ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ".

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ".§ 109. 10 клас К. Задорожний. В презетації розкрито поняття : що таке трансплантація,види трансплантації,пролеми трансплантації,використання 3D-друку у відтворенні тканин та органів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 109. Тема: Трансплантація органів

Номер слайду 2

Поміркуйте!Які органи тіла людини найлегше піддаються трансплантації та чому?

Номер слайду 3

ЗГАДАЙТЕ ПОНЯТТЯ• Геном• Імунітет • Регуляція

Номер слайду 4

Технологія трансплантації та її проблеми. Трансплантація - це пересадка реципієнту органа або тканини, які були взяті з організму донора. Пересаджувані органи й тканини називають трансплантатами.

Номер слайду 5

Трансплантація виконується хірургічними методами Сучасна медицина може успішно здійснювати трансплантацію багатьох органів і тканин людини: серця, нирки, кісткового мозку, легень, печінки, волосся, шкіри.

Номер слайду 6

Коли в організм людини поміщають не живі органи й тканини, а їхні механічні або електронні аналоги, такі штучні аналоги називають імплантами, а сам процес імплантацією.

Номер слайду 7

Основною проблемою трансплантації є подолання імунного бар’єру. Будь-які чужі органи й тканини імунна система організму розпізнає й починає атакувати, намагаючись знищити чужорідні клітини. Це стає причиною загибелі й відторгнення трансплантатів.

Номер слайду 8

Для попередження цього процесу лікарям доводиться пригнічувати в пацієнта роботу імунної системи за допомогою спеціальних препаратів. Але таке пригнічення становить суттєву загрозу для здоров’я, бо організмлюдини стає уразливим для різноманітних патогенних організмів.

Номер слайду 9

Види трансплантації{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантації1. Аутотрансплантація. Реціпієнт є донором для самого себе. Цей метод широко використовують у випадках пересадки шкіри та кісткового мозку.2. Ізотрансплантація Донором стає людина, повністю ідентична за геномом до реціпієнта. Це можливо в тому випадку, коли донор і реціпієнт є монозиготними близнюками. Така трансплантація може застосовуватися для пересадки будь-яких органів3. Аллотрансплантація. У ролі донора виступає людина з генотипом, відмінним від генотипу реципієнта. Цей варіант застосовується найчастіше.4. Ксенотрансплантація Донором є не людина, а тварина іншого виду. Крім проблем із відторгненням трансплантата, ця технологія вимагає урахування моральних та соціальних аспектів.5. Клітинна інженерія та клонування. Ця технологія передбачає вилучення потрібних клітин з організму самого пацієнта і вирощування з них потрібних органів та тканин методами клітинної інженерії

Номер слайду 10

Види трансплантації

Номер слайду 11

Види трансплантації

Номер слайду 12

Тканини й органи свині, які використовують для трансплантації

Номер слайду 13

Кілька років тому назад актору Арнольду Шварценеггеру замінили один із клапанів серця. Трансплантацію здійснили успішно, і що цікаво, донором для актора стала свиня. Їй ще в зародковому стані було введено гени людини, що допомогли уникнути проблем відторгнення. З того часу Шварценеггер виключив з раціону свинину і його домашніми улюбленцями стали міні-свинки.

Номер слайду 14

Пролеми трансплантаці:1. Донорів менше ніж хворих.2. Тканинна несумісність.3. Тривалість життєздатності трансплантантів.

Номер слайду 15

Принципи біологічної етики Трансплантація тканин і органів робить актуальною проблему біоетики - моральних аспектів застосування цих технологій. Основні принципи біоетики, яких бажано дотримуватися для недопущення етичних проблем, запропонували американські вчені Т. Л. Бічамп і Дж. Ф. Чілдрес (1985 р.).

Номер слайду 16

Принципи біоетики:• Принцип автономії (індивід має право розпоряджатися своїм здоров’ям) • Принцип «не зашкодь» (вимагає мінімалізації шкоди за медичного втручання) • Принцип блага (лікар зобов’язаний здійснювати дії, спрямовані на покращення стану пацієнта) • Принцип справедливості (вимагає рівного ставлення до всіх пацієнтів і рівного доступу до ресурсів для медичної допомоги).

Номер слайду 17

Використання 3 D-друку у відтворенні тканин та органів. На початку 2000-х років було розпочато створення технології 3 D-біопринтингу. Ця технологія передбачає створення об’ємних моделей органів та тканин живих організмів на клітинній основі з використанням методів3 D-друку.

Номер слайду 18

Перший вдалий експеримент з 3 D-друком було проведено 2006 року, коли для кількох пацієнтів надрукували сечові міхури з клітин, утворених стовбуровими клітинами самих пацієнтів.

Номер слайду 19

Зараз технологія 3 D-друку людських органів проходить стадію клінічних випробувань та експериментальних досліджень. Поки що вона не впровадженау широку медичну практику. Успішні дослідження з 3 D-друку та наступної трансплантації надрукованого органа було проведено для сечового міхура, хрящів носа та вух, шкіри,кісток.

Номер слайду 20

У наш час термін «біопринтинг» використовують для позначення кількох різних технологій біодруку. Залежно від обраної технології друк тканин і органів на біопринтері може здійснюватися з використанням фоточутливого гідрогелю, спеціальної рідини або порошкового наповнювача. Наявність кількох різних технологій пов’язана з тим,що організм людини містить різні типи тканин, кожна з яких потребує особливих умов 3 D-друку.

Номер слайду 21

Перший комерційний біопринтер було створено 2014 року. Він не призначений для створення органів для трансплантації. Але тканини й органи, які можна виготовити з допомогою цього приладу, використовують фармацевтичні компанії.

Номер слайду 22

Вони випробовують на таких надрукованих органах свої нові препарати. Це суттєво прискорює аналіз препаратів на безпечність та здешевлює їхнє виробництво і впровадження.

Номер слайду 23

Висновок: Перспективи трансплантології пов’язують із вирощуванням органів й тканин, отриманням штучних органів і використанням органів і тканин від організмів інших видів для лікування захворювань у людини.

Номер слайду 24

Запитання на закріплення 1. На конкретному прикладі поясніть, чому під час трансплантації органів навіть від найближчихродичів можливо виникнення проблем з їхнім приживленням. 2. Чому треба розробляти й розвивати технології 3 D-друку людських органів? 3. У яких випадках раціонально використовувати ксенотрансплантацію,враховуючи дуже сильну реакцію імунної системи на антигени інших організмів?

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати § 109. Трансплантація органів.10 клас К. Задорожний

pptx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
4771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку