ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ:"ПОТРЕБА ЛЮДИНИ В РЕЧОВИНАХ І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТАХ".

Про матеріал
В ПРЕЗЕНТАЦІЇ "ПОТРЕБА ЛЮДИНИ В РЕЧОВИНАХ І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТАХ" розкриті такі поняття: здорове харчування,збалансоване харчування, харчовий раціон, харчова та енергетична цінність продуктів харчування,порушення обміну мінеральних речовин. § 23. Потреба людини в речовинах і хімічних елементах. 10 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 23 ТЕМА: ПОТРЕБА ЛЮДИНИ В РЕЧОВИНАХ І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТАХ.

Номер слайду 2

Поміркуйте. До яких наслідків може призвести харчування людини лише картоплею (хоча і в достатній кількості)?

Номер слайду 3

Згадайте. Що таке білки ?• Жири• Вуглеводи • Амінокислоти• Вітаміни • Мікро- та макроелементи

Номер слайду 4

Здорове харчування Речовини та енергію ми отримуємо з їжі. Для нашої життєдіяльності нам необхідні білки, вуглеводи, ліпіди, а також вода, невеликі кількості мікроелементів і вітамінів.

Номер слайду 5

Збалансоване харчування - це харчування, за якого в організм з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини в кількості, необхідній для нормальної життєдіяльності. Харчовий раціон - це набір продуктів, який людина споживає протягом певного часу.

Номер слайду 6

Харчова та енергетична цінність продуктів харчування. Енергетична цінність, або калорійність, продукту харчування - це кількість енергії, яку одержує організм від споживання цього продукту. Її вимірюють у кілокалоріях або в кілоджоулях (1 ккал = 4,1868 к. Дж).

Номер слайду 7

Енергетична цінність добового раціону харчування має відповідати енергетичним витратам організму. За добу на різні види діяльності людина витрачає від 2000 до 4500 ккал. Добова норма калорій залежить від віку, статі, зросту й маси, способу життя, інтенсивності обміну речовин, клімату та інших чинників.

Номер слайду 8

Енергетична цінність компонентів їжі: Компонент їжі к. Дж/г ккал/г. Жири 38,9 9,29 Білки 17,2 4,11 Вуглеводи 17,2 4,1

Номер слайду 9

Харчова цінність продукту визначається тим, наскільки добре цей продукт забезпечує потреби людини в основних речовинах та енергії. Розроблені орієнтовні норми споживання різних компонентів їжі. Якщо дотримуватися цих норм, раціон буде збалансованим . Оптимально добовий раціон дорослої людини має містити:• 80–120 г білків (25–35 %);• 60–150 г жирів (15–20 %);• 450–550 г вуглеводів (50–60 %).

Номер слайду 10

Харчовий баланс

Номер слайду 11

Біологічна цінність продуктів харчування. Незамінними для людини є вітаміни, деякі амінокислоти та ненасичені жирні кислоти. До незамінних амінокислот належать ізолейцин, лізин, лейцин, метіонін, фенілаланін,треонін, триптофан, валін (такожгістидин і аргінін для дітей). Білки їжі, що містять необхідний набір амінокислот, називають повноцінними. До них належать переважно тваринні білки. Найбільш високу біологічну цінність мають білки, що містяться в яйцях, м’ясі, молоці, рибі.

Номер слайду 12

Порушення обміну мінеральних речовин. Мінеральні речовини також не синтезуються в організмі людини і є одними з основних незамінних компонентів харчування.Їхня нестача або надлишок викликає порушення, що призводять до захворювань.

Номер слайду 13

Причинами порушення обміну мінеральних речовин: 1. Недостатнє або надмірне надходження мінеральних речовин в організм.2. Деякі захворювання (гормональні, спадкові).3. Неправильне вживання деяких лікарських препаратів.4. Дія токсичних речовин.

Номер слайду 14

Перетворення речовин в організмі людиниспожиті з їжею речовини зазнають у нашому організмі складних хімічних перетворень. У процесі травлення високомолекулярні сполуки їжі розщеплюються відповідними ферментами до низькомолекулярних:• білки розщеплюються протеазами до амінокислот;• жири - ліпазами до гліцеролу й жирних кислот;• вуглеводи - амілазами до моносахаридів.

Номер слайду 15

Продукти травлення, що надійшли в кров, переносяться до всіх клітин тіла. Усередині клітин відбуваються основні біохімічні перетворення. Синтезуються власні біомолекули,які додаються до складу клітин і беруть участь у здійсненні їхніх функцій.

Номер слайду 16

Кінцеві продукти обміну речовин виділяються з організму. Для більшості органічних речовин кінцевими продуктами розкладу є вуглекислий газ і вода, а для білків – ще й амоніак, який знешкоджується перетворен-ням на сечовину.

Номер слайду 17

Запитання 1. Назвіть продукти харчування з високим умістом: а) білків; б) жирів; в) вуглеводів. 2. Наскільки виправданою є вегетаріанська дієта. 3. Чи є збалансованим ваш особистий раціон харчування?

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати § 23. Потреба людини в речовинах і хімічних елементах.10 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Степаненко Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коверко Ірина Олександрівна
    Супер!!! Дуже вдячна за розробки!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Тихончук Олександр Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
6108
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку