Презентація на тему: "Життєвий цикл клітин. Інтерфаза "

Про матеріал
Презентація на тему: "Життєвий цикл клітин. Інтерфаза " розкриває питання:клітинний цикл складається з чотирьох фаз: фази G1, S-фази, G2-фази (ці три фази також відомі під назвою  інтерфаза і мітозу фази. Молекулярні процеси, що відбуваються протягом клітинного циклу, є послідовними. 10 клас профільний рівень. К. Задорожній.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 79. Тема: Життєвий цикл клітин. Інтерфаза

Номер слайду 2

Життєвий цикл клітини - це період її існування від утворення шляхом поділу до наступного поділу або природної загибелі. У життєвому циклі виділяють дві великі стадії - інтерфаза і власне поділ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тривалість клітинного циклу1. Епідермісу шкіри, червоного кісткового мозку, кишкового епітелію тварин, клітин твірної тканини рослин становить 8–36 годин. 2. Лейкоцити людини діляться кожні 4–5 діб.3. Найкоротші клітинні цикли (близько 30 хвилин) властиві ембріональним клітинам голкошкірих і земноводних на стадії дроблення.

Номер слайду 5

Інтерфаза - період життєвого циклу між двома послідовними поділами клітини. У цей час клітина:1. Росте і виконує свої функції в організмі. 2. Найважливіша функція інтерфази — реплікація (подвоєння) ДНК перед поділом.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Періоди інтерфази1. Пресинтетичний період (G1). А) Клітина зростає і виконує свої функції в організмі. Б) Збільшується кількість мембран і органел, синтезуються різні сполуки, запасається енергія. В) Клітини проводять нервові імпульси, скорочуються, секретують речовини.

Номер слайду 8

2. Синтетичний період (S). Розпочинається підготовка клітини до поділу. Відбувається одна з найважливіших подій інтерфази - реплікація (подвоєння) ДНК. Також подвоюються центросоми.

Номер слайду 9

3. Постсинтетичний період (G2). Клітина завершує підготовку до поділу. Особливо інтенсивно синтезується АТФ, створюються нові мембрани й органели.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Клітинний цикл. МІТОЗ – 10%ІНТЕРФАЗА період між поділами клітини – 90%Профаза. Метафаза. Анафаза. Телофаза1. Пресинтетичнийперіод –G12. Синтетичнийперіод - S3. Постсинтетичнийперіод – G2

Номер слайду 12

Тривалість інтерфази1. Становить близько 10–24 годин. 2. У клітинах, що повільно діляться, цей період може становити декілька місяців.3. У середньому в більшості клітин він триває 3–8 годин. 4. В клітин, що повільно діляться- тижні й навіть роки (клітини печінки). Деякі клітини існують у такому стані все своє життя, еритроцити, нервові та м’язові клітини. Кажуть, що такі клітини переходять у фазу спокою G0.

Номер слайду 13

Регуляція інтерфази1. Період G1 визначається зовнішніми умовами і сигналами від інших клітин. 2. Тривалість періоду G2 регулюється розміром клітини. 3. У клітинному циклі існують так звані контрольні точки. Це ключові етапи, на яких контролюється правильність процесів, що відбуваються, а також збереження генетичного матеріалу. Важлива контрольна точка є на початку фази. У фазі G2 є контрольна точка, яка затримує клітини у цій фазі G2, якщо після реплікації виявилося пошкодження ДНК. 4. Перехід від одного періоду клітинного циклу до іншого регулюється ферментом циклінзалежною протеїнкіназою.5. Важливу роль у цьому процесі відіграє білок циклін.

Номер слайду 14

Особливі клітинні цикли. Клітини нервової тканини, особливо нейрони центральної нервової системи, після ембріонального періоду втрачають здатність до поділу. Життєвий цикл клітин, що не діляться, включає лише період G0 і складається з росту, тривалого функціонування, старіння й смерті.

Номер слайду 15

Клітини печінкової тканини (гепатоцити) після свого утворення шляхом мітозу також вступають у період G0, під час якого вони виконують свої численні функції. Вони можуть роками перебувати на стації G0, не вступаючи в період S. Однак у разі пошкодження або видалення частини печінки вони продовжують нормальний клітинний цикл — входять у S- і G2-періоди, а потім діляться.

Номер слайду 16

Клітини підшлункової залози здатні й до іншого видозміненого життєвого циклу. Вони проходять G1- та S-періоди інтерфази, однак потім не вступають ані в період G2, ані в мітоз, тобто не діляться. У результаті кількість ДНК в клітині збільшується - клітина перетворюється на поліплоїдну.

Номер слайду 17

Практична робота № 9 Тема: Цитогенетична характеристика ядра соматичної клітини у різні періоди клітинного циклу 1. Розгляньте схему клітинного циклу соматичної клітини. Зверніть увагу на число хромосом та хроматид у ядрах клітин та їхні морфологічні особливості у різні періоди клітинного циклу. 2. Складіть таблицю, у якій укажіть ознаки ядра у різні періоди клітинного циклу. 3. Сформулюйте висновок. Хід роботи:

Номер слайду 18

Схема клітинного циклу. Зверніть увагу на число хромосом та хроматид у ядрах клітин та їхні морфологічні особливості у різні періоди клітинного циклу.

Номер слайду 19

Хроматида- структурний елемент хромосоми, що формується в інтерфазі ядра клітини в результаті подвоєння (реплікації) хромосоми. Хроматида

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Цитогенетична характеристика ядра в різні періоди клітинного циклу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Періоди клітинного циклу. Цитогенетична характеристика ядраІнтерфаза G 1 – пресинтетичний періодІнтенсивний синтез білка та ріст клітини. ДНК 2п = 46 S – синтетичний період. Редуплікація ДНК, синтез білків хромосом, потовщення хромосом. ДНК =2 п 4п G2 – синтетичний період G0 – стан спокою клітиниІнтенсивна підготовка до мітозу. ДНК = 4п. Клітини виходять з клітинного циклу і постійно залишаються в інтерфазі, без поділу. Мітоз – непрямий поділ клітини. Збільшення кількості клітин і рівномірний розподіл генетичного матеріалу між двома дочірніми клітинами

Номер слайду 22

Висновок. Клітинний цикл складається з чотирьох фаз: фази G1, S-фази, G2-фази (ці три фази також відомі під назвою  інтерфаза і мітозу фази. Молекулярні процеси, що відбуваються протягом клітинного циклу, є послідовними. Неможливе «повернення» клітинного циклу у протилежний бік. Існує два ключові класи регуляторних молекул, що спрямовують клітинний цикл: це цикліни і циклін-залежні кінази.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Переглянути відео урок за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=Gq1 W3l. VGk. Yk&t=95s1. Опрацювати § 79 ст.1662. Виписати нові поняття та терміни.3. Замалювати схему життєвого циклу клітини ст. 1664. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8942097

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рахівська Ніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
4861
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку