Презентація на тему: "Репродукція прокаріотичних клітин."

Про матеріал
Презентація на тему: "Репродукція прокаріотичних клітин." 10 клас профільний рівень К.Задорожний. В презентації розкрито : репродукція клітин, бінарний поділ, різновиди бінарного поділу, утворення спор та кон’югація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 77. Тема: Репродукція прокаріотичних клітин

Номер слайду 2

Репродукція клітин (самовідтворення, розмноження) збільшення кількості клітин шляхом їхнього поділу. 

Номер слайду 3

Бінарний поділ – поділ навпіл. Прокаріотичні клітини діляться навпіл з утворенням двох однакових за розміром дочірніх клітин. Прокаріотичні клітини розмножуються нестатевим шляхом. Розмноженню передує подвоєння кільцевої молекули ДНК, яка в прокаріотичній клітині існує у вигляді компактної структури - нуклеоїду,

Номер слайду 4

Бінарний поділ прокаріотичних клітин Розмноженню передує подвоєння кільцевої молекули ДНК.

Номер слайду 5

Різновиди бінарного поділу. Формування перегородки.2. Утворення перетяжки3. Брунькування.

Номер слайду 6

Розмноження прокаріотів відбувається з величезною швидкістю. За сприятливих умов їхні клітини діляться кожні 20–30 хвилин. За добу в бактерій змінюється стільки поколінь, скільки в людини за 5000 років. За наявності ідеальних умов, що виключають загибель клітин, з однієї бактерії за добу можуть утворитися «нащадки» масою 4720 т (якщо прийняти, що 1 млрд бактерій має масу 1 мг).

Номер слайду 7

Утворення спор. За несприятливих умов паличкоподібнібактерії здатні утворювати спори.1. Витримують дію високих або низьких температур,2. Дію отруйних речовин, 3. Зневоднення, 4. Зберігаючи життєздатність протягом багатьох років..

Номер слайду 8

Кон’югація - статевий процес у бактерій, що призводить до обміну генами між особинами. Кон’югацію визначають як статевий процес, що приводить до горизонтального перенесення генів і сприяє обміну корисними ознаками. Зокрема, кон’югація забезпечує швидке поширення між бактеріями генів стійкості до антибіотиків у складі плазмід.

Номер слайду 9

Для кон’югації бактерій необхідна спеціальна плазміда, яка називається F-фактором. Кон’югація відбувається за наявності двох типів клітин: донорів (F+), що володіють F-фактором, і реципієнтів (F–), що не мають його. F-фактор містить гени структур, за допомогою яких відбувається прикріплення клітини-донора до клітини-реципієнта. Потім між клітинами формується кон’югаційний місток, через який передається копія F-фактора, а також інші плазміди з цитоплазми донора. Після потрапляння F-фактора в реципієнтну клітинку вона стає F+.

Номер слайду 10

Домашнє завдання:§ 77 Репродукція прокаріотичних клітин1. Виписати основні поняття з теми. Тести на закріплення знань: Код доступу 143280 відкривши посилання join.naurok.ua 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дякую за чітку, цікаву презентацію!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
4600
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку