різного віку самок і самців.

Номер слайду 12

4. Колонії - група з кількох або великого числа окремих організмів, що живуть або проводять велику частину часу близько один до одного.

Номер слайду 13

5. Деми - відносно короткочасне (існує декілька поколінь) угруповання особин. Окремі деми однієї популяції можуть відрізнятися один від одного за певними морфофізіологічними ознаками.

Номер слайду 14

Структура популяцій:1. Просторова структура популяції – це розподіл особин або їх угруповань у межах популяційного ареалу. Мал. 85.1. Типи просторового розподілу особин у популяції: рівномірне (а), випадкове (б), групове (в)

Номер слайду 15

2. Вікова структура популяції відображає співвідношення молодих і старих особин.

Номер слайду 16

3. Статева структура популяції — це співвідношення особин за статтю. Велике значення для росту чисельності популяції маєчастка особин жіночої статі, здатних розмножуватися.

Номер слайду 17

4. Генетична структура популяції відображна в особливостях популяційного генофонду. Це набір генних варіантів, характерний для конкретної популяції, що й забезпечує її пристосованість до конкретних умов проживання.

Номер слайду 18

5. Етологічна структура популяції — це система взаємозв’язків між особинами популяції.

Номер слайду 19

Чисельність популяції - це загальна кількість особин у популяції. Популяція лосів в Україні налічує від 2 до 6 тис. особин, популяція зубрів у Біловезькій Пущі - близько 2 тис. особин, а популяція азіатського лева - усього приблизно 70 особин.

Номер слайду 20

Репродуктивна чисельність — кількість особин, здатних залишити потомство, тобто зробитив несок у генофонд наступного покоління.

Номер слайду 21

Щільність популяції - чисельність або біомаса особин на одиниці площі або об’єму. Наприклад, 500 дерев на 1 га лісу. Користуючись щільністю, ми можемо відстежити зміни чисельності в часі, що важливо для екологічного моніторингу.

Номер слайду 22

Чисельність популяції не буває сталою, вона весь час змінюється залежно від смертності й народжуваності. Зазвичай розміри популяції коливаються навколо деякої сталої величини, і ця величина залежить від ресурсів середовища проживання.

Номер слайду 23

Запитання 1. Наведіть приклади біологічних видів із типамипросторової структури популяцій, зображеними намал. 85.1. 2. Чому статево-вікові піраміди України та Зимбабве настільки різняться? Порівняйте репродуктивні потенціали цих популяцій. 3. Чи можна назвати популяцією рослини на міській клумбі? Поясніть відповідь. 4. Який тип етологічної структури характерний для первісної людини? для сучасної людини?

Номер слайду 24

Домашнє завдання§ 85. Популяції. Статичні параметри популяцій.11 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коверко ірина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
7571
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку