Презентація на тему: " Позахромосомна спадковість у людини."

Про матеріал
Презентація на тему: " Позахромосомна спадковість у людини." 10 клас рівень стандарту підручник В. Соболь Мета: Ознайомити учнів із позахромосомною спадковістю у людини."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Позахромосомна спадковість у людини. Успадкування зчеплене зі статтю.

Номер слайду 2

ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ – спадкування генів, що містяться в одній хромосомі. Закономірності цього успадкування вивчав американський генетик Томас Морган та його учні в Колумбійському університеті з 1908 по 1910 рік, використовуючи плодових мушок – дрозофіл А – нормальні крила, Б – зачаткові крила.

Номер слайду 3

ЗАКОН МОРГАНА Гени, які знаходяться в якій одній парі хромосом, успадковуються переважно разом, утворюючи групу зчеплення і не виявляють незалежного розподілу (1911 р.) Проте, внаслідок кросинговеру, група зчеплення може порушуватися. Частота кросинговеру є різною для різних генів і залежить від відстані між ними. Частота вимірюється в морганідах – відстань між генами за якої перехрест хромосом відбувається з частотою 1% і визначається кількістю кросоверних особин або гамет. Якщо частота кросинговеру більше 50%, то відбувається незалежний розподіл генів.

Номер слайду 4

Кросинговер — це обмін ділянками гомологічних хромосом у процесі мейозу. Кросинговер, що відбувається лише в одному місці, називають поодиноким, у двох точках одночасно — подвійним, у трьох — потрійним. Насправді в живих клітинах кросинговер завжди є множинним. Гамети, у яких відбувся кросинговер, називають кросоверними.

Номер слайду 5

У людини налічують 23 групи зчеплення у представників жіночої статі і 24 групи зчеплення у представників чоловічої статі (22 аутосоми та дві статеві хромосоми X й Y)

Номер слайду 6

Найвідомішими генами Y-хромосоми є гени надмірного оволосіння вушних раковин (гіпертрихоз), рогових лусок на шкірі- іхтіоз.

Номер слайду 7

Успадкування, зчеплене із статтю – це успадкування ознак, гени яких розташовані в статевих хромосомах. У людини виокремлюють три групи генів статевих хромосом, які успадковуються по-різому: 1.Гени розташовані тільки в X-хромосомі, 2.Гени розташовані тільки в Y-хромосомі, 3.Гени, наявні в обох статевих ХУ хромосомах.

Номер слайду 8

Особливості успадкування ознак, зчеплених зі статтю 1.ознаки, гени яких локалізовані в Х-хромосомі, успадковуються чоловіками й жінками; 2. якщо рецесивний алельний ген зчеплений з Х-хромосомою, то в жіночої статі він проявляється лише в гомозиготному стані, а в чоловічої – завжди; 3. ознаки, зчеплені з Y-хромосомою, успадковуються лише представниками чоловічої статі.

Номер слайду 9

Позахромосомна (цитоплазматична) спадковість – спосіб збереження й передачі генетичної інформації за допомогою органел цитоплазми, здатних до самовідтворення. У клітинах людини є органели, що містять власну ДНК й власні гени. Це мітохондрії, що містять інформацію про ферменти й регулюють клітинний метаболізм. На відміну від сталої кількості ДНК у складі хромосом кількість ДНК мітохондрій може змінюватися з віком залежно від умов середовища, активності.

Номер слайду 10

Дітям передаютьсяв иключно мітохондрії матері, у результаті чого чоловіки та жінки можуть мати відповідну ознаку, але тільки жінки передають її своїм дітям.

Номер слайду 11

Карти хромосом мають велике значення для селекційної роботи й діагностики важких спадкових захворювань людини.

Номер слайду 12

Розв’язування типових вправ з генетики. Успадкування, зчеплене зі статтю. Вправа 1. Дальтонізм – рецесивний прояв ознаки, ген якої розташований в Х-хромосомі. Яких дітей можна очікувати від шлюбу: а) чоловік з нормальним колірним зором, жінка з геном дальтонізму в генотипі; б) чоловік з дальтонізмом,жінка з нормальним кольоровим зором; в) чоловік з дальтонізмом, жінка з геном дальтонізму в генотипі.

Номер слайду 13

Вправа 2. Чоловік з дальтонізмом одружується з жінкою з нормальним колірним зором, батько якої був з дальтонізмом. Яким буде зір у їхніх дітей? Вправа 3. Здорова за фенотипом жінка, у матері якої був дальтонізм, а в батька – гемофілія, одружена з чолові- ком, який має обидва захворювання. Визначте ймовірність народження в цій сім’ї дітей, які також матимуть обидві ці хвороби (іл. 109).

Номер слайду 14

Задачі на групи крові Варіант 1 Задача 1. Батьки гетерозиготні за III групою крові. Визначте ймовірність народження дитини з III, або з І групою крові. Задача 2. У матері II група крові, а в батька ‒IV. Яких груп крові не може бути в дітей?

Номер слайду 15

Домашнє завдання § 43,44

Номер слайду 16

Приклади розв’язування задач на генетику статі. Задача 1. Які будуть кошенята від рудого кота та темної гетерозиготної кішки ?         Дано: В - темний колір шерсті b – рудий колір шерсті ♂ Хb Y ♀ XBXb F1 - ?

Номер слайду 17

Відповідь:

Номер слайду 18

Задача 2. Чоловік, хворий на гемофілію, одружується зі здоровою жінкою, батько якої хворий на гемофілію. Визначте ймовірність народження в цій родині здорових дітей.           Дано: H – нормальне зсідання крові h – гемофілія ♀ ХHХh ♂ XhY F1 - ?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Задача 1. Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію. Яка ймовірність народження хворих дочок та синів ? ( Ген гемофілії зчеплений з Х – хромосомою і є рецесивною ознакою).   Дано: Н – норма h – гемофілія ♀ - ХH Хh ♂ - ХH Y Якої статі буде хвора дитина - ? Р ♀ ХH Хh Х ♂ ХH Y

Номер слайду 21

Задача 2. Дочка дальтоника виходить заміж за юнака іншого дальтоника , причому наречений і наречена не хворіють на дальтонізм. Яка ймовірність народження хворих дочок та синів ? ( Ген дальтонізму зчеплений з Х – хромосомою і є рецесивною ознакою – d ).

Номер слайду 22

Задача № 1 Дочка гемофілика одружується з сином іншого гемофілика, причому наречені здорові. Визначте можливість народження в них хворих дітей , якщо ген гемофілії перебуває в рецесивному стані Задача № 2 У кукурудзи забарвлений ендосперм домінує над незабарвленим, гладкі зерна над зморшкуватими. Визначте потомство від схрещування гетерозиготи з гомозиготою за рецесивною ознакою, якщо гени, які визначають ці ознаки зчеплені, частота кросинговеру – 3,6%.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Чудова інформативна презентація,дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Яковенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кудлай Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Супрун Ольга Петрівна
    Дуже хороша презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
2 березня 2019
Переглядів
37982
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку