Презентація на тему: "Правила для пішоходів."

Про матеріал

Презентація на тему: "Правила для пішоходів " розкриває такі питання:

• які є пішохідні переходи;

• що таке багатосмугова дорога;

• розпізнавання дорожніх знаків;

• виготовлення флікерів.

Нова програма 5 клас НУШ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 1 Безпека на дорогах

Номер слайду 2

§ 4. Тема: Правила для пішоходів

Номер слайду 3

У цьому параграфі ви: • пригадаєте, які є пішохідні переходи;• дізнаєтеся, що таке багатосмугова дорога;• потренуєтеся розпізнавати дорожні знаки;• виготовите флікери.

Номер слайду 4

Основні поняття і терміни: • Пішохід • Багатосмугова дорога• Острівець безпеки • Осьова лінія• Транспортний потік • Флікери-

Номер слайду 5

Багатосмугова дорога. Вузькі дороги складаються з двох смуг(по одній смузі в кожному напрямку). Дороги, які мають більш як дві смуги, називають багатосмуговими.

Номер слайду 6

Визначити кількість смуг на дорозі можназа допомогою дорожньої розмітки або дорожньогознака «Напрямки руху по смугах ».

Номер слайду 7

Коли автомобілі рухаються один за одним вони нагадують потік. Можливо, тому рух автомобілів на дорозі назвали транспортним потоком. Потоки, що рухаються назустріч один одному, розділяють осьовою лінією. Іноді на осьовій лінії позначають острівці безпеки.

Номер слайду 8

Співробітники(ці) патрульної поліції. За порядком на дорогах стежать працівники/працівниці патрульної поліції. Патрульні екіпажі з двох напарників/ напарниць постійно пересуваються вулицями на автомобі-лях, відстежують дотримання правил дорожнього руху, першими виїжджають на виклики за номером 102, затримують правопорушників, допомагають постраждалим, пояснюють правила дорожнього руху.

Номер слайду 9

Безпека пішоходів. Пішоходи — це люди, які беруть участь у дорожньому русі поза транспортними засобами. Пішоходи повинні рухатися тротуарами, а переходячи проїзну частину дороги, користуватися підземним, надземним пішохідними переходами або переходити дорогу у місцях, позначених спеціальною розміткою та дорожніми знаками.

Номер слайду 10

Дорожні знаки.https://learningapps.org/watch?v=pmk56znin21

Номер слайду 11

Перехід багатосмугової дороги. Для переходу багатосмугової дороги необхідно користуватися пішохідними переходами. Але якщо таких переходів немає, це можна зробити на перехресті, у крайньому разі - на відкритій ділянці дороги, яка добре проглядається в обидва боки. У такому випадку дочекайтеся, коли всі автомобілі проїдуть, і переходьте дорогу тільки під прямим кутом.

Номер слайду 12

Уявіть, що ви запізнюєтеся на урок і ваш друг /ваша подруга пропонує перейти дорогу на червоний сигнал світлофора. Обговоріть:• Які можливі наслідки такого рішення?

Номер слайду 13

За допомогою пам’ятки «Як сказати ні» переконайте друга не робити цього. 1. Просто відмовтеся: «Ні».2. Відмовтеся і подякуйте: «Ні, дякую».3. Вибачтеся і відмовтеся: «Вибач, я цього не робитиму».4. Відмовтеся і поясніть причину: «Ні, дорога - не місце для розваг».5. Відмовтеся і запропонуйте альтернативу: «Не думаю, що це хороша ідея. Давай зачекаємо».6. Якщо вас вмовляють, використайте метод «заїждженої платівки» знову і знову: «Ні»; «Ні, дякую»; «Я сказав, що не хочу».7. Уникайте компанії тих, хто постійно пропонує щось небезпечне.

Номер слайду 14

Засоби безпеки пішохода. У сутінках і в нічний час суттєво погіршується видимість. Тому пішоходам, особливо дітям, рекомендують прикріпляти до одягу спеціальні світловідбивачі (флікери). Розгляньте малюнок і обчисліть, на скільки метрів раніше водій побачить пішохода із флікерами, ніж пішохода у синьому одязі.

Номер слайду 15

Мозаїка завдань до теми ст. 40.1. О беріть багатосмугову дорогу. Полічіть, скільки на ній смуг.2. Назвіть дорожні знаки. А) Б) В) Г)• Які дорожні знаки є заборонними?• Як змінилася б безпека дорожнього руху, якби ці знаки не використовувалися?• Намалюйте дорожній знак, який дозволяє рух пішоходів і велосипедистів.3. Уявіть себе журналістами, які пишуть статтю у місцеву газетуза темою цього параграфа. Придумайте і запишіть заголовок до цієї статті.4. Оцініть. Я вмію обирати безпечне місце для переходу дороги. ☆☆☆Я вмію відмовлятися від небезпечних пропозицій. ☆☆☆Я можу розказати про наслідки недотримання правилдорожнього руху. ☆☆☆

Номер слайду 16

Домашнє завдання 1. Опрацювати § 4. Правила для пішоходів2. Виписати нові поняття та терміни.3. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5951137

pptx
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку