ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ".

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ".§ 109. 10 клас К. Задорожний. В презетації розкрито поняття : що таке трансплантація,види трансплантації,пролеми трансплантації,використання 3D-друку у відтворенні тканин та органів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 109. Тема: Трансплантація органів

Номер слайду 2

Поміркуйте!Які органи тіла людини найлегше піддаються трансплантації та чому?

Номер слайду 3

ЗГАДАЙТЕ ПОНЯТТЯ• Геном• Імунітет • Регуляція

Номер слайду 4

Технологія трансплантації та її проблеми. Трансплантація - це пересадка реципієнту органа або тканини, які були взяті з організму донора. Пересаджувані органи й тканини називають трансплантатами.

Номер слайду 5

Трансплантація виконується хірургічними методами Сучасна медицина може успішно здійснювати трансплантацію багатьох органів і тканин людини: серця, нирки, кісткового мозку, легень, печінки, волосся, шкіри.

Номер слайду 6

Коли в організм людини поміщають не живі органи й тканини, а їхні механічні або електронні аналоги, такі штучні аналоги називають імплантами, а сам процес імплантацією.

Номер слайду 7

Основною проблемою трансплантації є подолання імунного бар’єру. Будь-які чужі органи й тканини імунна система організму розпізнає й починає атакувати, намагаючись знищити чужорідні клітини. Це стає причиною загибелі й відторгнення трансплантатів.

Номер слайду 8

Для попередження цього процесу лікарям доводиться пригнічувати в пацієнта роботу імунної системи за допомогою спеціальних препаратів. Але таке пригнічення становить суттєву загрозу для здоров’я, бо організмлюдини стає уразливим для різноманітних патогенних організмів.

Номер слайду 9

Види трансплантації{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантації1. Аутотрансплантація. Реціпієнт є донором для самого себе. Цей метод широко використовують у випадках пересадки шкіри та кісткового мозку.2. Ізотрансплантація Донором стає людина, повністю ідентична за геномом до реціпієнта. Це можливо в тому випадку, коли донор і реціпієнт є монозиготними близнюками. Така трансплантація може застосовуватися для пересадки будь-яких органів3. Аллотрансплантація. У ролі донора виступає людина з генотипом, відмінним від генотипу реципієнта. Цей варіант застосовується найчастіше.4. Ксенотрансплантація Донором є не людина, а тварина іншого виду. Крім проблем із відторгненням трансплантата, ця технологія вимагає урахування моральних та соціальних аспектів.5. Клітинна інженерія та клонування. Ця технологія передбачає вилучення потрібних клітин з організму самого пацієнта і вирощування з них потрібних органів та тканин методами клітинної інженерії

Номер слайду 10

Види трансплантації

Номер слайду 11

Види трансплантації

Номер слайду 12

Тканини й органи свині, які використовують для трансплантації

Номер слайду 13

Кілька років тому назад актору Арнольду Шварценеггеру замінили один із клапанів серця. Трансплантацію здійснили успішно, і що цікаво, донором для актора стала свиня. Їй ще в зародковому стані було введено гени людини, що допомогли уникнути проблем відторгнення. З того часу Шварценеггер виключив з раціону свинину і його домашніми улюбленцями стали міні-свинки.

Номер слайду 14

Пролеми трансплантаці:1. Донорів менше ніж хворих.2. Тканинна несумісність.3. Тривалість життєздатності трансплантантів.

Номер слайду 15

Принципи біологічної етики Трансплантація тканин і органів робить актуальною проблему біоетики - моральних аспектів застосування цих технологій. Основні принципи біоетики, яких бажано дотримуватися для недопущення етичних проблем, запропонували американські вчені Т. Л. Бічамп і Дж. Ф. Чілдрес (1985 р.).

Номер слайду 16

Принципи біоетики:• Принцип автономії (індивід має право розпоряджатися своїм здоров’ям) • Принцип «не зашкодь» (вимагає мінімалізації шкоди за медичного втручання) • Принцип блага (лікар зобов’язаний здійснювати дії, спрямовані на покращення стану пацієнта) • Принцип справедливості (вимагає рівного ставлення до всіх пацієнтів і рівного доступу до ресурсів для медичної допомоги).

Номер слайду 17

Використання 3 D-друку у відтворенні тканин та органів. На початку 2000-х років було розпочато створення технології 3 D-біопринтингу. Ця технологія передбачає створення об’ємних моделей органів та тканин живих організмів на клітинній основі з використанням методів3 D-друку.

Номер слайду 18

Перший вдалий експеримент з 3 D-друком було проведено 2006 року, коли для кількох пацієнтів надрукували сечові міхури з клітин, утворених стовбуровими клітинами самих пацієнтів.

Номер слайду 19

Зараз технологія 3 D-друку людських органів проходить стадію клінічних випробувань та експериментальних досліджень. Поки що вона не впровадженау широку медичну практику. Успішні дослідження з 3 D-друку та наступної трансплантації надрукованого органа було проведено для сечового міхура, хрящів носа та вух, шкіри,кісток.

Номер слайду 20

У наш час термін «біопринтинг» використовують для позначення кількох різних технологій біодруку. Залежно від обраної технології друк тканин і органів на біопринтері може здійснюватися з використанням фоточутливого гідрогелю, спеціальної рідини або порошкового наповнювача. Наявність кількох різних технологій пов’язана з тим,що організм людини містить різні типи тканин, кожна з яких потребує особливих умов 3 D-друку.

Номер слайду 21

Перший комерційний біопринтер було створено 2014 року. Він не призначений для створення органів для трансплантації. Але тканини й органи, які можна виготовити з допомогою цього приладу, використовують фармацевтичні компанії.

Номер слайду 22

Вони випробовують на таких надрукованих органах свої нові препарати. Це суттєво прискорює аналіз препаратів на безпечність та здешевлює їхнє виробництво і впровадження.

Номер слайду 23

Висновок: Перспективи трансплантології пов’язують із вирощуванням органів й тканин, отриманням штучних органів і використанням органів і тканин від організмів інших видів для лікування захворювань у людини.

Номер слайду 24

Запитання на закріплення 1. На конкретному прикладі поясніть, чому під час трансплантації органів навіть від найближчихродичів можливо виникнення проблем з їхнім приживленням. 2. Чому треба розробляти й розвивати технології 3 D-друку людських органів? 3. У яких випадках раціонально використовувати ксенотрансплантацію,враховуючи дуже сильну реакцію імунної системи на антигени інших організмів?

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати § 109. Трансплантація органів.10 клас К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдячна за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Томляк Микола Іванович
    Дякую за цікаву презентацію !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
5267
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку