ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " РЕГЕНЕРАЦІЯ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " РЕГЕНЕРАЦІЯ." 10 клас профільний рівень К. Задорожний. В презентації розкрито поняття: що таке регенерація,дві форми регенерації - внутрішньоклітинну та клітинну,фізіологічну, патологічну та репаративну регенерацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 108. Тема: РЕГЕНЕРАЦІЯ

Номер слайду 2

Поміркуйте!Яке значення для процесів регенераціїв людини має її транспортна система?

Номер слайду 3

ЗГАДАЙТЕ ПОНЯТТЯ• Самовідтворення• Твірні тканини• Поділ клітин

Номер слайду 4

Регенерація у живих організмів. Регенерація - це здатність живих організмів відновлювати свої пошкоджені або втрачені структури. Вона є однією з фундаментальних властивостей живих .

Номер слайду 5

З підвищенням рівня організації та ускладнення будови організму погіршують його здатність до регенерації. Так, планарія регенерує краще, ніж пуголовок жаби, а пуголовок жаби- краще, ніж людина.

Номер слайду 6

Нематоди і коловертки практично неспроможні до регенерації, а більш складні за будовою ракоподібні регенерують дуже ефективно.

Номер слайду 7

Гарна здатність до регенерації притаманна представникам жалких (кишковопорожнинних), плоских та кільчастих червів, голкошкірих. Але найкращою можна вважати здатність до регенерації у губок.

Номер слайду 8

Регенераційні здатності людини розвинені достатньо сильно. Найкраще у людини регенерують клітини епідермісу та їхні похідні, такі як волосся та нігті. Непогано регенерує кісткова тканина, що дозволяє успішно зрощувати переломи. Печінка теж має здатність до регенерації і може відновлюватися після пошкоджень.

Номер слайду 9

Найскладніше в організмі людини регенерувати нервовій тканині. Тривалий час вважали, що нервова система взагалі не може регенерувати. Та було встановлено, що нервова система таки може утворювати нові нейрони (хоча процес цей повільний і складний) та формувати нові синоптич-ні з’єднання.

Номер слайду 10

Форми регенерації:1. Внутрішньоклітинна регенерація відбувається всередині клітин за рахунок молекулярних механізмів. Результатом регенерації є відновлення потрібних клітині органел та молекулярних структур. Відновлюватися можуть хлоропласти, мітохондрії, комплекс Гольджі, ендоплазматична сітка, рибосоми,вакуолі.

Номер слайду 11

2. Клітинна регенерація відбувається на рівні організму за рахунок поділу клітин, що дозволяє повністю або частково відновлювати тканини й органи. Регенерація після травм, захворювань, загибелі частини клітин унаслідок отруєння.

Номер слайду 12

Залежно від задач, які вирішує в організмі людини процес регенерації, розрізняють регенерацію: 1. Фізіологічну– призначена для відновлення структур організму, які зазнають пошкоджень у ході нормальних фізіологічних процесів. 2. Репаративну-розпочинається у випадку пошкодження або загибелі структур організму, які не є наслідком нормальних фізіологічних процесів. Такі пошкодження виникають у результаті захворювань або травм.

Номер слайду 13

Фізіологічна регенерація відбувається постійна зміна епітелію кишкового тракту та покривногоепітелію; цей самий процес є основою оновлення еритроцитів крові, час існування яких досить обмежений через відсутність ядра в клітині.

Номер слайду 14

Репаративна регенерація може бути: 1. Повною - пошкоджена тканина повністю замінюється новою і пошкодження зникає безслідно. 2. Неповною - відновлення функцій відбувається за рахунок навколишніх тканин, а саме місце пошкодження заповнюється сполучною тканиною, яка формує рубець.

Номер слайду 15

Патологічна регенерація - у процесі регенераціїбудова та функції організму відновлюютьсяз порушеннями. Наприклад, організм не отримує достатньо поживних речовин, наявні порушення рівня гормонів або нервової регуляції, пригнічені імунні реакції, спостерігається гіповітаміноз.

Номер слайду 16

У випадку патологічної регенерації відновлення може затримуватися. Спостерігається виникнення виразок, несправжніх суглобів, колоїдних рубців.

Номер слайду 17

Запитання на закріплення 1. На конкретному прикладі поясніть, як відбувається неповна репаративна регенерація. 2. Чому татуювання нанести відносно легко, а вивести надзвичайно складно? 3. У яких випадках ризик патологічної регенерації може різко зрости?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати § 108. Регенерація.10 клас К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Егорова Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 травня 2020
Переглядів
8973
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку