Презентація на тему: "Репродукція прокаріотичних клітин ".

Про матеріал
Презентація на тему: "Репродукція прокаріотичних клітин" розкриває питання: що таке репродукція клітин, різновиди бінарного поділу. 10 клас профільний рівень. К. Задорожній.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 77. Тема: Репродукція прокаріотичних клітин

Номер слайду 2

Репродукція клітин (самовідтворення, розмноження) збільшення кількості клітин шляхом їхнього поділу. 

Номер слайду 3

Бінарний поділ – поділ навпіл. Прокаріотичні клітини діляться навпіл з утворенням двох однакових за розміром дочірніх клітин. Прокаріотичні клітини розмножуються нестатевим шляхом. Розмноженню передує подвоєння кільцевої молекули ДНК, яка в прокаріотичній клітині існує у вигляді компактної структури - нуклеоїду,

Номер слайду 4

Бінарний поділ прокаріотичних клітин Розмноженню передує подвоєння кільцевої молекули ДНК.

Номер слайду 5

Різновиди бінарного поділу. Формування перегородки.2. Утворення перетяжки3. Брунькування.

Номер слайду 6

Розмноження прокаріотів відбувається з величезною швидкістю. За сприятливих умов їхні клітини діляться кожні 20–30 хвилин. За добу в бактерій змінюється стільки поколінь, скільки в людини за 5000 років. За наявності ідеальних умов, що виключають загибель клітин, з однієї бактерії за добу можуть утворитися «нащадки» масою 4720 т (якщо прийняти, що 1 млрд бактерій має масу 1 мг).

Номер слайду 7

Утворення спор. За несприятливих умов паличкоподібнібактерії здатні утворювати спори.1. Витримують дію високих або низьких температур,2. Дію отруйних речовин, 3. Зневоднення, 4. Зберігаючи життєздатність протягом багатьох років..

Номер слайду 8

Кон’югація - статевий процес у бактерій, що призводить до обміну генами між особинами. Кон’югацію визначають як статевий процес, що приводить до горизонтального перенесення генів і сприяє обміну корисними ознаками. Зокрема, кон’югація забезпечує швидке поширення між бактеріями генів стійкості до антибіотиків у складі плазмід.

Номер слайду 9

Для кон’югації бактерій необхідна спеціальна плазміда, яка називається F-фактором. Кон’югація відбувається за наявності двох типів клітин: донорів (F+), що володіють F-фактором, і реципієнтів (F–), що не мають його. F-фактор містить гени структур, за допомогою яких відбувається прикріплення клітини-донора до клітини-реципієнта. Потім між клітинами формується кон’югаційний місток, через який передається копія F-фактора, а також інші плазміди з цитоплазми донора. Після потрапляння F-фактора в реципієнтну клітинку вона стає F+.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Переглянути відео урок за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=T5wt8jq. RD3c&t=79s1. Опрацювати § 77. ст.1622. Виписати нові поняття та терміни.3. Замалювати схему бінарного поділу прокаріотичної клітини. ст. 162.4. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=540648

pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку