Презентація " Організація спадкового матеріалу у еукаріотів"

Про матеріал
Презентація може бути використана при поясненні нового матеріалу у 10 класі за новою програмою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація спадкового матеріалу еукаріотичної клітини та його реалізація. Гени структурні та регуляторні. Матеріали до уроку у 10 класі

Номер слайду 2

Геном- сукупність спадкової інформації у клітинах організму певного виду. Генетичний матеріал еукаріотичних клітин являє собою ДНК, яка переважно міститься у хромосомах.

Номер слайду 3

Спадкова інформація зберігається у вигляді генетичного коду. Кодуючі послідовності – екзони- перериваються ділянками, які не беруть участі в синтезі т. РНК, р. РНК та молекул білка –інтронами. Під час транскрипції ці ділянки видаляються з іРНК.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Рівні організації генетичного матеріалу. Генний- послідовно розміщені нуклеотиди утворюють гени, що несуть інформацію про ознаку або властивість організму; зміна в структурі гена веде до зміни ознаки. Хромосомнмй – гени розташовані в хромосомах у лінійному порядку; кожна хромосома є унікальною за складом генів. Геномний- сукупність усіх генів, що містяться у гаплоїдному наборі хромосом. Позаядерний – (цитоплазматична спадковість) це окремі молекули ДНК, що містяться в мітохондріях, пластидах.

Номер слайду 6

Типи генів. За розташуванням у клітиніЯдерні гени. Цитоплазматичні гени. За функціями. Структурні гени. Регуляторні гени

Номер слайду 7

ГЕНИСТРУКТУРНІРЕГУЛЯТОРНІБілкові гени. РНК-гени. Гени-інтенсифікатори. Гени- репаратори. Гени-інгібітори

Номер слайду 8

Типи генів. Структурні гени кодують первинну структуру іРНК, а через них послідовність амінокислот у білках, що синтезуються. Відповідають за передачу генетичного коду від покоління до покоління. Керують синтезом білків. Регуляторні гени контролюють синтез білків, що зв'язують ДНК, які регулюють активність структурних генів. Взаємодіють із структурними і регулюють біохімічні процеси в клітині.

Номер слайду 9

Білкові гени- містять інформацію про первинну структуру білка. РНК гени- кодують велику кількість РНК, які не піддаються трансляції (т. РНК, р. РНК,мк. РНК)Гени-інгібітори - пригнічують активність деяких генів. Гени-інтенсифікатори – підвищують активність деяких генів. Гени-репаратори – гени, які виправляють дефекти ДНК (мутації).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Галатюк Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
8622
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку