Енергетична цінність добового раціону харчування має відповідати енергетичним витратам організму. За добу на різні види діяльності людина витрачає від 2000 до 4500 ккал. Добова норма калорій залежить від віку, статі, зросту й маси, способу життя, інтенсивності обміну речовин, клімату та інших чинників.
Харчова цінність продукту визначається тим, наскільки добре цей продукт забезпечує потреби людини в основних речовинах та енергії. Розроблені орієнтовні норми споживання різних компонентів їжі. Якщо дотримуватися цих норм, раціон буде збалансованим . Оптимально добовий раціон дорослої людини має містити:• 80–120 г білків (25–35 %);• 60–150 г жирів (15–20 %);• 450–550 г вуглеводів (50–60 %).
Біологічна цінність продуктів харчування. Незамінними для людини є вітаміни, деякі амінокислоти та ненасичені жирні кислоти. До незамінних амінокислот належать ізолейцин, лізин, лейцин, метіонін, фенілаланін,треонін, триптофан, валін (такожгістидин і аргінін для дітей). Білки їжі, що містять необхідний набір амінокислот, називають повноцінними. До них належать переважно тваринні білки. Найбільш високу біологічну цінність мають білки, що містяться в яйцях, м’ясі, молоці, рибі.
Перетворення речовин в організмі людиниспожиті з їжею речовини зазнають у нашому організмі складних хімічних перетворень. У процесі травлення високомолекулярні сполуки їжі розщеплюються відповідними ферментами до низькомолекулярних:• білки розщеплюються протеазами до амінокислот;• жири - ліпазами до гліцеролу й жирних кислот;• вуглеводи - амілазами до моносахаридів.